Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, la invitația Preacuviosului Părinte Mihail Bălan, starețul Mănăstirii Sihăstria Râșcăi și Exarh de zonă, Sectorul Catehizare, tineret și educație pentru viață a organizat sâmbătă, 14 octombrie 2023, în ziua pomenirii Sfintei Preacuvioasei Maicii noastre Parascheva, ocrotitoarea Moldovei și Bucovinei, un pelerinaj de suflet la Mănăstirea Sihăstria Râșcăi pentru aproximativ 280 de tineri din colegiile și liceele sucevene și pentru un număr mare de copii din parohiile limitrofe mănăstirii.
Scopul acestui frumos pelerinaj duhovnicesc a fost acela de a le oferi tinerilor sârguincioși și cu rezultate foarte bune la învățătură cadrul prielnic de a se bucura de o zi binecuvântată și însorită în atmosfera plăcută a sfințeniei locurilor binecuvântate de Dumnezeu, ale vetrelor monahale de odinioară din ținuturile Râșcăi.
Momentul sosirii noastre în Poiana Sfântului Ierarh Ioan de la Râșca și Secu, s-a datorat și aducerii unui fragment din cinstitul Brâu al Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu, de către o delegație venită de la Mănăstirea Kato-Xenia din Grecia, special pentru a marca sfințirea noului locaș de închinare, care a intrat, cu acest prilej, în pleiada mănăstirilor cu biserici pictate în exterior, din județul Suceava.
Sâmbătă, 14 octombrie, la momentul sosirii delegației elene, tinerii militari de la Colegiul Național Militar Ștefan cel Mare din Câmpulung Moldovenesc, au preluat cu o năsălie special făurită pentru acest moment istoric, cinstitul odor – Brâul Maicii Domnului, purtându-l pe umeri în procesiune în jurul bisericii mănăstirii frumos înveșmântată, având pereții împodobiți cu pictură atât la interior, cât și la exterior.
Elevii militari au fost înconjurați de către alți tineri și copii, care au format două lanțuri umane de la intrarea în poiana mănăstirii, până la intrarea în biserica mare a așezământului monahal, purtând flori de crizanteme în mâini și cântându-i pricesne și laude de mărire, Celei mai sfinte Fecioare – Maica Domnului nostru Iisus Hristos. Astfel, în sunetul clopotelor și în miros de tămâie de nard, a fost înconjurată biserica mănăstirii, ce urma să primească a doua zi, veșmânt nou prin slujba de sfințire, oficiată de către un sobor numeros de preoți și diaconi, condus de către unsprezece ierarhi, sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților.
Cei aproximativ 280 de tineri prezenți la întâmpinarea cinstitului Brâu al Maicii Domnului și la procesiunea organizată în jurul mănăstirii, sunt membri activi ai Centrelor de Tineret Ecclesia de la următoarele licee, colegii, capele și parohii din eparhie: Colegiul Național Militar Ștefan cel Mare Câmpulung Moldovenesc – reprezentat de către PC Pr. Prof. coord. Cârloanță Constantin, Colegiul Tehnic Rădăuți – reprezentat de către Dna. Prof. coord. Marici Elisabeta și Dra. Consilier psihologic Atudorei Alina, Colegiul Național Eudoxiu Hurmuzachi Rădăuți – reprezentat de către Dna. Prof. coord. Leon-Postolache Miriam, Colegiul Național Mihai Eminescu Suceava – reprezentat de către Dna. Prof. coord. Tiperciuc Narcisa și Dna. Prof. Gabriela Cazac, Capela Colegiului Național Nicu Gane Fălticeni – reprezentat de către PC Pr. Prof. coord. Feștilă Constantin-Bogdan și de Dna. Prof. coord. Tanasă Maria, Liceul Tehnologic Special Bivolărie – reprezentat de către Dna. Prof. coord. Ana Cruț, Parohia Sfântul Dumitru Rădăuți – reprezentat de către PC Pr. coord. Juravle Ciprian, Capela Sfinții Cosma și Damian a Spitalului Municipal din Rădăuți – reprezentat de către PC Pr. coord. Negrea Vasile, Parohia Sfinții Arhangheli Gălănești – reprezentat de către PC Pr Moroșan Ioan, Parohia Pogorârea Sfântului Duh Hurjuieni – reprezentat de către PC Pr. coord. Ursulean Dumitru și de către Dna. Prof. coord. Anton Ramona, Parohia Sfântul Ilie și a Tuturor Sfinților Voitinel II – reprezentată de către PC Pr. coord. Baciu Ionuț, Parohia Sfânta Cuvioasă Parascheva Rădăuți – reprezentată de către PC Pr. coord. Prelipcean Angel, Parohia Sfântul Procopie Milișăuți – reprezentată de către PC Pr. Prof. coord. Adrian Platon, Parohia Sfinții Arhangheli Râșca – reprezentată de către PC Pr Coman Claudiu, Parohia Sfinții Apostoli Jahalia – reprezentată de către PC Pr. Grădinariu Stelian și Parohia Pogorârea Sfântului Duh Bogdănești – reprezentată de către PC Pr. Ursuțu Marcel, alături de câțiva membri ai Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români, filiala Suceava, coordonați de către Dl. Justin Roman, vicepreședinte al asociației.
Mulțumim Bunului Dumnezeu și Preasfintei Născătoare pentru aceste zile de binecuvântare cerească pentru întreaga creștinătate din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților și, totodată, suntem adânc recunoscători Înaltpreasfinției Sale, Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, cât și Preacuviosului Părinte Stareț Arhimandritul Mihail Bălan, Exarh de zonă, pentru tot sprijinul duhovnicesc și material oferit în toate activitățile de tineret pe care le desfășurăm în cadrul Sectorului Catehizare, tineret și educație pentru viață.
Prof. Cristi-Gabriel Hurjui,
Consilier Eparhial la Sectorul Catehizare, tineret și educație pentru viață al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților