Mănăstirea Pătrăuți, redeschisă după mai bine de 200 de ani

20210404_095703

Duminica Sfintei Cruci, a treia duminică a Postului Mare, 4 aprilie 2021, a fost o zi de sărbătoare pentru Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic a fost redeschisă Mănăstirea Pătrăuți, cel mai vechi lăcaș de cult păstrat în forma iniţială gândită de ctitorul său, Sfântul Voievod Ștefan cel Mare.

Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, prezent la acest moment istoric, a hirotesit-o stavroforă pe monahia Alexandra Bădrăgan, de metanie din Mănăstirea Sucevița, și a instalat-o stareță a așezământului de la Pătrăuți, fiind astfel prima conducătoare a noii obşti monahale, odată cu redeschiderea mănăstirii.

În cele ce au urmat, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie alături de un sobor de preoți și diaconi. Slujba a fost oficiată în curtea mănăstirii, pe o scenă special amenajată.

La eveniment au participat numeroși credincioși, precum și monahi și monahii, stareți și starețe de la mănăstirile bucovinene.

În cuvântul de învățătură, adresat după citirea pericopei evanghelice, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a adus în atenția credincioșilor semnificația Duminicii a treia din Postul Mare. „Este o interiorizare a Crucii, o pecetluire cu semnul Sfintei Cruci a tuturor gândurilor, a tuturor cuvintelor, a tuturor faptelor, a întregii noastre ființe. Așa cum punem pistornicul, pecetea, pe pâinea pe care noi o aducem la biserică și este prescură și nu mai este pâine obișnuită, ci este pâine destinată a fi sfințită, tot așa trebuie să punem pecetea Sfintei Cruci pe toate ale noastre.”

În continuare, Preasfinția Sa a vorbit despre iubirea de sine și despre legătura cu Sfânta Cruce. „Cine naște iubirea de sine? Patimile noastre, poftele noastre, plăcerile noastre. Și de aceea iubirea de sine și lupta cu patimile au legătură cu Sfânta Cruce. (…) Făcând semnul Sfintei Cruci, noi vrem să punem stop patimii, plăcerii. Când dăm o milostenie cuiva, tot este o formă de a pune cruce patimii iubirii de bani și iubirii de avere. Că spune Sfântul Apostol Pavel: «Mă răstignesc împreună cu Hristos și nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăiește în mine». Și trebuie să îi fac loc lui Hristos ca să trăiască în mine și, ca să îi fac loc, din preaplinul iubirii de sine, care se hrănește prin plăcere, prin păcat și prin patimă, dau la o parte cât mai mult ca să-i fac loc lui Hristos în mine, în inima mea.”

În încheiere, ierarhul a vorbit despre importanța interiorizării Sfintei Cruci: „Ne însemnăm cu semnul Sfintei Cruci ca să pecetluim toate ale noastre cu puterea cea dumnezeiască. Dar Dumnezeu nu se uită doar la mâna mea cea din afară. Nu se uită doar la faptul că am cruce în casă, pe gard, pe troiță, la răspântii; bune toate și foarte bune că ne arată cine suntem. Dumnezeu se uită întru cele dinlăuntru.”

La finalul slujbei Preasfințitul Părinte Damaschin le-a vorbit celor prezenți despre însemnătatea momentului sărbătorit în această zi, reînceperea vieții monahale la Mănăstirea Pătrăuți. Ctitorie a Sfântului Voievod Ștefan cel Mare în 1487, Mănăstirea Pătrăuți a fost desființată de Imperiul Austriac la începutul secolului al XIX-lea.