„Luptă, eroism și recunoștință” – Eveniment comemorativ la Fălticeni, la împlinirea a 100 de ani de la dezvelirea statuii eroilor Regimentului 2 Grăniceri

În perioada 22 – 24 septembrie 2022 a avut loc la Fălticeni o serie de manifestări omagiale menite să transmită către tineri, copii și urmași sentimentul patriotic național și creștin al neamului românesc.

Evenimentul, organizat de Primăria Municipiului Fălticeni, de Filiala Judeţeană „Plăieşii” Suceava a Asociaţiei Cultul Eroilor „Regina Maria” și de Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi „Petru Rareş” Fălticeni, a fost dedicat comemorării celor 100 de ani de la dezvelirea statuii Eroilor Regimentului 2 Grăniceri. Monumentul aduce aminte de renumita victorie a vitejilor ostași români asupra Corpului II Armată Rus în bătălia de la Spătărești din noaptea de 27 spre 28 ianuarie din anul 1918.

Manifestările dedicate eroilor români căzuți în luptele pentru apărarea pământului străbun au fost încununate ieri, 24 septembrie, cu un ceremonial militar religios în fața statuii numite „Grănicerul de veghe”. Sub protia pr. Adrian Dulgheriu, protoiereu al Protopopiatului Fălticeni, un sobor de clerici a săvârșit o slujbă de pomenire pentru sufletele eroilor români căzuți în luptă, ostaşi ai Regimentului „2 Grăniceri” şi ai Regimentului „16 Dorobanţi” Fălticeni, dar și pentru sufletele episcopilor militari ai Armatei Române şi ai clericilor militari ai regimentului de la Fălticeni.

A urmat momentul solemn al depunerii coroanelor de flori din partea instituţiilor şi asociaţiilor participante, precum și rostirea alocuțiunilor organizatorilor și invitaților prezenți, între care oficialități județene și locale. Alături de cuvintele de mulțumire adresate tuturor celor implicați în buna desfășurare a evenimentului, au fost evidențiați reprezentanții unităților participante și invitații speciali prin oferirea unor diplome și medalii aniversare.

Rolul jertfei românilor de acum mai bine de 100 de ani pentru noi, cei de astăzi, importanța moștenirii lăsate de înaintași și nevoia transmiterii acesteia generațiilor următoare, precum respectul pentru veteranii de război, sunt doar câteva dintre ideile conturate în discursurile rostite în cadrul evenimentului.

Aeronave militare ale Forţelor Aeriene Române au survolat zona în timpul defilării subunităţilor de elevi de la Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi „Petru Rareş” Fălticeni şi de la Colegiul Militar Naţional „Ştefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, în acompaniamentul fanfarei militare a Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt” din Iaşi.

Evenimentul s-a încheiat cu un program artistic deosebit, prezentat de Grupul „Moldava” de la Clubul Copiilor Fălticeni, dar și de elevi de la Colegiul Militar câmpulungean.

Cinstirea Eroilor Neamului prin înălțarea rugăciunilor pentru sufletele celor care s-au jertfit pentru patrie, la împlinirea unui secol de la dezvelirea acestei statui care marchează jertfa ostașilor Regimentului 2 Grăniceri din anul 1918, în lupta cu armata rusă, reprezintă o exprimare a recunoștinței și dragostei pe care instituțiile organizatoare, alături de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, le arată la ceas aniversar.

Irina Ursachi