Liturghie arhierească la hramul Bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Gura-Humorului

Luni, 8 noiembrie 2021, în ziua prăznuirii Soborului Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și al tuturor cereștilor puteri, credincioșii orașului Gura Humorului i-au cinstit cu mare bucurie pe cei dintâi ocrotitori. În ziua hramului, prima biserică ortodoxă a orașului a primit binecuvântarea Preasfințitului Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Ierarhul a fost întâmpinat, potrivit obiceiului, cu pâine și sare și cu flori de copii ai parohiei.

Preasfinția Sa a binecuvântat amplele lucrări de restaurare și înfrumusețare ale bisericii, în ultima perioadă fiind schimbate pardoseala, mobilierul, tâmplăria și instalația electrică. De asemenea, a fost refăcut sistemul de încălzire, iar cel de sonorizare a fost înlocuit.

În continuare, ierarhul a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte pr. Dimitrie Horga, consilier administrativ al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, protos. Justinian Săvescu, secretar eparhial și pr. Minu Mititelu, protoiereu al Protopopiatului Suceava II.

După citirea celui de-al zecelea capitol din Sfânta Evanghelie după Luca, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a subliniat însemnătatea acestei zile și a explicat înțelesul duhovnicesc al trimiterii celor șaptezeci de ucenici, de către Mântuitorul Iisus Hristos, în săvârșirea lucrării lui Dumnezeu. Ierarhul a evidențiat și faptul că noi, creștinii de astăzi, putem avea rolul de mesager al Cuvântului Tatălui Ceresc. „Mai cu seamă astăzi ar trebui să ne simțim protejați, să ne simțim apărați, să nu ne simțim singuri, chiar și atunci când nu este nimeni în jurul nostru, pentru că Dumnezeu ne trimite pe îngerul și îngerii noștri păzitori care să ne păzească, să ne acopere și să ne călăuzească. (…) Dumnezeu comunică voia Sa prin îngeri și prin oameni. Înger tocmai asta înseamnă: trimis, mesager, sol. Acești ucenici ai Domnului au fost și ei trimișii Lui și împlineau atunci misiunea, lucrarea pe care o au îngerii. (…) Noi toți ar trebui să fim trimiși ai Domnului în lume și să vestim lumii ce voiește Domnul de la această lume, iar aici, în biserică, auzim cuvintele prorocilor, ale sfinților evangheliști, cuvintele sfinților, pe care noi, slujitorii Bisericii, avem chemarea aceasta, suntem și noi trimiși către dumneavoastră, ca să vă vestim voia Domnului.”

Preasfinția Sa a vorbit și despre faptul că distanțarea față de Sfânta Biserică și de aproapele nostru reprezintă depărtarea de Dumnezeu. „Răzvrătirea împotriva Bisericii, ura împotriva Bisericii nu este o ură împotriva unei instituții omenești, cum unii ne socot încă. Noi nu suntem un ONG, nu suntem o asociație, Biserica nu este o fundație, chiar dacă în cele scriptice, în cele ale legislației omenești suntem prin asociere puși în aceeași categorie. (…) A lui Dumnezeu este Biserica, El o păstrează și o curățește, și oricât ar încerca cei dinlăuntru și cei din afară să atenteze la Biserică nu pot. (…) Oricât ar încerca oamenii din afară să arunce cu noroi în Biserică, ea nu se murdărește, și oricât noi, prin nevrednicia noastră, nu vom ști să păstrăm puritatea și curățenia Bisericii, ea nu se întinează pentru că este sfântă, pentru că al ei cap este sfânt. Biserica rămâne sfântă pentru că duhul care lucrează este Duhul cel Sfânt, nu este un duh omenesc. (…) Dacă ne lepădăm unii de alții, de fapt, ne lepădăm de Dumnezeu Care niciodată nu se leapădă de noi și cine se leapădă de Hristos, acela se leapădă și de Dumnezeu Tatăl.”

Făcând referire la prezența îngerilor în viața noastră, Preasfinția Sa i-a asigurat pe credincioși că puterea celui rău nu va putea fi nicicând mai presus de neîntrerupta dragoste a lui Dumnezeu. „Viața noastră, până ce ajungem dincolo, este o viață și cu ridicări, și cu căderi. (…) Dumnezeu ne întărește și ne spune că nu suntem singuri și că suntem înconjurați de sfinții îngeri care ne însoțesc, ne apără și ne ocrotesc (…) Ori de câte ori în lumea aceasta căzută și despre care spune Sfânta Scriptură că se află toate sub puterea celui rău, ori de câte ori biruiește viața, ori de câte ori biruiește binele, ori de câte ori biruiește dragostea, ori de câte ori biruiește virtutea, atunci satana cade, atunci satana este învins, atunci demonii nu pot să rămână în picioare.”

În încheiere, ierarhul a amintit faptul că prin împlinirea voii lui Dumnezeu ne apropiem de Împărăția Cerurilor. „Nu întru înțelepciunea cea lumească vom înțelege noi cele ale duhului, dacă ne vom raporta doar cu gândirea rațională la cele ce Dumnezeu ne vestește, nu le vom putea pricepe pe toate, dar prin credință și prin iubire față de acest Dumnezeu, da, primim cuvântul Lui și îl împlinim în viața noastră. (…) Dumnezeu li se descoperă oamenilor care au nevinovăție de prunci. Adulților, maturilor care știu să-și frăgezească inima și să nu o transforme atât de repede într-o stană de piatră, așa cum poate s-o facă o viețuire și o gândire departe de Dumnezeu. (…) Nouă, celor simpli, celor care vrem să ne smerim viața, celor care vrem astfel să trăim după voia Lui, ne trimite îngeri păzitori și îngeri vestitori, ne trimite oameni prin care să aflăm voia Lui și nu ne lasă singuri și ne cheamă să ne bucurăm de faptul că numele noastre sunt scrise în Ceruri și acolo, în ceruri, să dea Dumnezeu să avem parte de viața cea nesfârșită dimpreună cu toți sfinții și dimpreună cu toți îngerii pe care astăzi, în chip deosebit, îi prăznuim.”

Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava.

La eveniment au fost prezenți credincioși din localitate și din împrejurimi, precum și reprezentanți ai autorităților locale, dintre care îl amintim pe domnul Marius Ursaciuc, primarul orașului Gura Humorului.

Părintele paroh Viorel Ilișoi, consilier economic al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a adus mulțumire lui Dumnezeu pentru această zi deosebită pentru întreaga comunitate. Gândul de recunoștință s-a îndreptat și către Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, către Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar, și către toți cei care s-au ostenit și s-au jertfit pentru lucrarea bisericii.

La final, în semn de mulțumire pentru vizita arhierească, părintele paroh i-a oferit ierarhului, din partea Consiliului Parohial, o icoană cu chipul Mântuitorului Iisus Hristos.

Piatra de temelie a primei biserici ortodoxe din Gura Humorului, așezată sub ocrotirea „Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil”, a fost sfințită la data de 29 septembrie 1876. Slujba de târnosire a noului locaș de cult a avut loc în luna octombrie a anului 1885 și a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Silvestru Morariu-Andrievici, Arhiepiscop al Cernăuților și Mitropolit al Bucovinei și Dalmației.

Irina Ursachi