Joia Mare la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava

dsc09976

În Marea și Sfântă zi de Joi din Săptămâna Patimilor, 29 aprilie 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, a săvârșit Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, unită cu Vecernia zilei de vineri, în Catedrala Arhiepiscopală din Suceava – Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Slujba oficiată în această zi este una specială, pentru că amintește de Cina cea de Taină, momentul în care Mântuitorul a instituit Sfânta Euharistie.

Totodată, în cadrul Sfintei Liturghii din Joia Mare, cum mai este numită această zi, se scoate Sfântul Agneţ, care se sfințește pentru ca în ziua de marți din Săptămâna Luminată să fie uscat și împărțit în părticele foarte mici, fiind pregătit ca Sfântă Împărtășanie pentru cei bolnavi, pentru prunci sau pentru alte situații speciale din timpul anului.

Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale.

Începând cu ora 18:00, pe un podium special amenajat în curtea lăcașului de cult, a fost oficiată Denia celor douăsprezece Evanghelii.  Soborul, format din preoți slujitori ai Catedralei Arhiepiscopale, precum și din clerici de la Centrul Eparhial, a fost condus de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.

În cadrul Deniei celor douăsprezece Evanghelii, numită și Slujba Sfintelor și Mântuitoarelor Pătimiri, au fost prezentate momentele premergătoare Patimilor, suferințele Mântuitorului Iisus Hristos și Răstignirea Sa pe Cruce.

După citirea Evangheliei a cincea, la antifonul al XV-lea, ierarhul, înconjurat de sobor, a adus Sfânta Cruce în mijlocul credincioșilor. Clipele de o profundă tristețe aduc aminte de momentul în care Mântuitorul Iisus Hristos Și-a purtat crucea pe umeri, în drumul spre Golgota. Voluntari din cadrul Asociației Tinerilor Ortodocși Suceveni, îmbrăcați în haine populare au străjuit, cu făclii aprinse în mâini, locul în care a fost așezată crucea pentru închinarea credincioșilor.

Textele liturgice din Triod specifice acestei zile, din Săptămâna Sfintelor Pătimiri, au fost cântate de Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale.

Sfânta Cruce va rămâne în afara Sfântului Altar până astăzi, la vecernie, când se scoate Sfântul Epitaf. Prin răstignirea pe Cruce, Iisus Hristos s-a jertfit pentru mântuirea oamenilor.