Izvorul Tămăduirii – sărbătoare luminoasă și izvor de bucurie – la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”

Praznicul Izvorul Tămăduirii aduce aminte de minunea săvârșită de Maica Domnului în veacul al V-lea, petrecută la izvoru-i aflat lângă poarta Silivri a Constantinopolului, Istanbulul de astăzi. Potrivit tradiției, cu șapte ani înainte de a ajunge împărat, Leon cel Mare se plimba printr-o pădure din apropierea Constantinopolului. Întâlnește un orb care îi cere apă, dar și ajutor pentru a ajunge în cetatea Bizanțului. Căutând apă în apropiere, Leon aude glasul Maicii Domnului și, ascultând cuvântul acesteia, găsește un izvor din care îi dă să bea celui orb și însetat. După ce a spălat fața orbului cu apă, acesta a început să vadă. În semn de mulțumire, în acest loc Leon a construit atunci când a ajuns împărat o biserică închinată acestui praznic.

În Vinerea Luminată, la sărbătoarea Izvorul Tămăduirii, 10 mai 2024, credincioșii aflați la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava s-au bucurat de momente de aleasă trăire duhovnicească, primind binecuvântarea arhierească. Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar, au săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie pe un podium amenajat în incinta așezământului monahal, înconjurat de un sobor format din preoți și diaconi, slujitori ai Catedralei, dar și clerici din cadrul Centrului Eparhial, între care arhim. Paraschiv Dabija, vicar-administrativ.

Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale, cuvântul de învățătură fiind rostit în timpul împărtășirii clericilor de către arhim. Dosoftei Dijmărescu, exarh cultural al mănăstirilor din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților. Acesta le-a vorbit celor prezenți despre contextul în care a apărut acest mare eveniment din istoria creștinătății, Izvorul Tămăduirii, izvor dătător de viață, amintind și importanța ajutorului oferit tuturor de către Născătoarea lui Hristos, Mântuitorul lumii.

Cei doi ierarhi ai eparhiei au săvârșit apoi slujba aghesmei mici, binecuvântându-i pe cei care s-au făcut părtași la împreuna rugăciune aproape de racla care adăpostește cinstitele moaște ale Sfântului Ioan cel Nou, la una dintre cele mai importante sărbători închinate Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic a adus în atenție volumul Izvoare și icoane făcătoare de minuni ale Maicii Domnului, apărut la Editura Crimca a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Lucrarea dovedește încă o dată existența și desăvârșirea Fecioarei Maria prin nenumăratele minuni pe care le-a săvârșit de-a lungul timpului prin intermediul cinstitelor icoane și izvoare aflate în țara noastră, locuri binecuvântate de Dumnezeu prin care Fecioara Maria dăruiește vindecare trupească și sufletească.

„Cu ceva timp în urmă, la Editura Crimca, a apărut lucrarea Izvoare și icoane făcătoare de minuni nu doar din Moldova, ci și din Muntenia, Oltenia și Transilvania. Este o carte pe care v-o recomand nu pentru că aș fi scris-o eu, ci v-o recomand pentru că ea ne arată câteva locuri unde ne-am putea ruga atunci când sufletul ne-o cere. În prima parte am făcut vorbire despre icoane ca imagini văzute ale nevăzutului, despre minuni ca lucrări văzute ale Preasfintei Treimi. Apoi am intitulat capitolul legat de izvoarele făcătoare de minuni Aripi de înger în izvoarele Maicii Domnului făcătoare de minuni și, așa cum vă spuneam, din Moldova, Muntenia, Dobrogea și Banat. În ultima parte am făcut vorbire despre icoanele făcătoare de minuni ale Maicii Domnului din Moldova și vi le enumăr, ca să vi le re aduc în atenție: Icoana Maicii Domnului de la Neamț, Icoana Sfintei Ana de la Bistrița, Icoana Maicii Domnului de la Agapia, Icoana Maicii Domnului Prodromița, Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Putna, Icoana Maicii Domnului de la Sucevița, Icoana Maicii Domnului de la Catedrala Mitropolitană din Iași, Icoana Maicii Domnului de la Golia, Axionița de la Mănăstirea Hadâmbu, Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Giurgeni, Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Adam, Icoana Maicii Domnului de la Trifești, Icoana Maicii Domnului cu două guri de la Schitul Vovidenia și Icoana Sfântului Ioan Botezătorul de la Mănăstirea Gorovei. Din Muntenia am adus în atenție Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Nămăiești, Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Dintr-un Lemn și Icoana Maicii Domnului Siriana de la Mănăstirea Ghighiu. Iar din Ardeal veți găsi vorbindu-se despre Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Nicula și Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Rohia. Este un volum pe care vi-l recomand, fiind vorba de lucrarea văzută a Maicii Domnului prin izvoarele și icoanele făcătoare de minuni.”

Nu în ultimul rând, Părintele Arhiepiscop i-a felicitat pe credincioșii din cuprinsul eparhiei pentru că anul acesta s-au îngrijit de locurile de veci ale apropiaților strămutați la cele veșnice, întrucât în această săptămână Înaltpreasfinția Sa a cercetat o serie de cimitire din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților. Ierarhul le-a urat tuturor ca Lumina Sfintei Învieri să se permanentizeze în casele și în sufletele fiecăruia.

Irina Ursachi