Corala preoțească „Ștefan Nosievici” a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților prezentă la cea de-a IX-a ediție a Festivalului 10 pentru folclor

Ziua de joi a Săptămânii Luminate, a reprezentat pentru Corala preoțească „Ștefan Nosievici” a Arhiepiscopiei și Rădăuților, un prilej de a fi parte dintr-un proiect ajuns anul acesta la a 9-a ediție, proiect ce îşi propune sa promoveze folclorul în rândul tinerilor.
Spectacolului organizat pe esplanada Casei de Cultură în cadrul acestui proiect intitulat „10 pentru folclor”, un eveniment vibrant și plin de semnificație, coordonat de Mihaela Bîrsan, reflectă un efort susținut de promovare a tradițiilor folclorice și de cultivare a valorilor culturale locale.
În acest an, spectacolul a avut loc pe 9 mai, o dată încărcată de simbolism liturgic datorită perioadei pascale cu care a coincis și în care s-a desfășurat, dar și istoric. Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților face parte din proiect, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, fiind reprezentată de Corala preoțească „Ștefan Nosievici”, ce este coordonată de părintele protoiereu Doru Ionel Budeanu. Prezența coralei a adus un element de mărturisire al adevărului învierii lui Iisus Hristos și de marcare a semnificației zilei de 9 mai, printr-un cuvânt susținut de către părintele protoiereu, în cadrul evenimentului corala interpretând astfel în deschiderea recitalului, troparul „Hristos a înviat”.
Așa cum am menționat, recitalul susținut de Corala „Ștefan Nosievici” a fost momentul de deschidere al spectacolului. Grupul a mai interpretat cântece patriotice și religioase, adaptate atât perioadei pascale, cât și evenimentelor istorice marcate pe 9 mai. Această dată este cunoscută pentru trei evenimente majore: proclamarea Independenței de Stat a României, în 1877, semnarea actului de capitulare necondiționată a Germaniei, care a marcat sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, și Ziua Europei, eveniment marcat prin interpretarea „Odei bucuriei”, fragment din simfonia a IX-a de Beethoven, prin care este celebrată pacea și unitatea în Europa.
Piesele alese de Corala preoțească au reflectat aceste semnificații multiple, creând o atmosferă solemnă, dar și festivă. Publicul a avut ocazia să participe la un eveniment care a unit tradițiile religioase și cele naționale cu valorile europene.
Proiectul „10 pentru folclor” demonstrează importanța păstrării și promovării folclorului, în timp ce evenimentul organizat arată cum tradițiile pot fi îmbinate cu evenimente istorice și valori contemporane, participanții apreciind prin ropotele de aplauze interpretarea Coralei dar și a artiștilor populari locali, prin recitalurile susținute.