Interviu în vederea hirotesiei în treapta duhovniciei la Centrul Eparhial Suceava

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, miercuri, 08 martie 2023, în Sala Gherasim Putneanul a Centrului Eparhial Suceava a avut loc un interviu în vederea primirii hirotesiei întru duhovnic. La acest interviu au participat nouă dintre absolvenții Examenului de Capacitate Preoțească din sesiunea septembrie 2022.

Examenul a constat în extragerea a două subiecte: primul subiect a urmărit verificarea cunoștințelor acumulate de către candidați prin asimilarea bibliografiei recomandate, iar celălalt subiect a urmărit atitudinea lor față de unele cazuri concrete de mărturisire a păcatelor în scaunul de spovedanie.

Comisia de evaluare a fost prezidată de către Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Epsicop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Din comisie au mai făcut parte: arhim. Melchisedec Velnic, exarh al mănăstirilor și schiturilor din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților și stareț al Mănăstirii Putna; pr. Dimitrie Horga, consilier al Sectorului Administrativ-Bisericesc și vicepreședinte al comisiei de organizare; pr. Filaret Ruscan, consilier al Sectorului Misiune Pastorală și Actualitate creștină și părinții protopopi ai Protopopiatelor Suceava I, Suceava II, Câmpulung Moldovenesc și Fălticeni (pr. Ionel-Doru Budeanu; pr. Minu Mititelu, pr. Aurel Goraș și Pr. Adrian Dulgheriu). Secretariatul a fost asigurat de către arhid. Ionuț Isopescu, consilier al Sectorului Educațional-Teologic.

Clericii intervievați au răspuns cu multă deschidere la această inițiativă, declarându-se bucuroși de posibilitatea de a se exprima cu privire la unele aspecte legate de Taina Mărturisirii, dar și de a primi îndrumările membrilor comisiei de evaluare la acest început de drum.

În acest sens, pr. Ilie Paicu, preot coslujitor la Parohia Iacobeni, Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc, a afirmat: „Întâlnirea de astăzi a fost una de un real folos, deoarece mi-am îmbogățit cunoștințele despre Taina Sfintei Spovedanii, fiind prezentă o comisie cu experiență, prezidată de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul. Am primit sfaturi duhovnicești practice, foarte utile în pastorație. Mulțumim Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, pentru că ne-a dat prilejul de a susține acest examen”. De asemenea, pr. Andrei-Ciprian Ilaș a afirmat: „În primul rând, vreau să mulțumesc Centrului Eparhial Suceava, în special Sectorului Educațional-Teologic, pentru organizarea acestui examen de duhovnicie. La fel ca la proba orală a Examenului de capacitate, întrebările au fost concrete și au pus în valoare modul nostru de abordare în ceea privește situații concrete întâlnite în scaunul de spovedanie. Cu acest prilej, mulțumim Înaltpreasfințutului Arhiepiscop Calinic, dar și Preasfințitului Părinte Damaschin, pentru că ne-a oferit câteva sfaturi pentru lucrarea duhovnicească a preotului în parohie”.

În urma evaluărilor, toți cei nouă candidați au fost primit calificative pozitive, urmând a primi hirotesia întru duhovnic în perioada imediat următoare, pentru a putea fi de folos în acest sens credincioșilor pe care îi păstoresc.

În final, aducem mulțumiri Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic pentru inițierea și binecuvântarea acestui demers, dar și Preasfințitului Părinte Episcop-vicar Damaschin Dorneanul pentru coordonare, precum și celorlalți membri ai comisiei, având încredințarea că acest criteriu de selecție va deveni o bună practică în eparhia noastră și va constitui cu adevărat un sprijin pentru clericii care vor deveni duhovnici.

Arhid. Cons. Ionuț Isopescu
Secretar al comisiei de organizare