„Întâlnire de suflet” cu Remus Rus – lansare de carte și conferință la Rădăuți

Ziua pomenirii Sfinților sirieni Efrem și Isaac, 28 ianuarie 2022, a fost sărbătorită la Rădăuți printr-o întâlnire de suflet, în cadrul căreia domnul prof. univ. dr. Remus Rus, specialist în istoria și filosofia religiilor, a susținut conferința „Iubirea de frumos și înțelepciune, calea spre desăvârșire”.

Întâlnirea, organizată de Sectorul Cultural al Centrului Eparhial Suceava, a avut loc în Catedrala „Pogorârea Sfântului Duh” din Municipiul Rădăuți și a fost transmisă LIVE prin Sectorul Media și Comunicare, pe pagina oficială de Facebook a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

În cadrul evenimentului organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, a avut loc și lansarea celui de-al doilea volum din Filocalia siriacă, al domnului Remus Rus, apărut la Editura Univers Enciclopedic. Opera „se înscrie în tradiţia scrierilor filocalice, cu deosebirea că textele pe care le conţine au fost concepute în limba siriacă. Ele au acelaşi obiect, ascensiunea la Dumnezeu prin purificare şi despătimire, iluminare şi desăvârşire a tuturor credincioşilor – sacerdoţi, monahi sau mireni – care se nevoiesc, dorind cu fervoare să dobândească starea de îndumnezeire prin har – asemănarea cu Dumnezeu şi Împărăţia Cerurilor.”

La Întâlnirea de suflet din acest an, proiect cu tradiție, care a debutat la Rădăuți în anul 2013, au fost prezenți Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, pr. Constantin Oprea, consilier în cadrul Sectorului Cultural, precum și clerici, mireni, credincioși, dar și reprezentanți ai oficialităților locale.

Alături de prezentarea volumelor I și II din Filocalia siriacă, în cadrul întrunirii a fost adusă în atenție și una dintre cele mai recente apariții ale Editurii Crimca a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, în care domnul prof. univ. dr. Remus Rus a adus o importantă contribuție – Învierea și Schimbarea la Față. Florilegiu patristic.

A urmat o sesiune de întrebări și răspunsuri în cadrul căreia au fost discutate diverse teme din sfera teologică și a istoriei religiilor, invitatul împărtășindu-le celor prezenți din experiența dobândită în diferitele perioade ale vieții sale, ca student ori doctorand în țările europene, ca profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universității București sau cercetător, raportându-se totodată la rolul de creștin.

La final, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul i- a oferit domnului prof. univ. dr. Remus Rus, din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, Ordinul Crucea Bucovinei, cea mai înaltă distincție pentru mireni a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, „pentru remarcabila activitate dedicată Bisericii și Comunității”.

Irina Ursachi

Cei care nu au reușit să participe la conferință, pot urmări înregistrarea acesteia accesând următorul clip.

https://www.facebook.com/Arhiepiscopia.SV/videos/917679192264860