Faza finală a Campionatului de Fotbal pentru tinerii din parohiile Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților (23-24 August 2021)

Faza finală a Campionatului de Fotbal pentru tinerii din parohiile Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților se va desfășura în zilele de 23 și 24 august 2021. Meciurile de fotbal se vor disputa la Liceul cu Program Sportiv Suceava, pe terenurile din complexul sportiv.

Cele cinci echipe parohiale câștigătoare ale fazelor zonale desfășurate la nivelul fiecăruia dintre cele cinci protopopiate din cuprinsul Arhiepiscopiei se vor întrece în Marea Finală. În faza finală se va juca după regula „fiecare cu fiecare”, iar câștigătoare va fi echipa care va acumula cele mai multe puncte. Regulamentul competiției prevede toate posibilitățile de departajare în caz de egalitate de puncte.

Echipele finaliste sunt: Dumbrăveni (Protopopiatul Suceava I), Gura-Humorului (Protopopiatul Suceava II), VDS Vicovu de Sus (Protopopiatul Rădăuți), Siret Dolhasca (Protopopiatul Fălticeni) și Moldovița (Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc).

Meciurile de fotbal vor fi arbitrate de domnul Alexandru Tudor, fost arbitru FIFA și responsabil de Academia de Copii și Juniori a FCSB, împreună cu arbitri din Comisia Județeană a Arbitrilor Suceava.

Pentru transparență și corectitudine, Înaltpreasfințitul Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, a ales din urna Cupei Mușatinilor un număr care să corespundă fiecărei echipe finaliste. Stabilirea meciurilor s-a făcut pe baza acestor numere automat, în sistem online (a se vedea calendarul competițional prezentat la final).

Cupa Mușatinilor este trofeul pentru care se vor întrece tinerii fotbaliști. Întrucât se dorește permanentizarea acestei inițiative de organizare a unui Campionat de Fotbal pentru echipele parohiale, numele echipei câștigătoare va fi gravat pe trofeu în fiecare an, sporind astfel în rândul tinerei generații interesul și dragostea pentru acest eveniment sportiv, dar și pentru valorile creștine promovate.

Ceremonia de premiere a echipelor câștigătoare va avea pe stadionul Areni, marți, 24 august 2021, la ora 18:30, în prezența organizatorilor, a tuturor echipelor participante, a invitaților și a suporterilor. Jucătorii celor trei echipe care se vor clasa pe podium vor primi medalii corespunzătoare poziției ocupate în clasament (locul I – de aur, locul II – de argint și locul III – de bronz). Vor fi acordate diplome, medalii și premii în bani astfel: echipa câștigătoare – 500 lei/jucător + antrenor, echipa clasată pe locul II – 300 lei/jucător + antrenor, echipa clasată pe locul III – 200 lei/jucător + antrenor.

Scopul organizării acestui campionat de fotbal îl constituie transmiterea unui mesaj puternic generației tinere, și anume că sedentarismul și petrecerea unui timp îndelungat pe internet (rețele de socializare, jocuri video), și utilizarea excesivă a mijloacelor electronice (telefon, tabletă, laptop, calculator) dăunează grav sănătății și dezvoltării fizice, psihice și duhovnicești. În plus, se urmărește ca onestitatea și fair-play-ul, spiritul de echipă și curajul, bucuria și spiritul de competiție, valori îmbrățișate de jucători de la început, să devină o constantă a vieții lor.

Campionatul este organizat de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, prin Departamentul Activități Tineret, tabere, Proiecte, Școli și Parohii din cadrul Sectorulul Misiune Pastorală și Actualitate Creștină,  împreună cu Asociația Județeană de Fotbal Suceava.

Mulțumim Înaltpreasfințitului Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților pentru binecuvântare, încredere și tot sprijinul, dar și tuturor celor care au susținut această inițiativă!

Pr. Justinian-Remus Cojocar