Eveniment artistic la Ciocăneşti – MUZICAMERFEST – Ediție comemorativă

Pentru unii dintre noi întâlnirea reală cu muzica clasică este un fericit eveniment de cultură personală. De obicei aceasta se întâmplă în săli de concerte, în locuri şi încăperi atent şi special amenajate, cu sonorizări sofisticate, toate în majoritatea lor fiind în mediul urban, cu precădere în marile oraşe care dispun de bază materială şi bugete greu de conceput, de unităţi de învăţământ de prestigiu dar mai ales de dimensiunea profesională, de muzicieni, de profesionişti care corespund accesului în lumea vastă, dar delicată a muzicii, care este generic denumită muzică clasică, muzică cultă. Vom spune, de ce nu, că în marile oraşe găsim şi un auditoriu pe măsură, deloc de neglijat, mai pretenţios, destul de pregătit, cu o reală cultură şi pregătire muzicală, care percepe în plinătatea sa exprimarea şi dialogul, sentimentele şi complexitatea vastă a muzicii culte.

      Pornind de la minimele principii şi conceptuale enumerate anterior, dar cu dorinţa de a se ataşa onorant în realizare, Parohiatul Ciocăneşti-Suceava, a organizat şi realizat ceea ce şi-au propus în urmă cu mai mulţi ani, începutul fiind efectiv realizat din anul 2011, în mediul rural, în localitatea bucovineană de bogată inspiraţie, Ciocăneşti – Bucovina, o întâlnirea ce se doreşte a fii de continuitate periodică, cu muzica de cameră.

     Acest al cincilea nou început, fiind deci la a cincea manifestare anuală, denumită – MUZICAMERFEST– având ca scop, întâlnirea  dintre interpreţi şi compozitori de muzică clasică, neprofesionişti, cu un public cât mai iubitor şi ataşat de valorile acestui gen de muzică. Din acest motiv, evenimentul artistic, a fost onorat ca şi în edițiile anterioare, de un public ales, cu interpreţi promiţători, în condițiile încă impuse de situația pandemică actuală, subintitulându-se sugestiv – COMPROMISURI MUZICALE.

      Evenimentul a avut loc tot la sediul Parohiatului Ciocăneşti, în data de 22 August 2021, începând cu orele 16,30.

    Dacă la primele ediţii sau interpretat pagini cunoscute din Paul de Seneville, Johann Sebastian Bach, Ludwig van Beethoven, Joseph Haydn, Maurice Jarre, Robert Schumann, Frederic Chopin, Francisco Tarrega, dar şi a tânărului Mihai Russu, anul acesta, 2021, pe lângă piese diferite din unii compozitori enumeraţi, MUZICAMERFEST – COMPROMISURI MUZICALE – Ciocăneşti – Suceava – a cuprins un program, interpretat la pian şi vioară, destul de consistent, cu lucrări din : George Frideric Handel, Ciprian Porumbescu , Leopold Mozart, T.O Oesten, F. Burgmuller, Luigi Bouccherini, Anton Diabelli, Lindsey Stirling. 

     Numele unor tinerii minunaţi, Mihai Rusu – pian, Simona Şcheul – vioară ,Gabriel Rusu – vioară, Niculiță Laura – canto, nucleul proiectului început în anul 2011, împreună cu cei care au sprijinit material, demararea acestui proiect cultural, ing. Nicolae Troaşă, medic Iliada Rusu, iubesc deopotrivă Biserica, muzica, frumosul, insuflând inimilor delicate, că mai presus de toate, muzica este comunicare sublimă, este dialog ales, este nădejde împlinită, este toleranţa frumosului în recunoştinţă, făcând mai uşor să înveţe şi să ne înveţe pe noi, să aibă culoare în limbajul sublim cu ei înşişi, cu cei din jurul lor şi cu Dumnezeu.

    Cu nădejdea  că viitoarele ediţii se vor desfăşura cu un repertoriu la fel de bogat şi divers, cu mai mulți tineri muzicieni la fel de îndrăzneţi şi cu un auditoriu sensibil şi cunoscător, nu ne rămâne decât să ne gândim din nou la MUZICA UNUI  NOU ÎNCEPUT.                                                                                      

 Pr. dr. ILIE RUSU