Bucuria reîntâlnirii copiilor din cadrul parohiilor din Protopopiatul Fălticeni

Cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, s-a desfășurat a patra ediție a taberei de vară în parohia ,,Sfântul Ilie” din localitatea Suha, comuna Mălini, intitulată: “Școala din pridvorul Bisericii”, derulată la nivelul Protoieriei Fălticeni.

Proiectul dedicat copiilor a avut în vedere apropierea lor de Biserică, cât și redescoperirea valorii prieteniei și a colaborării, într-un mediu natural, recreativ și educativ, ca o alternativă sănătoasă de a-și petrece timpul liber în comuniune cu ceilalți și de a fi deconectați de la ceea ce înseamnă tehnologie.

Desfășurându-se anual fără întrerupere, reîntâlnirea participanților după un an în care nu s-au organizat astfel de evenimente datorită pandemiei create de noul Coronavirus, a fost cu atât mai mult așteptată în descoperirea de lucruri noi menite să le distragă atenția într-un mod cât mai plăcut.

Activitatea s-a desfășurat în data de marți, 17 august, 2021, la frumoasa Biserică ocrotită de către Sfântul ,,Prooroc Ilie” aflată într-un loc cu adevărat pitoresc în localitatea Suha din comuna Mălini, sub îndrumarea PC. Părinte paroh Pavel Norocel, a D-nei. preotese Anca Ionela, a cadrelor didactice și a voluntarilor, care au oferit un program destul de variat pe întreg parcursul zilei, întrucât la final, scopul acestei activități și-a atins scopul.

Alături de parohia Suha în cadrul acestor activități au colaborat Primăria și Consiliul Local al comunei Mălini, parohia Sfântul ,,Prooroc Ilie” din Municipiul Fălticeni ( pr.paroh Adrian Dulgheriu), și parohia Sfinții ,,Mari Mucenici Mercurie și Ecaterina” din Rădășeni ( pr.paroh Rotar Georgian și pr. Rotar Constantin), la care au participat peste 80 de copii cu vârste cuprinse între 8 și 17 ani, la care au mai fost invitate și parohiile Dolhasca (pr. paroh Saftiuc Mihail), parohia Bogdănești I (pr. paroh Ursuțu Maricel) și parohia Boroaia I (pr. paroh Maxim Silviu).

Copii și tinerii și-au început ziua cu rugăciunile dimineții, după care au avut parte de un bogat mic dejun în casa socială, participând apoi la activitățile propuse. Doamnele Butnaru Parascheva și Vodă Elena îndrumătorii de la primul atelier, i-a ajutat pe cei mici să redescopere vechile meșteșuguri populare în care li s-a prezentat cusutul costumelor populare, torsul lânii, tehnica de împâslire (procedeele prin care trece lâna de oaie până a ajunge a fi confecționată pentru diferite haine). Atelierul s-a desfășurat în incinta noului altar de vară, în care și pr. misionar protopopesc Apăvăloaie Mihai i-a inițiat pe cei mici în confecționarea de metanii și brățării în care fiecare participant le-a luat acasă ca amintire pentru activitățile pe care le-au desfășurat în cadrul taberei.

În cel de-al doilea atelier, pr. arhidiacon Ursuleasa Adrian și pr. diacon Spînu Nicușor alături de ceilalți preoți, i-au învățat pe tineri câteva noțiuni legate de cântarea bisericească prin cântare de pricesne închinate Maicii Domnului, și prin pilde, ajutându-i ca prin întrebările lor să găsească răspunsuri referitoare la lucruri încă neștiute ce țin de rânduielile bisericii, sau anumite frământări interioare pe care le întâmpină un adolescent mai ales în perioada vremurilor în care ne aflăm.

Prin grija organizatorilor, tinerii au petrecut momente duhovnicești îmbinate cu diferite activități de interacționare și interrelaționale foarte bune, astfel încât în cadrul celui de al treilea atelier, au avut parte de jocuri educative care le-au captat atenția, datorită coordonatorilor Prof. Liliana Popescu, Prof. Ștefănoaia Angelica, directorul școlii gimnaziale ,,Nicolae Labiș” din Mălini, prof. Luminița Gogan, înv. Amuscăliței Viorica, înv. Pășcănuț Ionela, prof. Tofănel Nicoleta și prof. Iordache Alexandru, la care s-au adăugat și Dl. prof. Ioan Ilica care alături de soția Paula, care au întreținut această frumoasă atmosferă prin cânt din muzicuță și chitară.

Cadrele didactice alături de voluntari și-au dăruit toată dragostea pe timpul desfășurării acestor activități, dedicat îndrumării copiilor, care le-au adus un strop de bucurie după o perioadă grea încercată în care au fost privați de astfel de acțiuni datorată pandemiei creată de noul Coronavirus.

La orele amiezii, copii au avut parte de o agapă copioasă pregătită de către gospodinele din parohie și oferită cu drag și generozitate de către gazde, iar după o binemeritată odihnă, au avut parte de o drumeție pe drumul istoric ce leagă județul Suceava de județul Neamț, spre locul numit ,,Iesle”, pe valea Suhei.

Festivitatea de încheiere s-a desfășurat în curtea Bisericii parohiale din Suha, unde copii au primit pe lângă diplome, câte o gustare și înghețată de la mașina ,,londoneză”, ziua încheindu-se cu rugăciunea de mulțumire pentru darurile revărsate și reușita ultimei activități de acest gen din cadrul parohiilor din Protopopiatul Fălticeni.

Părintele protoiereu Adrian Dulgheriu, a mulțumit părintelui paroh Pavel Norocel, colaboratorilor, îndrumătorilor și tuturor celor care și-au adus aportul la organizarea acestei activități: ,,în care se observă experiența acumulată din anii anteriori, satisfacția văzându-se pe fețele celor mici prin care sperăm că legăturile create dintre ei, vor continua printr-o colaborare mult mai strânsă care va da rodul cuvenit la vreme potrivită în ogorul Bisericii noastre strămoșești”.