Duminica Sfinților Români la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” – Catedrala Arhiepiscopală din Suceava

Ziua de cinstire închinată tuturor sfinților care au trăit pe meleaguri românești, Duminica Sfinților Români, sărbătorită în a doua duminică după Pogorârea Sfântului Duh, 18 iunie 2023, a fost prilej de bucurie și împreună rugăciune la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”. În mijlocul monahilor și credincioșilor prezenți s-a aflat Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților.

Ierarhul a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur pe un podium special amenajat în incinta complexului monastic, fiind înconjurat de un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte clerici de la Centrul Eparhial Suceava, între care îl amintim pe arhim. Paraschiv Dabija, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, și slujitori ai mănăstirii și Catedralei Arhiepiscopale.

Răspunsurile liturgice care au înfrumusețat slujba au fost date de Corul Mixt „Sfântul Ioan cel Nou” al Catedralei Arhiepiscopale, dirijat de părintele Ionuţ Lucian Tablan Popescu.

Numeroși credincioși au participat la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, având totodată prilejul de a se închina la racla în care sunt așezate moaștele Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, prăznuirea aducerii cinstitelor sale moaște în Cetatea Sucevei având loc peste numai câteva zile, pe 24 iunie.

În momentul împărtășirii clericilor, pr. Dănuț Dumitru Popovici, de la Parohia Ilișești, a rostit un cuvânt de învățătură în care a explicat înțelesul duhovnicesc al pericopelor Evanghelice lecturate în această zi și a evidențiat cât de important este locul pe care îl ocupă sfinții români în viața creștinilor.

La finalul slujbei, Înaltpreasfinția Sa i-a mulțumit părintelui oaspete pentru cuvânt, a citit rugăciuni de dezlegare și pentru sănătate, binecuvântându-i apoi pe credincioșii prezenți prin stropire cu apă sfințită.

Totodată, arhim. Paraschiv Dabija, vicar administrativ al eparhiei, a anunțat amplul program liturgic și cultural al celor patru zile de sărbătoare în cinstea praznicului Aducerii moaștelor Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava.

Unul dintre cele mai așteptate evenimente din seria manifestărilor dedicate hramului va avea loc joi, 22 iunie, începând cu ora 18:00, când pelerinii sunt invitați să ia parte la Procesiunea „Calea Sfinților”. Racla cu moaștele Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou va fi purtată de clerici și monahi pe străzile orașului Suceava. În dimineața zilei de vineri, 23 iunie, va fi săvârșită Sfânta Liturghie arhierească, iar de la ora 18:00 va avea loc un moment artistic deosebit, devenit deja tradiție în ajunul hramului, concertul de muzică bizantină. Programul liturgic va continua pe scena amenajată în incinta ansamblului monastic cu slujba de Priveghere în cinstea Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou și cu Sfânta Liturghie de noapte, oficiată în paraclisul Catedralei Arhiepiscopale. Sâmbătă, 24 iunie, când este pomenită aducerea moaștelor Sfântului Ioan cel Nou în Cetatea Sucevei, Sfânta Liturghie va fi săvârșită de mai mulți ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Bucovinei. Programul evenimentelor dedicate hramului Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou” va continua cu Parastasul Voievozilor, slujbă de pomenire a domnilor Moldovei, săvârșită în Cetatea de Scaun a Sucevei, și se va încheia duminică, 25 iunie, cu Taina Sfântului Maslu de obște.

Nu în ultimul rând, starețul Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, arhim. Serafim Grigoraș, i-a invitat pe cei care doresc să ofere flori ocrotitorului Bucovinei să se implice în împodobirea baldachinului în care va fi așezată racla cu moaștele Sfântului Mare Mucenic.

Sfântul Sinod al Bisericii noastre a decis la data de 20 iunie 1992 ca ziua de cinstire a Sfinților Români să fie sărbătorită în a doua duminică după Rusalii.

Irina Ursachi

Album foto: AICI