Reprezentanți ai Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și Consiliului Județean Suceava în Regatul Belgiei

O delegaţie a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și a Consiliului Județean Suceava, se află în vizită în perioada 16-19 iunie la Bruxelles – Belgia, în contextul Anului Cultural 2023 dedicat marelui compozitor Ciprian Porumbescu.

În data de 17 iunie, membrii delegației, PC. Pr. Constantin Oprea, consilier cultural, domnul Sorin-Vasile Filip, manager al Centrului Cultural Bucovina (reprezentant al Consiliului Județean Suceava) și domnul Petru-Paul Torac, etnolog, au avut o vizită de lucru la Ambasada României în Regatul Belgiei, unde au purtat discuții cu Excelența Sa, doamna Andreea Păstârnac, Ambasador al României în Regat, despre importanța conexiunilor culturale și religioase în contextul Anului Cultural Ciprian Porumbescu, realizarea de parteneriate culturale, promovarea turismului religios, precum și grija față de românii bucovineni, prezenți în număr semnificativ în Regatul Belgiei. Membrii delegației au oferit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic și a domnului președinte Gheorghe Flutur o copie a icoanei Maicii Domnului din Catedrala Arhiepiscopală din Suceava, albume cu monumentele UNESCO și materiale de promovare turistică din Bucovina.

În seara zilei de 17 iunie a.c., în sala de festivități a Primăriei Schaerbeek (Bruxelles), a avut loc un eveniment dedicat Zilei Internaționale a Iei și un concert de pian, vioară și trompetă susținut de membri ai Ansamblului Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu” din Suceava – Diana Hurghiș (vioară), Luis Ursachi (pian) și Ionuț Țanța (trompetă). Cei prezenți la eveniment au putut admira și o expoziție de costume tradiționale din Bucovina, parte a Colecției Etnografice Paul Torac, prezent la eveniment.

Domnul Quentin van den Hove, viceprimar al Schaerbeek, care are atribuții în domeniul relațiilor internaționale și doamna Adelheid Byttebier, consilierul cultural al Primăriei, au subliniat importanța multiculturalității și faptul că în zona Bruxelles trăiesc un număr însemnat de români (reprezintă cea de-a treia comunitate de străini în Schaerbeek – Bruxelles).

Reiterăm faptul că, în contextul Anului Cultural Ciprian Porumbescu, Consiliul Județean Suceava prin Centrul Cultural Bucovina, împreună cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților organizează mai multe evenimente de amploare dedicate marelui compozitor, având în vedere împlinirea a 170 de ani de la nașterea sa și comemorarea a 140 de ani de la trecerea la cele veșnice.

Pr. dr. Constantin OPREA

Consilier Cultural al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților