Decalogul Președintelui Țării

*alcătuit în contextul investirii noului președinte al României

  1. Împlinește mandatul sub semnul fidelității față de jurământul făcut în fața lui Dumnezeu, a poporului și a istoriei, căci este un angajament profetic, nu o formalitate procedurală.
  2. Protejează echilibrul instituțional, fiind asemenea străjerului biblic, mereu treaz, golindu-te de sine, pentru a fi plin de poporul tău.
  3. Fii garantul suveranității și al unității naționale, precum și al integrității teritoriale, slujind poporul, nu puterea, căci toată împărăția care se dezbină în sine se pustiește.
  4. Reprezintă interesele țării în relațiile externe cu discernământ, onestitate și echilibru, fiind un ambasador al păcii, cooperării și valorilor democratice.
  5. Nu alimenta tensiunile dintre puterile statului și nici cele dintre stat și societate, și acționează ca un arhitect al liniștii sociale și un constructor de punți interumane.
  6. Apără libertatea fiecărui cetățean, căci omul este creat după chipul și asemănarea lui Dumnezeu.
  7. Urmează criteriul dreptății și al competenței la numirea în diferite funcții, și nicidecum cel al partizanatului politic, căci orice formă de favoritism compromite ordinea morală.
  8. Promovează valorile spirituale, culturale, educaționale, sociale, ADN-ul spiritual al unei națiuni.
  9. Rămâi demn, chiar și în fața presiunilor, onest și fidel în împlinirea promisiunilor făcute, fără a abdica, în numele eficienței și al pragmatismului de la principiile morale.
  10. Veghează, unește și dă mărturie în lumina Revelației despre neamul tău, cerând, asemenea marilor conducători biblici, ajutorul lui Dumnezeu în lucrarea ce-ți stă înainte.
† Calinic,
Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților