La prăznuirea Sfântului Iacob Putneanul, cel care prin hărnicia și iscusința sa a dinamizat activitatea pastorală, misionară, culturală și socială a Bisericii pe meleagurile Moldovei, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, a alcătuit un Decalog ce aduce înaintea celor care îl cinstesc câteva dintre virtuțile cu care strălucitul ierarh și-a împodobit viața, ca, urmându-i exemplul, să intrăm și noi în lumina cea veșnică a Mântuitorului Hristos, pe Care L-a mărturisit și slujit în întreaga sa viață.
- Fii părinte milostiv, plin de blândețe și răbdare, iubitor al celor aflați în nevoi, precum Hristos este Părintele săracilor, al orfanilor și al necăjiților.
- Păstrează neștirbită rânduiala Bisericii, slujind cu râvnă Sfintele Taine, căci ele sunt izvor de har și viață veșnică pentru cei ce le primesc.
- Fii un promotor al culturii, căci învățătura și cunoașterea sunt lumina sufletului, iar educația este temelia unei societăți drepte și morale.
- Mărturisește credința cu fermitate și înțelepciune și lucrează pentru unitatea Bisericii, prețuind adevărul mai presus de orice.
- Încredințează-ți viața lui Dumnezeu, fiind un model de smerenie și dăruire, căci demnitatea la care ai fost chemat este spre slujire jertfelnică, nu spre slavă deșartă.
- Apără identitatea și cultura neamului, căci limba, credința și tradiția sunt daruri de la Dumnezeu prin care se păstrează vie unitatea națională.
- Ca slujitor, așezat de Dumnezeu întru cinste, lasă moștenire o viață sfântă, înfrumusețată de virtuți.
- Hrănește-te cu evlavie din slujbele Bisericii, căci apropierea de Dumnezeu prin Evanghelie, Liturghie, Taine și Ierurgii este esențială mântuirii.
- Primește suferința cu smerenie, căci prin răbdare și încredere în Dumnezeu te faci stâncă în fața necazurilor și încercărilor vieții.
- Îndreaptă-ți viața spre veșnicie și nu te lega de cele trecătoare, căci comoara cea mai de preț este sfințirea sufletului, mântuirea.