Cupa Movileștilor la Șah, ediția I

Centrul Muzeal și Multicultural „Palatul Dornelor”, numit și Ateneul Bucovinei, a fost în zilele de 18 și 19 mai 2024 gazda unui eveniment extraordinar dedicat sportului minții, Cupa Movileștilor la Șah, ediția I. Alături de CS Șah Suceava și Primăria Municipiului Vatra Dornei, între organizatorii evenimentului s-au numărat și Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, prin Sectorul Catehizare, tineret și educație pentru viață, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic. Astfel se continuă o frumoasă tradiție prin care activitățile sportive organizate de Biserică contribuie la menținerea unei vieți sănătoase și la dezvoltarea duhovnicească a tinerilor, atunci când sunt însoțite de punerea în practică a unor valori morale și religioase.

Festivitatea de deschidere a competiției a avut loc sâmbătă, 18 mai, la Centrul Cultural și Muzeal „Palatul Dornelor”, și i-a avut ca invitați pe  maestrul internațional Alin Berescu, vicepreședintele Federației Române de Șah, și maestrul internațional Gabriel Grecescu, Secretar General.

După ce pe parcursul întregii zile de sâmbătă au fost disputate partide în cadrul turneului Open A, participanți fiind jucători legitimați ai unor cluburi de șah din țară și din străinătate, astăzi, 19 mai 2024, s-au alăturat maeștrilor și jucătorilor cu experiență numeroși participanți sub 16 ani, în cadrul turneului Open B. Cele două turnee, omologate de Federația Internațională de Șah, i-au avut ca directori pe Vasile Țîmpău și pe Octavian Rezuș.

Între cei prezenți în aceste zile la evenimentul dedicat sportului prin care se antrenează mintea au fost reprezentanți ai oficialităților locale, delegați ai partenerilor și sponsorilor competiției, arbitri de renume, precum și membri ai echipei organizatoare, dintre care îi amintim pe arhid. Paul Lungu, director al Departamentului Activități de tineret (ATOS) și Tabere al Centrului Eparhial Suceava, și domnul Doru Ailincăi, de la Clubul Sportiv Șah Suceava.

Reprezentantul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, arhid. Paul Lungu, a punctat, între altele, că prin organizarea unor astfel de campionate naționale se dorește consolidarea comunității iubitorilor de șah din cuprinsul eparhiei. „Nădăjduim ca prin acest demers al nostru să sporim dragostea către șah, să se organizeze cluburi de șah, poate mai multe competiții la nivel local și de ce nu, Doamne, ajută!, în viitor să avem din zona Bucovinei, din Arhiepiscopia noastră, un campion național, european sau chiar mondial.”

Ultimele meciuri de șah, atât cele din turneul Open A, cât și cele din turneul Open B au fost privite cu multă emoție de cei care au fost prezenți astăzi la „Palatul Dornelor”, profesioniști, pasionați ai domeniului, profesori, părinți și elevi.

Câștigător al Cupei Movileștilor a fost maestrul internațional Petre Nad-Titus, legitimat la CS Medicina Timișoara, care practică de peste 38 de ani acest sport, pe locul al doilea clasificându-se maestrul internațional Mihnea Costachi, legitimat la CSM Unirea Alba Iulia. Între numele sonore care au participat la cea dintâi ediție a competiței s-au numărat și maestrul internațional Lucian Ioan Filip, de la Clubul Sportiv Universitar „Universitatea de Vest din Timișoara”, cel care a obținut premiul al treilea, și marele maestru Vasile Sănduleac, vicepreședintele Federației de Șah din Republica Moldova, clasat pe locul patru.

Campionul primei ediții a împărtășit din sentimentele acestor zile încărcate cu entuziasm și profesionalism. „Sunt foarte bucuros că am reușit să câștig prima ediție a Cupei Movileștilor la Șah. A fost o organizare deosebită, într-un cadru extraordinar. Mulțumim Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și tuturor celor implicați. Un turneu organizat în acest spațiu nu putea să fie decât la  cele mai înalte standarde. Am avut mutări inspirate, calitatea jocului zic eu că a fost una foarte bună într-o atmosferă de fair-play. Totul a fost la superlativ.”, a mărturisit Petre Nad-Titus.

Din primele trei clasări în cadrul turneului Open B, două sunt ale membrilor Clubului Sportiv Șah Suceava, prima poziție fiind ocupată de Nectarie Miron, câștigător al Cupei Movileștilor pentru această categorie a competiției, și locul III, ocupat de Constantin Miron. Elevul clasat pe cea de-a doua poziție a fost Ioan Miron, de la Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuți.

Participanții au apreciat în mod deosebit condițiile în care s-a desfășurat Cupa Movileștilor la Șah, evenimentul fiind desfășurat la Centrul Muzeal și Multicultural „Palatul Dornelor”, edificiul care a fost considerat timp de un secol cea mai frumoasă construcție din Bucovina și care în ultimii ani a beneficiat de un amplu proces de consolidare și restaurare, prin care a fost pusă în valoare arhitectura deosebită a monumentului ridicat la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Cel care a fost favoritul numărul 1 al competiției, maestrul internațional Mihnea Costachi, are planuri mari pentru Cupa Movileștilor de anul viitor. „Abia aștept să revin la cea de-a doua ediție, sperăm să fie aceeași locație, condițiile de joc au fost foarte bune, iar asta este foarte important pentru un concurs de șah, să fie spațios, să fie liniște în sală și astfel să te poți concentra și să poți juca un șah foarte bun.”

În încheiere, tânărul Vasile Țîmpău, inițiator al acestui eveniment de o importanță deosebită pentru întreg județul Suceava, cât și pentru regiunea de nord-est a României, în ultimii 20 de ani nefiind organizate competiții de acest nivel, a subliniat că aceste manifestări au ca principal scop reaprinderea spiritului șahist, a mișcării șahiste în această zonă. Totodată, acesta a mulțumit tuturor celor care s-au alăturat acestui proiect.

„Mă bucur că am reușit să organizăm la Vatra Dornei și în special la Palatul Dornelor, în această locație superbă, acest turneu care, zic eu, s-a dovedit a fi unul de succes, având pe listele de jucători trei maeștri internaționali. Condițiile din sala principală a Palatului Dornelor au fost unele de excepție, cum nu cred că mai există în țară la asemenea eveniment. Pentru tot sprijinul și ajutorul pe care l-am primit vreau să mulțumesc Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, în special înalt Preasfințitului Părinte Calinic, tuturor celor de la Arhiepiscopie, părintelui Vlad Lungu, cu care am avut o colaborare excelentă. De asemenea, vreau să mulțumesc Primăriei Municipiului Vatra Dornei, domnului primar, domnului viceprimar, Consiliului Local și sponsorilor. Nu în ultimul rând, gândul de recunoștință se îndreaptă și către toți colegii care m-au ajutat enorm cu organizarea acestui turneu.”

La finalul competiției care a reunit aproximativ 130 de jucători, unul dintre cei mai tineri participanți, Teodora, la numai 6 ani, a sintetizat în câteva cuvinte ce înseamnă acest sport pentru cineva la început de drum. „Șahul, pentru mine, e un joc plăcut. Îmi place să joc șah, unele partide le mai câștig, pe unele le mai pierd. Când pierzi, câștigi experiență și când câștigi, atunci câștigi, și așa e șahul.”

Irina Ursachi