Cultură, Cuvinte și Continuitate: tradiții și ziua cărții

Bucovina noastră dragă este cunoscută pentru bogata sa moștenire culturală și pentru tradițiile sale profund înrădăcinate. Tradițiile din Bucovina sunt un element esențial în definirea identității culturale a regiunii. Acestea includ obiceiuri legate de sărbători religioase, portul tradițional, muzica populară, dansurile și meșteșugurile. Ele oferă o legătură cu trecutul și ajută la păstrarea unui simț al continuității și apartenenței pentru comunitățile locale.

După cum bine este ştiut, de-a lungul timpului, parohia „Sf. Împ. Constantin și Elena” din Straja, a organizat mai multe evenimente și s-a afirmat ca un centru de iradiere spirituală și culturală în comunitate. Încurajând dialogul și educația prin intermediul diferitelor evenimente misionare, culturale și educative, parohia a devenit un liant între trecutul înțelept și prezentul vibrant, între tradiție și modernitate.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților și în armonie cu misiunea parohiei de a educa și de a cultiva, în data de 23 aprilie 2024, ora 17:00, Parohia Straja II, a organizat, în colaborare cu Asociația Culturală „Zestrea Huțulilor” – reprezentată de domnul etnolog Paul Torac, un eveniment cultural-educativ cu prilejul celebrării Zilei Internaționale a Cărții, intitulat „Cultură, Cuvinte și Continuitate: tradiții și ziua cărții”.

Legătura dintre tradițiile din Bucovina și Ziua Internațională a Cărții, a fost explorată prin prisma importanței literaturii și povestirii în cultura bucovineană. Deși nu există o legătură directă și explicită între specificul tradițiilor bucovinene și această zi internațională, totuși s-au putut reflecta câteva aspecte care arată cum cultura și literatura regională/locală se încadrează în spiritul acestei sărbători globale.

La acest eveniment organizatorii au avut ca parteneri: Liceul Tehnologic „Ion Nistor” – Vicovu de Sus, Școala Gimnazială „Dimitrie Onciul” – Straja și Școala Gimnazială Brodina, precum și meșteșugari din localitățile Straja și Brodina.

Activitatea, moderată de PC. pr. dr. Constantin Oprea, a debutat cu rostirea unei rugăciuni și intonarea unei pricesne, iar invitatul special al evenimentului a fost domnul conf. univ. dr. Călin-Horia Bârleanu de la Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” – Suceava care a susținut prelegerea Componenta psihologică a tradiției, căruia i s-au alăturat doamna prof. dr. Anca Elena Puha cu prelegerea Rolul lecturii în formarea adolescentului modern și domnul prof. Ionel Cristinel Puha cu prelegerea Școala și Biserica. Începuturile școlii în spațiul istoric românesc.

Prin prelegerile susținute, s-a dorit transmiterea unui mesaj de încurajare și motivare pentru tinerii prezenți de a lectura și de a conștientiza importanța cititului într-o societate bazată de cele mai multe ori pe digitalizare și tehnologie.

În cadrul evenimentului au avut loc trei expoziții inedite: expunere de carte veche, tâmplărie miniaturală cu biserică și casă tradițională, precum și meștesuguri specifice zonei cum ar fi țesutul și închistritul ouălor.

La acest eveniment cultural-educativ din viața parohiei și a comunității s-a reiterat faptul că Biserica și Școala sunt piloni ai societății care contribuie în moduri distincte, dar adesea complementare, la menținerea echilibrului și stabilității sociale. Prin rolurile lor în educarea, ghidarea și sprijinirea indivizilor, acestea ajută la formarea unei societăți funcționale și armonioase.

Pe această cale adresăm alese mulțumiri celor implicați, dar și celor care au luat parte la această manifestare culturală și anume: preoți, cadre didactice, elevi și iubitori de cultură și tradiții, care au avut ocazia să asiste la un dialog între generații, unde poveștile, legendele și valorile au fost împărtășite prin cuvânt și carte, artă și tradiții, asigurându-se prin acestea continuitatea identității culturale a zonei.

Pr. dr. Constantin Oprea