Anul acesta, România a fost reprezentată cu cinste de către Corala suceveană „Ciprian Porumbescu” la cea mai mare competiție din lume dedicată muzicii corale, World Choir Games, desfășurată în luna iulie a acestui an la Gangeung, Coreea de Sud. În cadrul acestui concurs mondial, interpretarea extraordinară și tehnica deosebită demonstrate de membrii coralei au adus două medalii de aur țării noastre la categoriile „Folklore a cappella” și „Musica Sacra a cappella”.
Pentru aceste secțiuni, corala a pregătit patru, respectiv cinci piese, o parte dintre acestea în stil arhaic, reprezentând întregul plai românesc, precum Vine hulpe de la munte, din zona Transilvaniei – Adrian Pop, și Hora Staccato – Grigoraș Dinicu, aranjament prof. Nicolae Gâscă. La categoria muzică sacră au fost interpretate compoziții precum Misere mei de Gregorio Allegri, Te slăvesc pe Tine, Te slăvesc pe Tine, compozitor Pascal Bențoiu, dar și un întreg concert în trei părți interpretat într-un mod inedit.
Domnul Ionuț-Vichentie Ilisoi, manager al coralei și președinte al Asociației Sing Bucovina din Suceava, a vorbit despre emoția participării la cea mai importantă competiție muzicală de acest fel de pe întreg mapamondul și a adus cuvinte de mulțumire tuturor celor care și-au adus contribuția la împlinirea acestui vis care duce mai departe numele compozitorului de la Stupca.
„Corala Ciprian Porumbescu din Suceava s-a întors recent din Coreea de Sud de la Jocurile Corale Mondiale cu două medalii de aur, fapt care nu poate decât să ne bucure. Iată că un grup de muzicieni pasionați a reușit să aducă aceste medalii pentru România, fiindcă anul acesta, la această ediție a Jocurilor Corale Mondiale, am fost reprezentanții României; acolo unde au fost 324 de coruri din 48 de țări. Trebuie să mulțumesc, în calitate de organizator, colegilor mei, dirijorului Alexandru Semeniuc și tuturor pentru implicarea aceasta fenomenală. Numai participarea în sine este un succes pentru noi, cele două medalii cu atât mai mult, pentru că le-am câștigat; este o bucurie imensă. Mulțumim partenerilor noștri, pentru că suma de 300.000 lei pentru deplasare, masă și cazare a fost strânsă prin intermediul acestora. Între aceștia se numără Primăria Municipiul Suceava, prin domnul primar Ion Lungu, căruia îi mulțumim. Și trebuie să ne gândim că acest World Choir Games de anul acesta este doar începutul în ceea ce înseamnă ascensiunea noastră, care oricum are o tradiție de 11 ani în Europa. Dar acum am ajuns la nivel mondial, pentru că pregătim și ne dorim proiecte foarte valoroase și frumoase și în viitor. Am vrea să mulțumim din suflet pentru sprijinul necondiționat de care Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a dat dovadă, prin Înaltpreasfinșitul Părinte Calinic, pentru că, iată, sunt parteneri și sunt părtași la acest eveniment istoric. Și acolo unde este Biserica întotdeauna este și succes, mai ales prin categoria de muzică sacră a cappella, în cadrul căreia am prezentat lumii frumoasele creații ortodoxe românești.”
Domnul Alexandru Semeniuc, dirijor al coralei, cu o activitate vastă în domeniu, a împărtășit o parte dintre momentele pe care le-au trăit membrii coralei în Coreea de Sud, dar și detalii referitoare la prestația premiată cu două medalii de aur.
„Din punct de vedere muzical, vă pot spune că a fost un concurs destul de dificil, pentru că au participat și noi am concurat efectiv cu 324 de coruri din întreaga lume, multe din partea asiatică, pentru că acolo s-a desfășurat concursul, dar multe și de o valoare foarte mare, pe care noi le admirăm și pe care, desigur, ne-am bucurat să le ascultăm în competiție alături de noi. Sunt recunoscător în primul rând membrilor din echipă, cu care pot spune acum că am format o mică familie, ne-am pus nădejdea fiecare dintre noi unul în celălalt pentru a obține acest rezultat pe care ni l-am propus încă de la începutul acestui an. Competiția a fost dificilă și pentru noi, pentru că ne-am propus să interpretăm repertoriul pe de rost în ambele categorii, muzică sacră și muzică folclorică. Și pe lângă aceasta, am considerat că este necesar să aducem și o parte a folclorului mai puțin cunoscută, mișcarea scenică, dansul, pe care eu cred că l-am interpretat cu autenticitate, atât cât se poate integra într-un program de muzică folclorică, coral vorbind. Pe lângă aceasta, și regia a fost destul de dificilă pentru noi, pentru că una este să cânți, alta este să cânți și să te miști în același timp și să privești la cel care este în față și să fii atent la indicații și așa mai departe. Dar am comunicat din priviri și cumva din suflet, am fost aproape suflet către suflet. Mulțumiri aș vrea să adresez și corepetitorilor care ne-au ajutat foarte mult, ca formație corală, doamna Ioana Cămară și doamna Neli Târnovan de la Suceava, care au scutit mult din ceea ce înseamnă munca unui dirijor în ceea ce privește însușirea unui repertoriu de factură nouă, folclorică.”
În acest fel, Ciprian Porumbescu, geniu al Baladei românești, ne este și astăzi aproape prin moștenirea muzicală deosebită pe care a dăruit-o urmașilor, dar și prin activitatea cultural-artistică pe care o desfășoară corala care îi poartă cu cinste numele.
Corala Ciprian Porumbescu din Suceava a fost reînființată în anul 2012 la inițiativa domnului Ionuț-Vichentie Ilisoi, manager, și a părintelui profesor Ionuț Lucian Tablan Popescu, dirijorul coralei. Aceștia continuă tradiția istorică începutăîn anul 1867 de către Ciprian Porumbescu și profesorul de muzică al acestuia, Ștefan Nosievici.
Denumirea de Corul Ciprian Porumbescu a fost folosită la 16 iulie 1903, atunci când s-a înființat, de fapt, Reuniunea de cântări, devenită mai apoi Reuniunea muzical dramatică Ciprian Porumbescu. Astfel, în luna iulie a acestui an Corala „Ciprian Porumbescu” împlinește 120 de ani de la înființare.
Deși în componența coralei mixte există membri din mai multe orașe ale țării, ca Bacău, Neamț, Iași, Botoșani, Cluj, Oradea, dar și din Republica Moldova, majoritatea acestora se regăsesc și în corul Catedralei Arhiepiscopale „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”. Prezența acestui cor împodobește în mod deosebit slujbele săvârșite în fiecare duminică la mănăstirea care adăpostește moaștele Sfântului Mucenic Ioan cel Nou, mare făcător de minuni.
În cei 11 ani de la reînființare, corala care aparține astăzi Asociației Sing Bucovina din Suceava a dobândit o experiențăbogată în concursurile europene, obținând mai multe medalii de aur și argint de-a lungul anilor.
Începând cu anul 2012, Corala „Ciprian Porumbescu” și-a asumat rolul de ambasador al muzicii polifonice din Nord-Estul României, mai ales de pe meleagurile bucovinene, în toți acești ani realizându-se parteneriate cu Ambasada României din Elveția și Israel, Consulatele României din Genova, Milano, Lyon și München, Parlamentul Bavarez din München, Centrul Cultural Român din Neuchâtel, Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, Muzeul Național al Bucovinei, precum și cu alte multe comunități românești din diaspora.
Irina Ursachi