Conferința „Afirmă-ți eternitatea prin maternitate!”. Vocație și misiune pentru mama creștină

La numai o zi după prăznuirea Bunei Vestiri, sărbătoare prin care este marcat începutul mântuirii noastre, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a fost gazda unui eveniment cultural-artistic, educațional și spiritual dedicat mamei creștine și familiei, invitat special fiind cunoscuta actriță Manuela Hărăbor.

Întâlnirea, desfășurată cu binecuvântarea și susținerea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, a fost organizată în Sala Pimen Arhiepiscopul a Centrului Eparhial Suceava, în seara zilei de marți, 26 martie 2024, de Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, prin Sectorul Cultural și Sectorul Media și Comunicare, și  Societatea Femeilor Ortodoxe „Maria de Mangop”.

Ca de fiecare dată, a fost pus început bun conferinței „Afirmă-ți eternitatea prin maternitate! Vocație și misiune pentru mama creștină” prin interpretarea rugăciunii Tatăl nostru de către tânărul Teodor Mera, alături de elevi ai Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” din Suceava.

Cuvântul de bun venit a fost rostit de prof. Daniela Ceredeev, inițiator și moderator al evenimentului, inspector pentru disciplina religie la Inspectoratul Școlar Județean Suceava.

Spre bucuria tuturor celor prezenți, cadre didactice, elevi și studenți, precum și reprezentanți ai Centrului Eparhial Suceava, a urmat prelegerea „Mama lui Andrei, șansa mea la nemurire”, susținută de actrița Manuela Hărăbor, mamă de tânăr diagnosticat cu autism. Invitata specială a zilei a împărtășit despre cum își trăiește o mamă credința, despre pregătirea întâlnirii cu Hristos, precum și despre împlinirea mărturisirii. A fost evocat rolul extrem de important al duhovnicului în viața de zi cu zi, precum și participarea la Tainele Bisericii, Sfânta Împărtășanie dovedindu-se a fi salvatoare, alături de statornicia în credință care a fost esențială în depășirea încercărilor.

Pentru activitatea mărturisitoare în slujba Bisericii, actrița Manuela Hărăbor a primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic Ordinul „Sfântul Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava” întrucât a urmat exemplul oferit de „tânărul înțelepțit de Dumnezeu, care și-a îndeplinit cu devotament slujirea sa și și-a fundamentat credința ortodoxă pe înțelegerea Evangheliei, mărturisind-o curajos semenilor săi prin faptă și cuvânt”. Distincția a fost înmânată de pr. Constantin Oprea, consilier al Sectorului Cultural al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Evenimentul multidimensional a continuat cu „Salonul Carte cu carte, pentru biblioteca mamei creștine”, care a avut-o ca invitată pe Cătălina Gheorghian, scriitoare de cărți pentru copii. Prin arta povestirii, într-un exercițiu interactiv care a adus zâmbete pe chipurile tuturor celor prezenți, aceasta a adus în atenție bucuriile și provocările rolului de mamă, precum și jertfelnicia celor care sunt binecuvântate de Preamilostivul Dumnezeu cu prunci. Nu în ultimul rând, au fost prezentate o parte dintre titlurile care au adus până acum bucurie în multe familii, povești sau poezii scrise la îndemnul celor patru copii: „Mihai își cunoaște duhovnicul – O minunată călătorie pentru copii în lumea Spovedaniei”, „Tu știi ce e postul, Mihai? O minunată călătorie pentru copii în lumea postului”, „Povești din căsuța bobului de grâu. De ce s-a schimbat joaca?”, „De ce s-a schimbat joaca?” ș. a.

Întrucât luna lui Mărțișor este dedicată mamei și, implicit, vieții, nu a lipsit din cadrul evenimentului înfățișarea unor virtuți și sentimente precum candoarea, bunătatea și grija transpuse în expoziția de pictură pe sticlă „Mamă-înger, mamă-floare, mamă – a Cerului culoare” a copiilor din Centrul cultural-catehetic școlar „Sfântul Stelian” al Școlii Gimnaziale Berchișești, coordonat de prof. Cristina Bilan și prof. Loredana-Elena Dura, director.

Conferința al cărei titlu s-a dovedit a fi o sursă de inspirație pentru toți cei prezenți, dar și pentru spectatorii din mediul online, dat de articolul al cincilea al Decalogului Mamei alcătuit de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, „Afirmă-ți eternitatea prin maternitate și împropriază-ți-L pe Dumnezeu prin iubirea ta maternă”, a fost transmisă în directpe pagina oficială de Facebook a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților de către Sectorul Media și Comunicare al Centrului Eparhial.

Irina Ursachi