Cercurile Pastorale din Protopopiatul Suceava II desfășurate în luna septembrie 2022

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, sub îndrumarea sectorului de Misiune pastorală și actualitate creștină al Centrului eparhial – Suceava, în toate protopopiatele eparhiei s-au desfășurat în luna septembrie întâlniri ale cercurilor pastorale.

CERCUL PASTORAL NR. 1
„SFÂNTUL IERARH IACOB PUTNEANUL”

 

În data de 12.09.2022, ora 16:00 la Parohia cu hramul ,,Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, păstorită de către Părintele Cojocar Aristarh, din (Sf. Ilie-Șcheia) Suceava, Protopopiatul Suceava II, a avut loc întâlnirea preoților din Cercul Pastoral Misionar Nr. 1, așezat sub patronajul „Sfântului Ierarh Iacob Putneanul”, coordonat de către Părintele Onesim Cezar.

După slujba Acatistului Sfintei Cruci a urmat meditația cu titlul „Sfântul Paisie de la Neamț (1722-1794) și contribuția acestuia la viața duhovnicească din Moldova” susținută de către Părintele Filaret Ruscan (Consilier al Sectorului de Misiune Pastorală în cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților), coslujitor la Parohia ,,Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din (Sf. Ilie-Șcheia) Suceava.

La întâlnirea cercului pastoral a participat un număr de 21 preoți.

Au luat cuvântul următorii preoți: Pr. Onesim Cezar; Pr. Clipa Sorin; Pr. Mocrei Lucian; Pr. Baltag Vasile.

Părintele Misionar Protopopesc, Cîmpulungeanu Răzvan, din cadrul Protopopiatului Suceava II, care a și moderat întâlnirea, a adus un plus de interes participanților prin întrebări motivante și discurs interactiv.

Din cuprinsul prezentării cităm următoarele aspecte:

„Dincolo de viziunea și etosul său ascetic, Sf. Paisie a avut o sete nestăvilită pentru înțelepciunea părinților […]. Dorința cuviosului Paisie a fost să organizeze o școală ascetico-filologică pentru a traduce spre folosul monahilor scrierile părinților pe care le adunase din Sf. Munte.”

Au urmat discuții pe marginea temei abordate și s-au accentuat următoarele aspecte:

  1. Să preluăm obiceiul Sfântului Paisie de a împleti rugăciunea cu activitățile zilnice;
  2. Să îndemnăm la respectarea regulilor alcătuite de către Sf. Paisie;
  3. Să urmăm calea Sfântului Paisie prin practicarea misiunii duhovnicești într-un mod implicat, conștient și responsabil.

În încheiere, părintele misionar protopopesc, Răzvan Cîmpulungeanu, a mulțumit părintelui paroh Cojocar Aristarh pentru organizarea cercului pastoral și părintelui coslujitor Ruscan Filaret (Consilier al Sectorului de Misiune Pastorală în cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților) pentru prezentatarea temei, iar la final a mulțumit tuturor preoților pentru participare.

 

CERCUL PASTORAL NR.  2
„SFÂNTUL IOAN IACOB DE LA NEAMȚ”

 

În data de 13.09.2022, ora 16:00 la Parohia cu hramul „Înălțarea Sfintei Cruci”, păstorită de către Părintele Devisevici Ovidiu-Florin din Racova-Udești, Protopopiatul Suceava II, a avut loc întâlnirea preoților din Cercul Pastoral Misionar Nr. 2, așezat sub patronajul „Sfântului Ioan Iacob de la Neamț”, coordonat de către Părintele Brahariu Mihăiță-Dănuț.

După slujba Vecerniei și a Litiei, a urmat meditația cu titlul: „Sfântul Paisie de la Neamț (1722-1794) și contribuția acestuia la viața duhovnicească din Moldova” susținută de către Părintele Devisevici Ovidiu-Florin, de la Parohia cu hramul ,,Înălțarea Sfintei Cruci” din Racova-Udești.

La întâlnirea cercului pastoral a participat un număr de 13 preoți.

Au luat cuvântul următorii preoți: Pr. Ruscan Filaret (Consilier al Sectorului de Misiune Pastorală în cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților); Pr. Brahariu Mihăiță-Dănuț (Președinte al Cercului Pastoral Nr. 2 ,,Sfântul Ioan Iacob de la Neamț”); Pr. Păstrăv Ciprian; Pr. Onea Valentin; Pr. Romega Ionel; Pr. Mihoc Mihai; Pr. Rusu Toader.

Părintele Misionar Protopopesc, Cîmpulungeanu Răzvan, din cadrul Protopopiatului Suceava II, care a și moderat întâlnirea, a adus un plus de interes participanților prin întrebări motivante și discurs interactiv.

Din cuprinsul prezentării cităm următoarele aspecte:

„Contribuția Sfântului Paisie de la Neamț a fost una deosebită pentru viața teologică și spirituală din pământul Moldovei. Dincolo de a fi un mare trăitor, un ascet desăvârșit, educat și format în atâtea centre duhovnicești, Sfântul Paisie se va arăta un mare teologic. Introducerea rugăciunii lui Iisus în cadrul viețuirii monastice și a familiilor evlavioase, preocupările pentru traducerea textelor sacre, folosirea limbii române în spațiul eclesiastic la cultul divin public sunt doar trei direcții spre care Sfântul Paisie s-a îndreptat.”

Au urmat discuții pe marginea temei abordate și s-au accentuat următoarele aspecte:

  1. Să fim continuatori ai ritmului duhovnicesc recomandat de Sfântul Paisie;
  2. Să dăm dovadă de tact pastoral și discernământ duhovnicesc asemeni Sfântului Paisie;
  3. Să manifestăm o atitudine deschisă spre învățăturile Sf. Paisie și să îi recunoaștem contribuția deosebită la viața ascetică.

În încheiere, părintele misionar protopopesc, Răzvan Cîmpulungeanu, a mulțumit părintelui paroh Devisevici Ovidiu-Florin, pentru prezentarea temei și pentru organizarea cercului pastoral, iar la final a mulțumit tuturor preoților pentru participare.

 

CERCUL PASTORAL NR. 3
„SFÂNTUL IERARH PETRU MOVILĂ”

 

În data de 15.09.2022, ora 18:00 la Parohia cu hramul ,,Sfânta Treime” din Frumoasa, păstorită de către Părintele Bardan Tiberiu, Protopopiatul Suceava II, a avut loc întâlnirea preoților din Cercul Pastoral Misionar Nr. 3, așezat sub patronajul ,,Sfântului Ierarh Petru Movilă”, coordonat de către Părintele Ungureanu Marius.

După rugăciunea de binecuvântare de la începutul întâlniri, a urmat meditația cu titlul ,,Sfântul Paisie de la Neamț (1722-1794) și contribuția acestuia la viața duhovnicească din Moldova”, susținută de către părintele Bardan Tiberiu de la Parohia cu hramul ,,Sfânta Treime” din Frumoasa.

La întâlnirea cercului pastoral a participat un număr de 9 preoți.

Au luat cuvântul următorii preoți: Pr. Ungureanu Marius (Președinte al Cercului Pastoral Nr. 3 ,,Sfântul Ierarh Petru Movilă”); Pr. Popovici Dănuț-Dumitru; Pr. Ungureanu Gheorghe; Pr. Pleșea Ciprian; Pr. Țercovnic Adam; Pr. Cormoș Mircea.

Din cuprinsul prezentării cităm următoarele aspecte:

„Un aspect deosebit și unic al moștenirii isihaste pe care Sf. Paisie a lăsat-o urmașilor este faptul că el a încercat să aducă rugăciunea inimii ca mod de trăire pentru orice monah sau credincios.

 Este elocvent răspunsul cuviosului când a fost interpelat de un ucenic: pot, oare, toți monahii mănăstirii să se îndeletnicească cu rugăciunea lui Iisus? Starețul a răspuns: nu numai că pot, dar au chiar datoria să o facă. La tunderea în monahism, atunci când celui proaspăt tuns i se înmânează mătăniile, numite cu acest prilej «sabie duhovnicească», primește porunca de a se ruga necontenit, zi și noapte, cu rugăciunea lui Iisus…”.

Au urmat discuții pe marginea temei abordate și s-au accentuat următoarele aspecte:

  1. Să fim lumină în fața credincioșilor așa cum Sfântul Paisie care este model pentru noi a fost și rămâne o lumină vie;
  2. Să ne îndeletnicim cu rugăciunea adevărată a lui Iisus așa cum ne îndeamnă Sf. Paisie în scrierile sale;
  3. Să dăm dovadă de dragoste frățească și credință tare asemenea Sf. Paisie.

În încheiere, părintele misionar protopopesc Răzvan Cîmpulungeanu, a mulțumit părintelui paroh Bardan Tiberiu, pentru prezentarea temei și pentru organizarea cercului pastoral, iar la final a mulțumit tuturor preoților pentru participare.

 

CERCUL PASTORAL NR. 4
,,SFÂNTUL DIONISIE ERHAN EPISCOPUL CETĂȚII ALBE-ISMAIL”

 

Membrii cercului pastoral Nr. 4, așezat sub ocrotirea „Sfântului Dionisie Erhan Episcopul Cetății Albe-Ismail”, s-au întâlnit liturgic în slujba Sfintei Liturghii a Sfântului Ioan Gură de Aur, din data de 17.09.2022, ora 08:00, cu binecuvîntarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților la Parohia ,,Acoperământul Maicii Domnului”, din Capu Codrului, cinstindu-și ocrotitorul prăznuit pe data de 17 septembrie, sub protia Părintelui Misionar Protopopesc Răzvan Cîmpulungeanu.

La finalul Sfintei Liturghii, Părintele Gherasim Vasile a expus în fața credincioșilor prezenți lucrarea cu titlul: ,,Sfântul Paisie de la Neamț (1722-1794) și contribuția acestuia la viața duhovnicească din Moldova”, purtându-se apoi discuții pe această temă. Toți părinții prezenți au avut posibilitatea de a interveni în discuții și de a aduce un aport pozitiv întâlnirii.

A fost prezent un număr de 9 preoți.

După slujbă, toți credincioșii care au participat la Sfânta Liturghie au avut bucuria de a se închina icoanei „Sfântului Dionisie Erhan Episcopul Cetății Albe-Ismail”.

În încheiere, părintele misionar protopopesc, Răzvan Cîmpulungeanu, a mulțumit părintelui paroh Gherasim Vasile pentru prezentarea temei și pentru organizarea cercului pastoral, iar la final a mulțumit tuturor preoților pentru participare.

 

CERCUL PASTORAL NR. 5
„SFÂNTUL APOSTOL ȘI EVANGHELIST IOAN”

În data de 19.09.2022, ora 17:00 la Parohia cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Boureni – Gura Humorului, Protopopiatul Suceava II, păstorită de către părintele Ștefan Mihalcea (Consilier eparhial în cadrul Sectorului Media și Comunicare al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților), a avut loc întâlnirea preoților din Cercul Pastoral Misionar Nr. 5, așezat sub patronajul „Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan”, coordonat de Părintele Nuțu Mircea.

După slujba Acatistului Sfântului Teodosie de la Brazi, a urmat meditația cu titlul „Sfântul Paisie de la Neamț (1722-1794) și contribuția acestuia la viața duhovnicească din Moldova”, susținută de către părintele paroh.

La întâlnirea cercului pastoral a participat un număr de 17 preoți.

Au luat cuvântul următorii preoți: Pr. Viorel Ilișoi (Consilier al Sectorului Economic în cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților); Pr. Cojoleanca Bogdan.

Părintele Misionar Protopopesc, Cîmpulungeanu Răzvan, din cadrul Protopopiatului Suceava II, care a și moderat întâlnirea, a adus un plus de interes participanților prin întrebări motivante și discurs interactiv.

Din cuprinsul prezentării cităm următoarele aspecte:

„Prin activitatea sa, starețul Paisie Velicikovski, canonizat în 1988 de Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse și în 1992 de Biserica Ortodoxa Română, a înmulțit experiența și viața duhovnicească, a adunat numeroase manuscrise grecești, traducându‐le în română și slavonă, a revigorat și îmbogățit arta și cultura românească și a dăruit lumii o chintesență a spiritualității Sfinților Părinți.”

Au urmat discuții pe marginea temei abordate și s-au făcut propuneri de bună practică pentru bunul mers al Bisericii, dintre care reținem:

  1. Să continuăm lucrarea de îmbogățire spirituală începută și desăvârșită de către Sfântul Paisie;
  2. Să fim statornici și ostenitori în dreapta credință asemenea Sfântului Paisie;
  3. Să încurajăm cântăreții, cât și credincioșii să îl slăvească pe Sfântul Paisie prin cântările bizantine atât de plăcute Sfântului.

În încheiere, părintele misionar protopopesc, Răzvan Cîmpulungeanu, a mulțumit părintelui paroh Mihalcea Ștefan pentru prezentarea temei și pentru organizarea cercului pastoral, iar la final a mulțumit tuturor preoților pentru participare. 

A consemnat, Arhid. Maloș Constantin