Cercurile Pastorale din Protopopiatul Suceava II desfășurate în luna mai 2023

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, sub îndrumarea sectorului de Misiune pastorală și actualitate creștină al Centrului eparhial – Suceava, în toate protopopiatele eparhiei s-au desfășurat în luna mai întâlniri ale cercurilor pastorale.

CERCUL PASTORAL NR. 1
„SFÂNTUL IERARH IACOB PUTNEANUL”

 

În data de 15.05.2023, membrii cercului pastoral nr. 1, așezat sub patronajul „Sfântului Ierarh Iacob Putneanul” s-au întâlnit liturgic în slujba Sfintei Liturghii a Sfântului Ioan Gură de Aur în cinstea Sfântului Iacob Putneanul, sub protia Preacucernicului Părinte Filaret Ruscan (Consilier în cadrul Sectorului Misiune Pastorală și Actualitate Creștină), la ora 08:00, la Parohia cu hramul „Nașterea Domnului”, păstorită de către Părintele Argatu Petru din Suceava (Mărășești).

 După slujba Sfintei Liturghii ne-am deplasat în Parohia cu hramul „Buna Vestire” din Șcheia, Protopopiatul Suceava II, unde a avut loc întâlnirea preoților din Cercul Pastoral Misionar Nr. 1, așezat sub patronajul „Sfântului Ierarh Iacob Putneanul”, coordonat de către Părintele Onesim Cezar.

A urmat meditația cu titlul „Atitudinea actuală a persoanelor vârstnice față de preot și biserică” susținută de către Părintele Micliuc Bogdan (Secretar al Protopopiatului Suceava II) de la Parohia ,,Buna Vestire” din Șcheia.

La întâlnirea cercului pastoral a participat un număr de 15 preoți.

Au luat cuvântul următorii preoți: Pr. Ruscan Filaret (Consilier în cadrul Sectorului Misiune Pastorală și Actualitate Creștină), Pr. Onesim Cezar (Președinte al Cercului Pastoral Nr. 1); Pr. Buta Dragoș și Pr. Clipa Sorin.

Părintele Misionar Protopopesc, Cîmpulungeanu Răzvan, din cadrul Protopopiatului Suceava II, a dirijat discuțiile aducând un plus de interes participanților prin întrebări motivante și discurs interactiv.

Din cuprinsul prezentării cităm următoarele aspecte:

„Biserica este locul în care diferitele generații sunt chemate să împărtășească planul de iubire al lui Dumnezeu printr-un raport de schimb reciproc de daruri cu care fiecare este îmbogățit prin harul Duhului Sfânt. Un schimb în care persoanele în vârstă poartă valori religioase și morale care reprezintă un bogat patrimoniu spiritual pentru viața comunităților creștine, a familiilor și a lumii.”

În urma discuțiilor ce au avut loc pe marginea temei, s-au accentuat următoarele aspecte:

  1. Atitudinea bătrânilor față de preoți poate fi influențată de experiențele lor anterioare și de relațiile personale pe care le-au avut cu alți preoți;
  2. Bătrânii sunt cei care prin credința, respectul si dăruirea lor fața de Biserică și preot păstrează cu adevărat spiritualitatea și tradiția;

În încheiere, părintele misionar protopopesc, Răzvan Cîmpulungeanu, a adresat mulţumiri atât părintelui Micliuc Bogdan (Secretar al Protopopiatului Suceava II) pentru prezentarea temei cât și celorlalți preoți pentru participare.

 

CERCUL PASTORAL NR.  2
„SFÂNTUL IOAN IACOB DE LA NEAMȚ”

 

În data de 09.05.2023, ora 16:00, la Parohia cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” Bosanci, păstorită de către părintele Belei Ioan, Protopopiatul Suceava II, a avut loc întâlnirea preoților din Cercul Pastoral Misionar Nr. 2, așezat sub patronajul „Sfântului Ioan Iacob de la Neamț”, coordonat de către părintele Brahariu Mihăiță-Dănuț.

După rugăciunea de binecuvântare a întâlnirii a urmat meditația cu titlul Atitudinea actuală a persoanelor vârstnice față de preot și biserică” susținută de către părintele coslujitor Diaconu Vasile de la Parohia cu hramul ,,Adormirea Maicii Domnului” din Bosanci.

La întâlnirea cercului pastoral a participat un număr de 14 preoți.

Au luat cuvântul următorii preoți: Pr. Brahariu Mihăiță-Dănuț (Președinte al Cercului Pastoral Nr. 2); Pr. Bujorean Ioan; Pr. Belei Ioan; Pr. Alexandriuc Mihai și Pr. Romega Ionel.

Din cuprinsul prezentării cităm următoarele aspecte:

„Vârstnicii sunt o problemă oarecum stringentă (de factura asistenței sociale). Pe lângă vulnerabilitățile individuale, un alt factor care îi poate ataca, este cel al excluziunii sociale. Bătrânii sunt afectați de faptul că pot fi abandonați de copiii lor sau de faptul că părerile lor nu mai pot fi utile. Pentru preot acest tipar poate fi un model de gândire asupra propriei vieți, asupra modului în care trebuie să se afle în relație cu cei din jur, deci un model social.”

În urma discuțiilor ce au avut loc pe marginea temei abordate, s-au accentuat următoarele aspecte:

  1. Între preot și persoanele în vârstă trebuie să existe o relație de reciprocitate;
  2. Preotul trebuie să-i ajute pe cei vârstinici să depășească anumite limitări sau frustrări;
  3. Bătrânii ne pot învăța uneori anumite lecții de viață, de purtare, de bunătate și de conduită sufletească de mare valoare.

În încheiere, părintele misionar protopopesc, Răzvan Cîmpulungeanu, a mulţumit părintelui paroh Belei Ioan pentru organizarea cercului pastoral, părintelui coslujitor pentru prezentarea temei cât și celorlalți  preoți pentru participare.

 

CERCUL PASTORAL NR. 4
„SFÂNTUL DIONISIE ERHAN EPISCOPUL CETĂȚII ALBE-ISMAIL”

 

În data de 18.05.2023, ora 16:00, la Parohia cu hramul ,,Sfântul Ierarh Nicolae” păstorită de către Părintele Aldea Florin din Păltinoasa, Protopopiatul Suceava II, a avut loc întâlnirea preoților din Cercul Pastoral Misionar Nr. 4, așezat sub patronajul „Sfântului Dionisie Erhan Episcopul Cetății Albe-Ismail”, coordonat de Părintele Aldea Florin.

După rugăciunea de binecuvântare a întâlnirii a urmat meditația cu titlul ,,Atitudinea actuală a persoanelor vârstnice față de preot și biserică” susținută de către Părintele Aldea Florin de la Parohia cu hramul ,,Sfântul Ierarh Nicolae”, din Păltinoasa.

La întâlnirea cercului pastoral a participat un număr de 13 preoți.

Au luat cuvântul următorii preoți: Pr. Aldea Florin (Președinte al Cercului Pastoral Nr. 4); Pr. Cojocar Marius;  Pr. Simirea Doru-Constantin; Pr. Manolache Mihai; Pr. Gherasim Vasile; Pr. Bîrsan Marius; Pr. Dura Florin; Pr. Niga Tiberiu; Pr. Balan Mihai și Pr. Andronic Dănuț.

Părintele Misionar Protopopesc, Cîmpulungeanu Răzvan, din cadrul Protopopiatului Suceava II, care a și moderat întâlnirea, a adus un plus de interes participanților prin întrebări motivante și discurs interactiv.

Din cuprinsul prezentării cităm următoarele aspecte:

„Atitudinea bătrânilor față de Biserica Ortodoxă poate varia în funcție de experiențele lor personale, în funcție de educație, de tradiții și de convingerile personale. În general, ei sunt adesea profund religioși și respectă foarte mult tradițiile și valorile Bisericii. Totuși, există și bătrâni care pot fi mai puțin implicați în viața bisericească sau care pot avea unele nemulțumiri sau critici față de anumite aspecte ale vieții bisericii sau ale instituției religioase în sine.”

În urma discuțiilor ce au avut loc pe marginea temei, s-au accentuat următoarele aspecte:

  1. Bătrânii au un rol important în Biserica Ortodoxă, deoarece aduc cu ei înțelepciunea și experiența acumulate de-a lungul anilor;
  2. Este important să se respecte atitudinile și convingerile personale ale bătrânilor și să se valorifice experiența și înțelepciunea lor într-un mod pozitiv și constructiv pentru comunitatea religioasă;
  3. Este necesară o atitudine profund respectuoasă față de bătrâni, fiind purtătorii unei bogate tradiții și experiențe de viață.

În încheiere, părintele misionar protopopesc, Răzvan Cîmpulungeanu, a mulţumit atât părintelui paroh Aldea Florin pentru prezentarea temei și pentru organizarea cercului pastoral, cât și celorlalți preoți pentru participare. 

 

CERCUL PASTORAL NR. 5
„SFÂNTUL APOSTOL ȘI EVANGHELIST IOAN”

 

În data de 08.05.2023, ora 16:00, la Parohia cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir”, păstorită de către Părintele Hauca Cezar-Adrian, din Poiana Micului, Protopopiatul Suceava II, a avut loc întâlnirea preoților din Cercul Pastoral Misionar Nr. 5, așezat sub patronajul ,,Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan”, coordonat de Părintele Nuțu Mircea.

După slujba Acatistului „Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan” ocrotitorul acestui cerc pastoral, a urmat meditația cu titlul „Atitudinea actuală a persoanelor vârstnice față de preot și Biserică” susținută de către Părintele Hauca Cezar-Adrian de la Parohia cu hramul ,,Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir”din Poiana Micului.

La întâlnirea cercului pastoral a participat un număr de 20 preoți.

Au luat cuvântul următorii preoți: Pr. Nuțu Mircea (Președinte al Cercului Pastoral Nr. 5); Pr. Cojoleanca Bogdan și Pr. Florea Bogdan.

Din cuprinsul prezentării cităm următoarele aspecte:

„Poporul român a cinstit întotdeauna persoanele în vârstă și s-a bazat mereu pe experiența lor. Sfatul bătrânilor era cel care se pronunța asupra tuturor aspectelor importante ale vieții unei comunități. În viața concretă a parohiilor de astăzi bătrânii sunt cei care, eminamente, transmit experiența lor de viață și se implică în activitățile parohiilor cu un elan de-a dreptul tineresc.”          

În urma discuțiilor ce au avut loc pe marginea temei, s-au accentuat următoarele aspecte:

  1. Persoanele vârstnice nu pot fi privite niciodată în afara întregului corp al Bisericii, pentru că ei sunt părinții și bunicii noștri, cei care ne transmit învățătura și experiența lor de viață;
  2. Bătrânii au o capacitate extraordinară de a simți persoana preotului, dar și ceea ce presupune viața parohiei și de aceea preotul trebuie să-și trateze cu maximă seriozitate misiunea;
  3. În privința persoanelor vârstnice bolnave, preotul este un lucrător care le pregătește sufletele pentru eternitate.

În încheiere, părintele misionar protopopesc, Răzvan Cîmpulungeanu, a mulţumit părintelui paroh Hauca Cezar-Adrian, pentru prezentarea temei și pentru organizarea cercului pastoral, iar la final a mulțumit tuturor preoților pentru participare.

 

A consemnat, Arhid. Maloș Constantin