Cercurile Pastorale din Protopopiatul Suceava II desfășurate în luna iulie 2023

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, sub îndrumarea sectorului de Misiune pastorală și actualitate creștină al Centrului eparhial – Suceava, în toate protopopiatele eparhiei s-au desfășurat în luna iulie întâlniri ale cercurilor pastorale.

CERCUL PASTORAL NR. 1
„Sfântul Ierarh Iacob Putneanul”

 

În data de 24.07.2023, ora 16:00, la Parohia cu hramul ,,Sfânta Vineri”, păstorită de către Părintele Minu Mititelu, din Suceava, Protopopiatul Suceava II, a avut loc întâlnirea preoților din Cercul Pastoral Misionar Nr. 1, așezat sub patronajul ,,Sfântului Ierarh Iacob Putneanul”, coordonat de către Părintele Onesim Cezar.

După slujba Acatistului ,,Sfintei Mare Muceniță Hristina”, a urmat meditația cu titlul „Dificultăți și oportiunități în pastorația vârstnicilor” susținută de către Părintele coslujitor Dinu Airinei de la Parohia ,,Sfânta Vineri”.

La întâlnirea cercului pastoral a participat un număr de 15 preoți.

Au luat cuvântul următorii preoți: Pr. Micliuc Bogdan (Secretar al Protopopiatului Suceava II); Pr. Iacob Ovidiu; Pr. Argatu Petru; Pr. Clipa Sorin; Pr. Dinu Airinei; Pr. Doru Filip.

Părintele Misionar Protopopesc, Cîmpulungeanu Răzvan, care a și moderat întâlnirea, a adus un plus de interes participanților prin întrebări motivante și discurs interactiv.

Din cuprinsul prezentării cităm următoarele aspecte:

„Comunitatea bisericească trebuie să se străduiască a-l ajuta pe bătrân să-și trăiască vârsta proprie în lumina credinței și să descopere el însuși valoarea resurselor pe care mai este încă în stare să le pună în slujirea celorlalți și pe care are responsabilitatea de a le oferi celorlalți. Cel în vârstă trebuie să devină din ce în ce mai conștient că mai are încă un viitor de contruit, pentru că nu s-a epuizat angajarea sa misionară de a da mărturie celor mici, tinerilor, adulților, chiar celor de aceeași vârstă cu el, căci în afara lui Dumnezeu nu există sens, nici bucurie și aceasta atât prin viața personală cât și prin viața împreună cu ceilalți.”

Au urmat discuții pe marginea temei abordate și s-au făcut propuneri de bună practică pentru bunul mers al Bisericii, dintre care reținem:

  1. Timpul bătrâneții trebuie folosit ca o pregătire intensivă pentru sfârșitul creștinesc și marea întâlnire cu Dumnezeu;
  2. Este necesară colaborarea preotului cu insituțiile din comunitate ce pot oferi sprijin acestei categorii;
  3. Cercetarea și sprijinirea bătrânilor aflați în neputințe prin diferite vizite la domiciuliul acestora și acte de caritate.

În încheiere, părintele misionar protopopesc, Răzvan Cîmpulungeanu, a mulţumit părintelui coslujitor Dinu Airinei, pentru prezentarea temei și pentru organizarea cercului pastoral, iar la final a mulțumit tuturor preoților pentru participare.

 

CERCUL PASTORAL NR.  2
„Sfântul Ioan Iacob de la Neamț”

 

În data de 04.07.2023, ora 16:00, la Parohia cu hramul ,,Sfânta Cuvioasă Parascheva”, păstorită de către părintele Brahariu Mihăiță-Dănuț din Cumpărătura, Protopopiatul Suceava II, a avut loc întâlnirea preoților din Cercul Pastoral Misionar Nr. 2, așezat sub patronajul „Sfântului Ioan Iacob de la Neamț”, coordonat de către părintele Brahariu Mihăiță-Dănuț.

După rugăciunea de binecuvântare a întâlnirii a urmat meditația cu titlul „Dificultăți și oportunități în pastorația vârstnicilor” susținută de către părintele Brahariu Mihăiță-Dănuț de la Parohia cu hramul ,,Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Cumpărătura.

La întâlnirea cercului pastoral a participat un număr de 11 preoți.

Au luat cuvântul următorii preoți: Pr. Brahariu Mihăiță-Dănuț (Președinte al Cercului Pastoral Nr. 2); Pr. Alexandriuc Mihai; Pr. Romega Ionel; Pr. Rusu Toader; Pr. Bujorean Ioan.

Din cuprinsul prezentării cităm următoarele aspecte:

„Nu este de mirare să ne aplecăm cu interes asupra povețelor bătrânilor deoarece odată cu vârsta au dobândit o bogată experiență, precum și Sfânta Scriptură ne întărește prin înțeleptul și dreptul Iov care zice: Oare nu la bătrâni sălășluiește înţelepciunea şi priceperea nu merge mână în mână cu vârsta înaintată? (Iov 12, 12), și tot el ne spune: vârsta trebuie să vorbească şi mulțimea anilor să ne învețe înţelepciunea (Iov 32, 7). Vârstnicii aduc cu ei o bogatăexperiență de viață și înțelepciune acumulată de-a lungul anilor. Noi preoții putem profita de aceste resurse valoroase, implicându-i în activități de mentorat și de împărtășire a cunoștințelor lor cu generațiile mai tinere.”

În urma discuțiilor ce au avut loc pe marginea temei abordate, s-au accentuat următoarele aspecte:

  1. Importanța virtuții înțelepciunii ca mod de cunoaștere pentru o viață înțeleaptă și dreaptă în fața lui Dumnezeu;
  2. Oferirea suportului și asistenței adecvate în situații în care deplasarea bătrânilor la biserică este dificilă prin deplasarea noastră la cei ce nu pot participa la celebrările liturgice, arătându-le că nu i-am uitat;
  3. Comunicarea clară și empatia sunt esențiale pentru a construi relații puternice și de încredere cu vârstnicii.

În încheiere, părintele misionar protopopesc, Răzvan Cîmpulungeanu, a mulţumit părintelui paroh Brahariu Mihăiță-Dănuț pentru organizarea cercului pastoral și pentru prezentarea temei cât și celorlalți  preoți pentru participare.

 

CERCUL PASTORAL NR. 3
„Sfântul Ierarh Petru Movilă”

 

În data de  09.07.2023, ora 17:00, la Parohia cu hramul ,,Acoperământul Maicii Domnului”, păstorită de către Părintele Ungureanu Marius-Nicușor, din Ilișești, Protopopiatul Suceava II, a avut loc întâlnirea preoților din Cercul Pastoral Misionar Nr. 3, așezat sub patronajul „Sfântului Ierarh Petru Movilă”, coordonat de către Părintele Ungureanu Marius-Nicușor.

După rugăciunea de binecuvântare a întâlnirii, a urmat meditația cu titlul „Dificultăți și oportunități în pastorația vârstnicilor”, susținută de către Părintele Ungureanu Marius-Nicușor de la Parohia cu hramul ,,Acoperământul Maicii Domnului” din Ilișești.

La întâlnirea cercului pastoral a participat un număr de 15 preoți.

A luat cuvântul părintele Ungureanu Marius-Nicușor (Președinte al Cercului Pastoral Nr. 3); Pr. Lazăr Daniel; Pr. Niga Adrian; Pr. Hapca Gheorghe; Pr. Popovici Dănuț-Dumitru; Pr. Druță Ionel; Pr. Pleșea Ciprian; Pr. Țercovnic Adam; Pr. Cormoș Mircea; Pr. Ungureanu Gheorghe; Pr. Hulpoi Mircea; Pr. Fodor Cornel.

Din cuprinsul prezentării cităm următoarele aspecte:

„Sfânta Scriptură ne îndeamnă să tratăm vârstnicii cu respect și onoare. În Leviticul 19, 32, se spune: Înaintea celui cărunt să te scoli, să cinsteşti faţa bătrânului şi să te temi de Domnul Dumnezeul tău. Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru. Aceasta înseamnă că trebuie să recunoaștem valoarea și înțelepciunea pe care vârstnicii o aduc în comunitatea noastră și să le oferim respectul cuvenit.”

            În urma discuțiilor ce au avut loc pe marginea temei, s-au accentuat următoarele aspecte:

  1. Rugăciunea este viața celor vârstnici;
  2. Vârstnicii pot fi mentori și modele pentru generațiile mai tinere, oferindu-le îndrumare și încurajare în viața spirituală și în sănătatea relațională;
  3. Se pot organiza activități și evenimente specifice nevoilor și intereselor acestei categorii de vârstă, cum ar fi grupuri de studiu biblic, întâlniri de rugăciune sau excursii sociale.

În încheiere, părintele misionar protopopesc, Răzvan Cîmpulungeanu, a mulţumit părintelui paroh Ungureanu Marius-Nicușor pentru organizarea cercului pastoral și celorlalți preoți pentru participare.

 

CERCUL PASTORAL NR. 4
„Sfântul Dionisie Erhan Episcopul Cetății Albe-Ismail”

 

În data de 05.07.2023, ora 16:00, la Parohia cu hramul ,,Pogorârea Sfântului Duh” păstorită de către Părintele Aluculesei Alexandru din Valea Moldovei, Protopopiatul Suceava II, a avut loc întâlnirea preoților din Cercul Pastoral Misionar Nr.  4, așezat sub patronajul „Sfântului Dionisie Erhan Episcopul Cetății Albe-Ismail”, coordonat de către Părintele Aldea Florin.

După rugăciunea de binecuvântare a întâlnirii a urmat meditația cu titlul „Dificultăți și oportiunități în pastorația vârstnicilor” susținută de către Părintele Aluculesei Alexandru de la Parohia cu hramul ,,Pogorârea Sfântului Duh”, din Valea Moldovei.

  La întâlnirea cercului pastoral a participat un număr de 9 preoți.

Au luat cuvântul următorii preoți: Pr. Aldea Florin (Președinte al Cercului Pastoral Nr. 4); Pr. Cojocar Marius; Pr. Gherasim Vasile; Pr. Curcă Ciprian; Pr. Niga Tiberiu; Pr. Balan Mihai; Pr. Lateș Dumitru; Pr. Simeria Constantin-Doru.

Părintele Misionar Protopopesc, Cîmpulungeanu Răzvan, din cadrul Protopopiatului Suceava II, care a și moderat întâlnirea, a adus un plus de interes participanților prin întrebări motivante și discurs interactiv.

Din cuprinsul prezentării cităm următoarele aspecte:

„Biserica are datoria de a se preocupa de toți credincioșii, indiferent de vârsta sau statutul socio-cultural al acestora, sprijinindu-i spre o dezvoltare firească a chipului lui Dumnezeu în asemănarea cu El, spre împlinirea rostului existenței omului: sfințirea propriei vieți pentru dobândirea Împărăției lui Dumnezeu.”

În urma discuțiilor ce au avut loc pe marginea temei abordate, s-au accentuat următoarele aspecte:

  1. Bătrânii sunt stâlpii bisericii deoarece de la ei putem învăța multe lucruri folositoare;
  2. Bătrânețea este perioada dăruită de Dumnezeu pentru a aduna roadele întregii noastre vieți, pentru a cugeta la toate cele trăite;

În încheiere, părintele misionar protopopesc, Răzvan Cîmpulungeanu, a mulţumit atât părintelui paroh Aluculesei Alexandru pentru prezentarea temei și pentru organizarea cercului pastoral, cât și celorlalți preoți pentru participare.

 

CERCUL PASTORAL NR. 5
„Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan”

 

În data de 31.07.2023, ora 16:00, la Parohia cu hramul ,,Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, păstorită de către părintele Mazăre Georgel din Voroneț, Protopopiatul Suceava II, a avut loc întâlnirea preoților din Cercul Pastoral Misionar Nr. 5, așezat sub patronajul „Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan”, coordonat de către părintele Nuțu Mircea.

După rugăciunea de binecuvântare a întâlnirii a urmat meditația cu titlul „Dificultăți și oportunități în pastorația vârstnicelor” susținută de către Părintele Mazăre Georgel de la Parohia cu hramul ,,Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”din Voroneț.

 La întâlnirea cercului pastoral a participat un număr de 18 preoți.

Au luat cuvântul următorii preoți: Pr. Nuțu Mircea (Președinte al Cercului Pastoral Nr. 5) și Pr. Moroșan Dorin.

Din cuprinsul prezentării cităm următoarele aspecte:

„Biserica are datoria, spunea Părintele Patriarh Daniel în deschiderea Conferinței pastoral-misionare de primăvară a clerului din Arhiepiscopia Bucureștilor, despre semnificația spirituală a prezenței vârstnicilor în viața tinerilor, de a se preocupa de toți credincioșii, indiferent de vârsta sau statutul socio-cultural al acestora, sprijinindu-i spre o dezvoltare firească a chipului lui Dumnezeu în asemănarea cu El, spre împlinirea rostului existenței omului: sfințirea propriei vieți pentru dobândirea Împărăției lui Dumnezeu”.

În urma discuțiilor ce au avut loc pe marginea temei abordate, s-au accentuat următoarele aspecte:

  1. Tinerii trebuie să se ocupe cât mai mult de bătrânii care sunt în nevoi;
  2. Este necesar să privim bătrânețea ca pe o perioadă de creștere și îmbogățire duhovnicească prin rugăciune;
  3. Rugăciunea bătrânilor reprezintă atât izvorul înțelepciunii lor cât și binecuvântare pentru întreaga comunitate.

În încheiere, părintele misionar protopopesc, Răzvan Cîmpulungeanu, a mulţumit părintelui paroh Mazăre Georgel, pentru prezentarea temei și pentru organizarea cercului pastoral, iar la final a mulțumit tuturor preoților pentru participare.

 

A consemnat, Arhid. Maloș Constantin