Cercurile Pastorale din Protopopiatul Suceava II desfășurate în luna august 2023

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, sub îndrumarea sectorului de Misiune pastorală și actualitate creștină al Centrului eparhial – Suceava, în toate protopopiatele eparhiei s-au desfășurat în luna august întâlniri ale cercurilor pastorale.

CERCUL PASTORAL NR. 1
„SFÂNTUL IERARH IACOB PUTNEANUL”

 

În data de 31.08.2023, ora 08.00 la Parohia cu hramul „Sfântul Pantelimon” Suceava, păstorită de către Părintele Lăzăreanu Cristian, din Suceava, Protopopiatul Suceava II, a avut loc întâlnirea preoților din Cercul Pastoral Misionar Nr. 1, așezat sub patronajul „Sfântului Ierarh Iacob Putneanul”, coordonat de către Părintele Onesim Cezar.

După slujba Sfintei Liturghii a Sfântului Ioan Gură de Aur și a slujbei de trisaghion a vrednicului de pomenire a Părintelui Lăzăreanu Alexandru, a urmat meditația cu titlul „Rolul bunicilor în formarea tinerei generații” susținută de către Părintele Lăzăreanu Cristian de la Parohia ,,Sfântul Pantelimon” din Suceava.

La întâlnirea cercului pastoral a participat un număr de 9 preoți.

Au luat cuvântul următorii: Pr. Ruscan Filaret (Consilier al Sectorului de Misiune Pastorală în cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților); Pr. Onesim Cezar (Președinte al Cercului Pastoral Nr. 1); Pr. Clipa Sorin; Pr. Iftimiu Adrian; Dl. Mihai Panzaru Pim.

Părintele Misionar Protopopesc, Cîmpulungeanu Răzvan, din cadrul Protopopiatului Suceava II, care a și moderat întâlnirea, a adus un plus de interes participanților prin întrebări motivante și discurs interactiv.

Din cuprinsul prezentării cităm următoarele aspecte:

„Educația unui om se vede din felul cum se poartă, cum merge, cum se îmbracă, cum vorbește. Natura ne aseamănă, educația ne deosebește. Educația este un proces de învățare, de cultivare a abilităților și a valorilor. Ea începe în familie de când facem primii pași, de unde și zicala: „cei șapte ani de acasă”; și nu se termină niciodată sau cum zicea marele Iorga: ,,educația este întotdeauna un orizont, nu o destinație”. Deși societatea românească este destul de conservatoare se poate observa o tendință de a preda această sarcină a familiei, altor persoane sau instituții. Observăm lipsa fie a bunicilor, fie a unuia sau altuia dintre părinți, fapt ce duce la destructurarea nucleului capabil să țină o societate construită pe cultură și valori autentice creștine. Un om este deplin când este educat în familia lărgită, părinți și bunici deopotrivă conlucrând pentru un ideal comun pregătirea pentru viața în societate, dar și pentru veșnicie”.

   În urma discuțiilor ce au avut loc pe marginea temei, s-au accentuat următoarele aspecte:

  • să-i creștem pe copii cu multă sârguință în legea lui Dumnezeu

și să îndepărtăm pe tineri de orice răutate, mai cu seamă de neînfrânare și împrăștiere;

  • să li se insufle de către bunici viețuirea cu evlavie în lume, fără

a pune mare preț pe bani, nici pe slava omenească, nici numai pe viața de aici;

  • să le oferim mai mult timp alături de bunici și familie și mai

puțin acces la internet și media.                                                                                                   

În încheiere, părintele misionar protopopesc, Răzvan Cîmpulungeanu, a mulţumit părintelui Lăzăreanu Cristian, pentru prezentarea temei și pentru organizarea cercului pastoral, iar la final a mulțumit tuturor preoților pentru participare.

  

CERCUL PASTORAL NR.  2
„SFÂNTUL IOAN IACOB DE LA NEAMȚ”

 

În data de 17.08.2023, ora 08:00 la Parohia cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, păstorită de către părintele Mihoc Mihai din Luncușoara, Protopopiatul Suceava II, a avut loc întâlnirea preoților din Cercul Pastoral Misionar Nr. 2, așezat sub patronajul ,,Sfântului Ioan Iacob de la Neamț”, coordonat de către părintele Brahariu Mihăiță-Dănuț.

După rugăciunea de binecuvântare a întâlnirii a urmat meditația cu titlul „Rolul bunicilor în formarea tinerei generații” susținută de către părintele Mihoc Mihai de la Parohia cu hramul ,,Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Luncușoara.

La întâlnirea cercului pastoral a participat un număr de 10 preoți.

Au luat cuvântul următorii preoți: Pr. Brahariu Mihăiță-Dănuț (Președinte al Cercului Pastoral Nr. 2) și Pr. Bujorean Ioan.

Din cuprinsul prezentării cităm următoarele aspecte:

              „Copiii au nevoie de rădăcini, au nevoie să simtă că aparțin unei familii, unui loc, unei povești. Bunicii le pot împlini această nevoie, împărtășind nepoților tradițiile și obiceiurile familiei, povești din trecutul lor, rețete, jocuri. Toate acestea îmbogățesc și lărgesc orizontul copiilor. Ei pot fi, și asta ar fi de dorit, cei care întăresc și consolidează, de pe poziția pe care o ocupă, regulile stabilite de părinți. Această atitudine ar fi de un real folos întregii familii”.

În urma discuțiilor ce au avut loc pe marginea temei, s-au accentuat următoarele aspecte:

– rolul bunicilor este să ne conecteze la trecutul nostru, la valorile umane perene, să ne amintească de faptul că avem rădăcini și aparținem unei familii care este mândră de așa urmași;

– bunicii trebuie să ne amintească de faptul că suntem trecători prin viață și că trebuie să ne trăim viața cu demnitate și interes față de aproapele nostru;

– părinților au sarcina de a creiona în ochii copilului, în mod cinstit, imaginea fiecărui bunic, fără nicio umbră de părtinire, de resentimente ori de răzbunare.

În încheiere, părintele misionar protopopesc, Răzvan Cîmpulungeanu, a mulţumit părintelui paroh Mihoc Mihai pentru organizarea cercului pastoral și pentru prezentarea temei cât și celorlalți preoți pentru participare.

 

CERCUL PASTORAL NR. 3
„SFÂNTUL IERARH PETRU MOVILĂ”

 

În data de  30.08.2023, ora 09:00 la Parohia cu hramul ,,Sfânta Treime”, păstorită de către Părintele Bardan Tiberiu, din Frumoasa, Protopopiatul Suceava II, a avut loc întâlnirea preoților din Cercul Pastoral Misionar Nr. 3, așezat sub patronajul ,,Sfântului Ierarh Petru Movilă”, coordonat de către Părintele Ungureanu Marius-Nicușor.

După slujba Sfintei Liturghii a Sfântului Ioan Gură de Aur, a urmat meditația cu titlul ,,Rolul bunicilor în formarea tinerei generații”, susținută de către Părintele Bardan Tiberiu de la Parohia cu hramul ,,Sfânta Treime” din Frumoasa.

La întâlnirea cercului pastoral a participat un număr de 14 preoți.

A luat cuvântul părintele Ungureanu Marius-Nicușor (Președinte al Cercului Pastoral Nr. 3); Pr. Cormoș Mircea; Pr. Hulpoi Mircea.

Din cuprinsul prezentării cităm următoarele aspecte:

„Experiențele strămoșilor, în special a bunicilor, reprezintă un ghid practic pentru parcurgerea cu succes a pașilor în viață, un manual de genul așa da – așa nu, asigură evitarea unor situații critice sau a greșelilor elementare. Îndemnul „cine nu are bătrân, să-și cumpere!”, vorbă românească foarte cunoscută oglindește tocmai necesitatea prezenței bunicului, a omului matur din toate punctele de vedere, a celui care are discernământ superior în fața dilemelor din viață. Practic putem spune ca un bunic este o „busolă” pentru viață.”

            În urma discuțiilor ce au avut loc pe marginea temei, s-au accentuat următoarele aspecte:

– bunicii, prin experiența și interacțiunea cu nepoții, marchează categoric viața ulterioară de adult a acestora;

– pentru bunici nepoții reprezintă o mângâiere, o oglidire a trecutului, precum și a viitorului familiei;

– relația strânsă cu bunicii îi dă copilului capacitatea de a transmite, la rândul său, moștenirea primită ce constă în valorile creștine morale și dragostea de neam.

În încheiere, părintele misionar protopopesc, Răzvan Cîmpulungeanu, a mulţumit părintelui paroh Bardan Tiberiu pentru organizarea cercului pastoral și celorlalți preoți pentru participare.

                                                                       

CERCUL PASTORAL NR. 4
„SFÂNTUL DIONISIE ERHAN EPISCOPUL CETĂȚII ALBE-ISMAIL”

 

În data de 18.08.2023, ora 09 :00 la Parohia cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” păstorită de către Părintele Coca Ionel  din Berchișești, Protopopiatul Suceava II, a avut loc întâlnirea preoților din Cercul Pastoral Misionar Nr.  4, așezat sub patronajul „Sfântului Dionisie Erhan Episcopul Cetății Albe-Ismail”, coordonat de Părintele Aldea Florin.

După slujba Sfintei Liturghii a Sfântului Ioan Gură de Aur, a urmat meditația cu titlul „Rolul bunicilor în formarea tinerei generații” susținută de către Părintele Coca Ionel de la Parohia cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, din Berchișești.

La întâlnirea cercului pastoral a participat un număr de 5 preoți.

Au luat cuvântul următorii preoți: Pr. Niga Tiberiu; Pr. Andronic Dănuț; Pr. Balan Mihai.

Părintele Misionar Protopopesc, Cîmpulungeanu Răzvan, din cadrul Protopopiatului Suceava II, care a și moderat întâlnirea, a adus un plus de interes participanților prin întrebări motivante și discurs interactiv.

Din cuprinsul prezentării cităm următoarele aspecte:

„Copiii au nevoie de rădăcini, au nevoie să simtă că aparțin unei familii, unui loc, unei povești. Bunicii le pot împlini această nevoie, împărtășind nepoților tradițiile și obiceiurile familiei, povești din trecutul lor, rețete, jocuri. Toate acestea îmbogățesc și lărgesc orizontul copiilor.

În relațiile apropiate, bunicii pot deveni confidenții nepoților, mai ales în cazurile când bunicii nu au aceeași figură autoritară a părinților.”

În urma discuțiilor ce au avut loc pe marginea temei abordate, s-au accentuat următoarele aspecte:

– bunicii reprezintă o sursă importantă de sprijin, stabilitate si suport financiar pentru familie și copii, mai ales în cazurile în care părinții divorțează sau trăiesc într-o relație tensionată;

– interacțiunile frecvente dintre bunici și copii presupun și o îmbogățire a cunoștințelor de ambele părți;

– o relație strânsă între bunici și nepoți scade riscul de depresie, de ambele părți.

În încheiere, părintele misionar protopopesc, Răzvan Cîmpulungeanu, a mulţumit atât părintelui paroh Coca Ionel pentru prezentarea temei și pentru organizarea cercului pastoral, cât și celorlalți preoți pentru participare. 

 

CERCUL PASTORAL NR. 5
„SFÂNTUL APOSTOL ȘI EVANGHELIST IOAN”

 

În data de 24.08.2023, ora 09:00, la Parohia cu hramul ,,Adormirea Maicii Domnului”, păstorită de către Părintele Velniciuc Gheorghe din Mănăstirea Humor, Protopopiatul Suceava II, a avut loc întâlnirea preoților din Cercul Pastoral Misionar Nr. 5, așezat sub patronajul ,,Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan”, coordonat de Părintele Nuțu Mircea.

După slujba Sfintei Liturghii a Sfântului Ioan Gură de Aur, a urmat meditația cu titlul Rolul bunicilor în formarea tinerei generații” susținută de către Părintele Velniciuc Gheorghe de la Parohia cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din Mănăstirea Humor.

 La întâlnirea cercului pastoral a participat un număr de 10 preoți.

Au luat cuvântul următorii preoți: Pr. Nuțu Mircea (Președinte al Cercului Pastoral Nr. 5) și Pr. Cojoleanca Bogdan.

Din cuprinsul prezentării cităm următoarele aspecte:

„Există şi intervenţiile legate direct de creşterea şi educaţia copiilor. De exemplu, părinţii spun copiilor să facă ceva, iar bunicul sau bunica spun invers, ori pe faţă, chiar în acea clipă, ori, altădată, pe ascuns. Iar copilul este încurcat, nu ştie pe cine să asculte, nu ştie ce e corect să facă. Trebuie să avem mare grijă aici, fiindcă responsabilitatea noastră e cu mult mai mare dacă ceea ce părinţii susţin e într-adevăr corect. Atunci bunicii trebuie să-şi păstreze calmul şi în mod smerit să recunoască că părinţii îi cunosc mai bine pe cei mici, că îi sfătuiesc ceea ce este bine şi să se retragă, să nu mai intervină.”

În urma discuțiilor ce au avut loc pe marginea temei, s-au accentuat următoarele aspecte:

– copiii trebuie să-şi păstreze încrederea în părinţi. Trebuie să simtă că legătura cu părinţii este deschisă şi că se pot încrede în ei;

         – bunicii trebuie să priceapă că nu trebuie să se amestece în procesul educaţional fără permisiunea părinţilor, nu trebuie să facă lucruri care pot provoca o situaţie conflictuală;

         – prin intermediul bunicilor, copiii pot cunoaște istoria neamului deoarece ei au mai mult timp și răbdare de povestit.           

În încheiere, părintele misionar protopopesc, Răzvan Cîmpulungeanu, a mulţumit părintelui paroh Velniciuc Gheorghe, pentru prezentarea temei și pentru organizarea cercului pastoral, iar la final a mulțumit tuturor preoților pentru participare.

 

A consemnat, Arhid. Maloș Constantin