Cercurile Pastorale din Protopopiatul Suceava I desfășurate în luna decembrie 2020

protopopiatul_suceava_i_site

Cerc Nr. 1

Marți, 15 Decembrie 2020, în Protopopiatul Suceava I, la Parohia Sfântul Gheorghe (Mirăuți), cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei si Rădăuților, a avut loc întrunirea preoților din Cercul pastoral-misionar 1 („Sfântul M. Mucenic Dimitrie”).

Lucrările cercului pastoral au debutat cu săvârșirea Acatistului Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, urmată de susținerea prelegerii cu tema ,, Biserică-școală-familie. Realități, provocări, soluții” de către P.C. preot Hostiuc Florin.

După prezentarea referatului au început dezbaterile, pornind de la următoarele aspecte:

                 1. Percepția actuală asupra orei de religie ; 

                 2. Programa orei de religie;

                 3. Consolidarea legăturii dintre preot și profesorul de religie.

La discuțiile purtate pe marginea subiectului, au luat cuvântul preoții: Duțuc Adrian (coordonatorul cercului), Paicu Nicolae, Florea Iulian și Mera Teodor.
În urma discuțiilor, în plen s-au propus spre realizare următoarele aspecte:

                 1. Susținerea predării orei de religie în școală;

                 2. Preoții împreună cu profesorii de religie să poarte discuții cu părinții elevilor preferitor la importanța orei de religie;

                 3. Profesorii de religie să conștientizeze că au o mare răspundere pentru formarea spirituală a elevilor.

În încheiere, părintele misionar protopopesc Iustin Croitoru, a mulţumit părintelui paroh Hostiuc Florin pentru organizarea cercului pastoral și celorlalți preoți și profesori de religie pentru participare.

Cerc Nr. 2

Luni, 14 Decembrie 2020, în Protopopiatul Suceava I, la Parohia Sfinții Arhangheli-Ițcani I, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei si Rădăuților, a avut loc întrunirea preoților din Cercul pastoral-misionar 2 („Sfântul Apostol Andrei”).

Lucrările cercului pastoral au debutat cu săvârșirea Acatistului Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, urmată de susținerea prelegerii cu tema ,,Oastea Domnului” de către P.C. preot Duțuc Ioan. 

După prezentarea referatului au început dezbaterile, pornind de la următoarele aspecte: 

1.Cum a luat naștere mișcarea-asociația ortodoxă Oastea Domnului;  
2. Ce rol a avut Oastea Domnului în misiunea Bisericii Ortodoxe Române;
3. Oastea Domnului, astăzi.
 

La discuțiile purtate pe marginea subiectului, au luat cuvântul preoții: Husarciuc Gheorghe (coordonatorul cercului), Bîrsan Ioan, Băițan Cristian, Cotleț Marius.

În urma discuțiilor, în plen s-au propus spre realizare următoarele aspecte:

1. Colaborarea clerului cu membrii activi și conștiincioși din Oastea Domnului;
2. Intensificarea acțiunilor misionare, filantropice  și de stopare a fenomenului sectar (cântările și poeziile sunt de mare ajutor);
3. Păstrarea unui echilibru doctrinar și disciplinar.
 

În încheiere, părintele misionar protopopesc Iustin Croitoru, a mulţumit părintelui paroh Bîrsan Ioan pentru organizarea cercului pastoral și celorlalți preoți și profesori de religie pentru participare.

Cerc Nr. 3

 

Joi, 10 Decembrie 2020, în Protopopiatul Suceava I, la Parohia Mitocul Dragomirnei I, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei si Rădăuților, a avut loc întrunirea preoților din Cercul pastoral-misionar 3 („Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”).

Lucrările cercului pastoral au debutat cu săvârșirea Acatistului Maicii Domnului, urmată de susținerea prelegerii cu tema ,,Bucuria Vieții prin slujirea aproapelui” de către P.C. preot Ieremie Ioan.

După prezentarea referatului au început dezbaterile, pornind de la următoarele aspecte: 

1. Nevoia lui Eu de Tu și interdependența umană;  
2. Hristos, darul suprem făcut omenirii de Tatăl; persoana umană, ca și chip al lui Dumnezeu este dar divin; lumea, este un dar care îl descoperă pe Dumnezeu;
3. Viața în familie și familia ținută în viață, prin nașterea de prunci.
 

La discuțiile purtate pe marginea subiectului, au luat cuvântul preoții: Mitu Pascal (coordonatorul cercului), Filon Ionuț, Bejinariu Mircea, Grivincă Alexandru, ș.a.

În urma discuțiilor, în plen s-au propus spre realizare următoarele aspecte:
1. Filantropia Bisericii (care s-a născut din bucuria creștinilor de a dărui)-trebuie amplificată mai ales în perioada Nașterii Domnului ;
2. Biserica să promoveze permanent în societatea secularizată, valoarea familiei tradiționale, importanța Tainei Sfintei Cununii, nașterea de prunci;
3. Avortul trebuie condamnat fără nici o reținere, deoarece este un păcat grav împotriva Creatorului, a vieții și a societății .
 

În încheiere, părintele misionar protopopesc Iustin Croitoru, a mulţumit părintelui paroh Ieremie Ioan pentru organizarea cercului pastoral și celorlalți preoți și profesori de religie pentru participare.

Cerc Nr. 4
 

Joi, 17 Decembrie 2020, în Protopopiatul Suceava I, la Parohia Dumbrăveni IV, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei si Rădăuților, a avut loc întrunirea preoților din Cercul pastoral-misionar 4 („Sfântul Serafim de Sarov”).

Lucrările cercului pastoral au debutat cu săvârșirea Acatistului ,, Eu sunt cu voi și nimeni împotriva voastră”, urmată de susținerea prelegerii cu tema ,,Hristos Se naște , slăviți-L- simplitate și credință” de către P.C. preot Chelba Constantin. 

După prezentarea referatului au început dezbaterile, pornind de la următoarele aspecte: 

1. Nașterea lui Iisus Hristos în iconografia ortodoxă;  
2. Cum percep creștinii de azi sărbătoarea nașterii lui Iisus Hristos;
3. Cum se pregăteau în vechime, bătrânii noștri, pentru a întâmpina pe Pruncul Iisus. Pentru a intra în atmosfera vremurilor trecute, părintele Chelba a prezentat un scurtmetraj cu doi credincioși fideli ai parohiei, care evocă amintiri din trecut: cum posteau cu rigurozitate pentru a se împărtăși cu vrednicie; cum mergeau cu colindatul și primeau mere și nuci; cum așteptau preotul care aducea vestea Nașterii Mântuitorului la casele tuturor credincioșilor (preotul binecuvânta darurile care erau puse pe masă, inclusiv turta cu julfă), etc.

 

La discuțiile purtate pe marginea subiectului, au luat cuvântul preoții: protoiereu Budeanu-Ionel Doru, Chelba Constantin (coordonatorul cercului), Ioniță Vasile, Agapi Ionuț, etc.

În urma discuțiilor, în plen s-au propus spre realizare următoarele aspecte:
1. Deoarece sărbătoarea Nașterii Domnului a fost exploatată comercial și s-a pierdut mult din sacralitatea ei, trebuie să atenționăm credincioșii noștri de acest pericol actual la care sunt expuși;
2. Pregătirea pentru sărbătorea Nașterii Domnului să fie axată mai mult pe partea spirituală și filantropică;
3. Trebuie să transmitem generațiilor următoare, valorile și tradițiile autentice care ne-au ancorat în biserica noastră străbună.

 

În încheiere, părintele misionar protopopesc Iustin Croitoru, a mulţumit părintelui paroh Chelba Constantin pentru organizarea cercului pastoral și celorlalți preoți și profesori de religie pentru participare.

Cerc Nr. 5

 

Joi, 3 Decembrie 2020, în Protopopiatul Suceava I, la Parohia Dealu (comuna Zvoriștea), cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei si Rădăuților, a avut loc întrunirea preoților din Cercul pastoral-misionar 5 („Sfântul Nectarie”).

Lucrările cercului pastoral au debutat cu săvârșirea Acatistului Sfântului Cuvios Gheorghe de la Cernica, urmată de susținerea prelegerii cu tema,, Preotul paroh și filantropia în zilele noastre” de către P.C. preot Cîrlan Constantin. 

După prezentarea referatului au început dezbaterile, pornind de la următoarele aspecte: 

1. Filantropia creştină- compasiune activă, dar şi faptă împinsă până la sacrificiul de sine, nu declarativă ci activă;  
2. Filantropia individuală și filantropia instituționalizată;
3. Rolul preotului și a asistentului social.

 

La discuțiile purtate pe marginea subiectului, au luat cuvântul preoții: protoiereu Budeanu-Ionel Doru, Nichitean Constantin (coordonatorul cercului), Viziteu Iulian, Aniței Dumitru și domnișoara asistent-social, Iulia Orhei, de la primăria Zvoriștea.

În urma discuțiilor, în plen s-au propus spre realizare următoarele aspecte:

1. Biserica să susțină programe caritative şi culturale (cantine sociale, cămine pentru persoane vârstnice, biblioteci, centre de îngrijiri paliative, programe de integrare şi reintegrare socială, de consiliere, de ajutor alimentar şi farmaceutic etc.) care pot fi realizate mai ales la nivelul mai multor parohii sau al protopopiatelor;
2. Preotul de parohie să inițieze proiecte strict parohiale, care se referă la programe de ajutor alimentar (distribuire de alimente şi hrană), cabinete medicale, centre educaţionale (pentru copiii defavorizaţi), centre de îngrijire şi asistenţă pentru vârstnici, sau alte programe (activităţi corale, pelerinaje etc.);
3. Clericii să susțină activitatea filantropică a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

 

În încheiere, părintele misionar protopopesc Iustin Croitoru, a mulţumit părintelui paroh Cîrlan Constantin pentru organizarea cercului pastoral și celorlalți preoți și profesori de religie pentru participare.

Cerc Nr. 6
 

Luni, 16 Decembrie 2020, în Protopopiatul Suceava I, la Parohia Costâna, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei si Rădăuților, a avut loc întrunirea preoților din Cercul pastoral-misionar 6 („Sfântul Ștefan cel Mare”).

Lucrările cercului pastoral au debutat cu săvârșirea Acatistului Maicii Domnului, urmată de susținerea prelegerii cu tema ,,Duhul sărbătorii într-o lume înstrăinată de Dumnezeu” de către P.C. preot Medrihan Ionel.

După prezentarea referatului au început dezbaterile, pornind de la următoarele aspecte: 

1. Sărbătorile creștine – transformate în sărbători păgâne prin desacralizarea lor;  
2. Perioada sărbătorilor este un timp potrivit pentru edificare interioară și pentru odihnă trupească;
3. Credincioșii din vechime se pregăteau pentru marile sărbători creștine prin curățenia în gospodării, pregătirea bucatelor, dar mai ales prin ,,primenirea” sufletului prin spovedanie, prin post mai aspru și printr-o împăcare cu toți vecinii. 

 

La discuțiile purtate pe marginea subiectului, au luat cuvântul preoții: Davidoaia Gheorghiță (coordonatorul cercului), Rezuș Radu, Maloș Florin, Nistor Spiridon, etc.

În urma discuțiilor, în plen s-au propus spre realizare următoarele aspecte:

1. Deoarece omul contemporan dorește să instituie în zilele de sărbătoare aceeași tensiune și agitație ca în cele obișnuite, trebuie să temperăm această atitudine dăunătoare prin scoaterea în evidență a dimensiunii pedagogice  a sărbătorii, prin care găsim modele de viețuire și de edificare spirituală, de reînviere acelui timp arhaic;
2. Organizarea de piese de teatru, scenete, înființarea unui cor de copii, care vor transmite prin actul artistic mesajul tainic al sărbătorii;
3. Tot mai frecvent sunt necesare intervenții prin orice mijloace de comunicare, spre a aminti că importanța Sfintelor Paști constă de fapt în Învierea Domnului, iar nu în cadourile aduse de iepuraș, iar Crăciunul reprezintă Nașterea Domnului și nu doar o zi pentru daruri în familie.

 

În încheiere, părintele misionar protopopesc Iustin Croitoru, a mulţumit părintelui paroh Medrihan Ionel pentru organizarea cercului pastoral și celorlalți preoți și profesori de religie pentru participare.

Cerc Nr. 7
 

Luni, 7 Decembrie 2020, în Protopopiatul Suceava I, la Parohia Siminicea II, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei si Rădăuților, a avut loc întrunirea preoților din Cercul pastoral-misionar 7 („Sfântul Mucenic Ciprian”).

Lucrările cercului pastoral au debutat cu săvârșirea Acatistului Sfintei Mucenițe Filofteia, urmată de susținerea prelegerii cu tema ,,Sfânta Mucenică Filofteia” de către P.C. preot Buruiană Paul. 

După prezentarea referatului au început dezbaterile, pornind de la următoarele aspecte: 

1. Viața Sfintei Mucenițe Filofteia;  
2. Sfânta Filofteia –ocrotitoarea copiilor săraci, a mamelor și a familiilor credincioase;
3. Filantropia, mijloc de comuniune concretă a iubirii între oameni.

 

La discuțiile purtate pe marginea subiectului, au luat cuvântul preoții: protoiereu Budeanu-Ionel Doru, Cobzaru Alin-Andrei (coordonatorul cercului), Cernăuțan Eduard-Gabriel, Lăcătuș Adrian, etc.

În urma discuțiilor, în plen s-au propus spre realizare următoarele aspecte:

1. Să acordăm o atenție deosebită copiilor, sădind în inimile lor dorința de a practica virtuțile care împodobeau sufletul fetiței Filofteia;
2. Părinții trebuie să devină misionari în propria familie;
3. Metode de apropiere a tinerilor de Sfânta Biserică și implicarea tinerilor în activitățile parohiei.

 

În încheiere, părintele misionar protopopesc Iustin Croitoru, a mulţumit părintelui paroh Buruiană Paul pentru organizarea cercului pastoral și celorlalți preoți și profesori de religie pentru participare.