Cercurile pastoral-misionare din Protopopiatul Suceava II – februarie 2021

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, sub îndrumarea sectorului de Misiune pastorală și actualitate creștină al Centrului eparhial – Suceava, coordonat de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, în toate protopopiatele eparhiei s-au desfășurat, cu respectarea tuturor măsurilor sanitare, în luna februarie întâlniri ale cercurilor pastorale.

Cercul Pastoral nr. 1
„Sfântul Iacob Putneanul”

În data de 16.02.2021, ora 16:00 la Parohia cu hramul „Nașterea Domnului” din Suceava, păstorită de către Părintele Argatu Petru, din Protopopiatul Nr 2 Suceava, a avut loc întâlnirea preoților din Cercul Pastoral Misionar Nr 1, așezat sub patronajul ,,Sfântului Iacob Putneanul”, coordonat de Părintele Onesim Cezar.

După slujba Acatistului ,,Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron” a urmat meditația cu titlul: „Pastorația credincioșilor veniți din diaspora, elemente pozitive și dileme”, susținută de către Părintele Pașcu Ștefan de la Parohia ,,Nașterea Domnului” din Suceava.

A fost prezent un număr de 18 preoți.

Au luat cuvântul următorii preoți: Pr. Răzvan Cîmpulugeanu (Preot misionar protopopesc în cadrul Protopopiatului Sv 2); Pr. Micliuc Bogdan; Pr. Mihoc Dimitrie; Pr. Clipa Sorin; Pr. Ciornovalic Mihai; Pr. Pașcu Ștefan; Pr. Cezar Onesim.

Din cuprinsul prezentării cităm următoarele aspecte:

„Anul 2021 este declarat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române anul omagial al pastorației românilor din afara României.[…] Referitor la pastorație, o definiție simplă ne spune că Pastorala este disciplina Teologiei Practice care se ocupă cu studiul pastorației, adică cu expunerea sistematică și metodică a normelor de îndrumare ale activității pastorale, a metodelor și mijloacelor de sfătuire și luminare prin care preotul își poate îndeplini activitatea misionară de păstor sufletesc al credincioșilor săi, pentru a-i conduce pe calea mântuirii”.

Au urmat apoi discuții pe marginea temei discutate și s-au făcut propuneri de bună practică pentru bunul mers al Bisericii, din care reținem:

1. Să identificăm credincioșii întorși acasă din diaspora, dar și problemele cu care se confruntă, așteptările pe care le au și nemulțumirile lor.

2. Încurajarea părinților de a menține o legătură strânsă cu biserica și de a aduce copiii la Sfânta Biserică pentru a se împărtăși cu Sfintele Taine.

3. Modul în care se administrează Sfintele Taine, felul în care se desfășoară slujbele religioase și implicarea în viața credincioșilor veniți din afară vor duce la reușită în pastorația acestora.

În încheiere, părintele misionar protopopesc Răzvan Cîmpulungeanu, a mulţumit părintelui paroh pentru organizarea cercului pastoral și celorlalți preoți pentru participare.              

 

Cercul Pastoral nr. 2

   „Sfântul Ioan Iacob de la Neamț”

 

În data de 18.02.2021, ora 16:00 la Parohia cu hramul ,,Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Cumpărătura, păstorită de către Părintele Brahariu Mihăiță-Dănuț, din Protopopiatul Nr 2 Suceava, a avut loc întâlnirea preoților din Cercul Pastoral Misionar Nr 2, așezat sub patronajul ,,Sfântului Ioan Iacob de la Neamț”, coordonat de Părintele Brahariu Mihăiță-Dănuț.

După slujba Acatistului ,,Sfintei Cuviose Parascheva” a urmat meditația cu titlul: „Pastorația credincioșilor veniți din diaspora, elemente pozitive și dileme”, susținută de către Părintele Brahariu Mihăiță-Dănuț de la Parohia ,,Sfânta Cuviosă Parascheva” din Cumpărătura.

A fost prezent un număr de 13 preoți.

Au luat cuvântul următorii preoți:Pr. Răzvan Cîmpulugeanu( Preot misionar protopopesc în cadrul Protopopiatului Sv 2); Pr. Brahariu Mihăiță-Dănuț; Pr. Mihoc Mihai; Pr. Bujorean Mihăiță; Pr. Romega Ionel; Pr. Alexandriuc Mihai.

Din cuprinsul prezentării cităm următoarele aspecte:

„Sfîntul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la inițiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, prețuind mărturia creștinească și românească a fiilor și fiicelor duhovnicești care lucrează sau studiază în străinătate,  a luat hotărârea ca, în fiecare an , prima duminică după sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului să fie celebrată ca Duminica românilor migranți. Rostul principal al acestei duminici speciale este de a spori dragostea creștină și conlucrarea frățească, astfel ca munca sau studiul departe de țară, în străinătate, să nu devină îndepărtare sau înstrăinare spirituală între românii din aceiași familie sau din aceeași parohie din România”.

Au urmat apoi discuții pe marginea temei discutate și s-au făcut propuneri de bună practică pentru bunul mers al Bisericii, din care reținem:

1. În pastorația creștinilor veniți din diaspora este nevoie de tact și foarte multă diplomație.

2. Este important să cunoaștem mediul din care provine credinciosul pentru a nu lovi sau afecta ceea ce este valoros în ochii lui.

3. Organizarea unor cateheze sau continuarea lucrarii de catehizare la care au participat la bisericile din afara țării, dar și a unor agape frățești după Sfânta Liturghie.

În încheiere, părintele misionar protopopesc Răzvan Cîmpulungeanu, a mulţumit părintelui paroh pentru organizarea cercului pastoral și celorlalți preoți pentru participare.

 

Cercul Pastoral nr. 3
„Sfântul Ierarh Petru Movilă”

În data de 22.02.2021, ora 16:00 la Parohia cu hramul ,,Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir” din Ciprian Porumbescu, păstorită de către Părintele Galeș Leonte, din Protopopiatul Nr 2 Suceava, a avut loc întâlnirea preoților din Cercul Pastoral Misionar Nr 3, așezat sub patronajul ,,Sfântului Ierarh Petru Movilă”, coordonat de Părintele Bardan Tiberiu.

După slujba Acatistului ,,Bunei Vestiri” a urmat meditația cu titlul: „Pastorația credincioșilor veniți din diaspora, elemente pozitive și dileme”, susținută de către Părintele Niga Adrian de la Parohia ,,Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir” din Ciprian Porumbescu.

A fost prezent un număr de 12 preoți.

Au luat cuvântul următorii preoți:Pr. Răzvan Cîmpulugeanu (Preot misionar protopopesc în cadrul Protopopiatului Sv 2); Pr. Ruscan Filaret (Consilier al Sectorului de Misiune Pastorală în cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților); Pr. Bardan Tiberiu; Pr. Niga Adrian; Pr. Galeș Leonte; Pr. Pleșea Ciprian; Pr. Druță Ioan; Pr. Ungureanu Gheorghe; Pr. Cormoș Mircea; Pr. Țuțuianu Gheorghe; Pr. Hulpoi Mircea; Pr.Grădinaru Lucian; Pr. Țercovnic Adam.

Din cuprinsul prezentării cităm următoarele aspecte:

„Cine se apropie de credința ortodoxă și încearcă s-o trăiască în Biserică, sub îndrumarea unui duhovnic, acela este salvat. Este rolul nostru, al preoților ortodocși de a trăi cât mai autentic credința noastră și de a o transmite mai departe, prin exemplul vieții- căci numai exemplul bun convinge!”.

Au urmat apoi discuții pe marginea temei discutate și s-au făcut propuneri de bună practică pentru bunul mers al Bisericii, din care reținem:

1.Pregătirea slujbei cu mare grijă, rostirea ei cu duh apostolic, cântarea clară și frumoasă însoțită de smerenie și evlavie pentru a contribui la realizarea unei atmosfere de rugîciune și pioșenie colectivă;

2. Antrenarea credincioșilor întorși din diaspora în cadrul procesului de catehizare în vederea unei catehizări susținute și coerente, prin care părinții copiilor să contribuie în mod real la formarea generației tinere în duh creștin ortodox, în colaborare cu preotul;

3.Intensificarea pastorației individuale, prin care preotul să mențină legătura cu toți credincioșii și în special cu cei veniți din afară în relație cu care tebuie să manifeste răbdare, înțelegere și dragoste.

În încheiere, părintele misionar protopopesc Răzvan Cîmpulungeanu, a mulţumit părintelui paroh pentru organizarea cercului pastoral și celorlalți preoți pentru participare.

 

Cercul Pastoral nr. 4
„Sfântului Dionisie Erhan Episcopul Cetății Albe-Ismail”

În data de 23.02.2021, ora 16:00 la Parohia cu hramul ,,Izvorul Tămăduirii” din Capu Câmpului 2, păstorită de către Părintele Lateș Dumitru, din Protopopiatul Nr 2 Suceava, a avut loc întâlnirea preoților din Cercul Pastoral Misionar Nr 4, așezat sub patronajul ,,Sfântului Dionisie Erhan Episcopul Cetății Albe-Ismail”, coordonat de Părintele Aldea Florin.

După slujba Acatistului ,,Bunei Vestiri” a urmat meditația cu titlul: „Pastorația credincioșilor veniți din diaspora, elemente pozitive și dileme”, susținută de către Părintele Lateș Dumitru de la Parohia ,,Izvorul Tămăduirii” din Capu Câmpului 2.

A fost prezent un număr de 15 preoți.

Au luat cuvântul următorii preoți:Pr. Răzvan Cîmpulugeanu ( Preot misionar protopopesc în cadrul Protopopiatului Sv 2); Pr. Lateș Dumitru; Pr. Manolache Mihai; Pr. Gherasim Dumitru; Pr. Bîrsan Marius-Gheorghe; Pr. Aldea Florin; Pr. Curcă Ciprian-Constantin; Pr. Abageru Lucian; Pr. Coca Ionel; Pr. Cojocaru Marius; Pr. Aluculesei Alexandru.

Din cuprinsul prezentării cităm următoarele aspecte:

„Plecarea unuia dintre soți pe o perioadă mai lungă în străinătate a creat premisele săvârșirii unor acte de infidelitate sau a dus chiar la divorțul multor familii aflate în această situație. În plus, între soțul plecat peste granițe și copiii săi, legătura familială slăbește în mod considerabil, iar dacă ambii soți sunt plecați și își încredințează unor rude sau cunoștințe copiii, aceștia din urmă pot avea probleme de ordin afectiv sau pot suferi chiar derapaje sociale…”.

Au urmat apoi discuții pe marginea temei discutate și s-au făcut propuneri de bună practică pentru bunul mers al Bisericii, din care reținem:

1. Preotul trebuie să informeze persoanele care doresc să emigreze cu privire la riscurile pe care le presupune o astfel de decizie;

2. Direct sau prin intermediul familiei rămase acasă, preotul trebuie să comunice cu cei emigrați oferindu-le sfaturi și îndemnuri părintești.

3. O atenție specială trebuie acordată familiilor celor care emigrează, în special copiilor care resimt lipsa unuia sau a ambilor părinți.

 

În încheiere, părintele misionar protopopesc Răzvan Cîmpulungeanu, a mulţumit părintelui paroh pentru organizarea cercului pastoral și celorlalți preoți pentru participare.

 

Cercul Pastoral nr. 5
„Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan”

 

În data de 25.02.2021, ora 16:00 la Parohia cu hramul ,,Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil” din Gura Humorului, păstorită de către Părintele Ilișoi Viorel, din Protopopiatul Nr 2 Suceava, a avut loc întâlnirea preoților din Cercul Pastoral Misionar Nr 5, așezat sub patronajul „Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan”, coordonat de Părintele Nuțu Mircea.

După slujba Acatistului ,,Bunei Vestiri” a urmat meditația cu titlul: „Pastorația credincioșilor veniți din diaspora, elemente pozitive și dileme”, susținută de către Părintele Ilișoi Viorel de la Parohia „Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil” din Gura Humorului.

A fost prezent un număr de 21 preoți.

Au luat cuvântul următorii preoți: Pr. Răzvan Cîmpulugeanu (Preot misionar protopopesc în cadrul Protopopiatului Sv 2); Pr. Ilișoi Viorel (Consilier al Sectorului Economic în cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților); Pr. Cojoleanca Bogdan; Pr. Nuțu Mircea; Pr. Andrieș Cătălin.

Din cuprinsul prezentării cităm următoarele aspecte:

„Emigrația substanțială din vremea noastră a dus la coagularea unei diaspore ortodoxe consitente, dar și la crearea de comunități alogene (care sunt deosebite de populația autohtonă) în spații tradițional ortodoxe, datorită contextului economico-social, adesea nefavorabil, ceea ce a creat nevoi misionare speciale și situații pastorale specifice. Această realitate a dus la constituirea de nenumărate diaspore naționale sau confesionale în aceste locuri, ceea ce a creat oportunități și provocări noi”.

Au urmat apoi discuții pe marginea temei discutate și s-au făcut propuneri de bună practică pentru bunul mers al Bisericii, din care reținem:

1. Influența exercitată de popoarele  în care viețuiesc comunitățile de români din afară poate fi una negativă, contribuind astfel la pierderea specificului și a credinței naționale, fapt ce ridică probleme fundamentale pentru misiunea eclezială.

2. Este necesară o bună gestionare a relațiilor cu creștinii ce aparțin altor tradiții confesionale și o promovare a credințelor și valorilor autohtone.

3. Preotul trebuie să intervină cu sfaturi și informații cu folos duhovnicesc acolo unde observă probleme pastorale speciale legate de interculturalitate, căsătorii mixte pentru a împiedica destructurarea conceptului de famile tradițională.

În încheiere, părintele misionar protopopesc Răzvan Cîmpulungeanu, a mulţumit părintelui paroh pentru organizarea cercului pastoral și celorlalți preoți pentru participare.

                         

A consemnat:  Diacon Misionar Protopopesc,

                                 Maloș Constantin