Cerc Nr. 1
Joi, 26 noiembrie 2020, în Protopopiatul Suceava I, la Parohia Sf. Înviere, din orașul Suceava, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei si Rădăuților, a avut loc întrunirea preoților din Cercul pastoral-misionar 1 „Sfântul M. Mucenic Dimitrie”.
Lucrările cercului pastoral au debutat cu săvârșirea slujbei Acatistului Sf. Ioan Rusul, urmată de susținerea prelegerii cu tema „Mărturii privind Ortodoxia ale unor convertiţi din spaţiul nord – american”, de către P.C. preot Irimia Ioan.
După prezentarea referatului au început dezbaterile, pornind de la următoarele aspecte: 1. Convertirea –din punct de vedere ortodox; 2. Diferența între păstor și misionar.
La discuțiile purtate pe marginea subiectului, au luat cuvântul preoții: Duțuc Adrian (coordonatorul cercului), Mera Teodor, Hostiuc Florin și domnul profesor de religie Pîșlac Constantin. Domnul profesor a istorisit celor prezenți cum s-a convertit la ortodoxie, anterior fiind pastor neoprotestant. La sfârșitul dezbaterilor am fost colindați de corala ,, Ciprian Porumbescu ”, dirijată de P.C. preot profesor Lucian Tablan Popescu.
În încheiere, părintele misionar protopopesc Iustin Croitoru, a mulţumit părintelui paroh Dumitru Irimia pentru organizarea cercului pastoral și celorlalți preoți și profesori de religie pentru participare.
Cerc Nr. 2
Luni, 23 noiembrie 2020, în Protopopiatul Suceava I, la Parohia Sf. Andrei, din orașul Suceava ( Burdujeni ), cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei si Rădăuților, a avut loc întrunirea preoților din Cercul pastoral-misionar 2 „ Sfântul Apostol Andrei ”.
Lucrările cercului pastoral au debutat cu săvârșirea slujbei Acatistului Sf. Ierarh Luca al Crimeii, urmată de susținerea prelegerii cu tema „Despre divorţ- mic studiu scripturistic şi patristic”, de către P.C. preot Stamatin Laurențiu.
După prezentarea referatului au început dezbaterile, pornind de la următoarele aspecte: 1.Rolul preotului ca mediator în familiile dezbinate ; 2. Căsătoria de probă- o realitate dureroasă cu care se confruntă Biserica Ortodoxă ; 3. Căsnicia creștină autentică- o formă de mucenicie.
La discuțiile purtate pe marginea subiectului, au luat cuvântul preoții: Husarciuc Gheorghe (coordonatorul cercului), Hrecinic Bogdan, Bîrsan Ioan, Cornel Oprișan, etc. În urma dezbaterilor intense s-a ajuns la concluzia că divorțul începe de la orgoliul soților, de la patimi și păcate josnice,de la educația necreștinească pe care o primesc viitorii miri în cadrul familiei(sunt îndemnați de părinți spre căsătoria de probă), de la încălcarea jurământului pe care îl fac tinerii în cadrul Tainei Sfintei Cununii. P.C. preot Bîrsan Ioan a amintit de traumele prin care trec copiii din familiile dezbinate.
În încheiere, părintele misionar protopopesc Iustin Croitoru, a mulţumit părintelui paroh Duțuc Ioan pentru organizarea cercului pastoral și celorlalți preoți și profesori de religie pentru participare.
Cerc Nr. 3
Miercuri, 25 noiembrie 2020, în Protopopiatul Suceava I, la Parohia Tișăuți din comuna Ipotești, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei si Rădăuților, a avut loc întrunirea preoților din Cercul pastoral-misionar 3 (Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil).
Lucrările cercului pastoral au debutat cu săvârșirea slujbei Acatistului Sf. Mare Muceniță Ecaterina, urmată de susținerea prelegerii cu tema „Pastoraţia preotului şi misiunea laicatului în climatul social secular” de către P.C. preot Bejenar Mircea.
După prezentarea referatului au început dezbaterile, pornind de la următoarele aspecte:
1. Rolul clericilor și laicilor în misiunea B.O.R.;
2. Portretul misionarului laic .
La discuțiile purtate pe marginea subiectului, au luat cuvântul preoții: Mitu Pascal (coordonatorul cercului), Horga Dimitrie, Țurcă Silvestru , Bobu Constantin .În cadrul dezbaterilor au fost stabilite câteva repere de bună practică pastorală și misionară, pe care le sintetizăm:
1. Misionarul laic să fie acreditat de biserică ;
2. În consiliile și comitetele parohiale să fie aleși credincioși care să fie primii misionari activi ai parohiei.
În urma discuțiilor, în plen s-au propus spre realizare următoarele aspecte:
1. Dialog între parohiile alăturate ;
2. Pentru o filantropie mai rodnică a bisericii, trebuie să se înmulțească parteneriatele între B.O.R. și asociații, O.N.G.-uri.
În încheiere, părintele misionar protopopesc Iustin Croitoru, a mulţumit părintelui paroh Bejenar Mircea și doamnei preotese pentru organizarea cercului pastoral și celorlalți preoți și profesori de religie pentru participare.
Cerc Nr. 4
Joi, 19 noiembrie 2020, în Protopopiatul Suceava I, la Parohia Sălăgeni din comuna Dumbrăveni, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei si Rădăuților, a avut loc întrunirea preoților din Cercul pastoral-misionar 4 (Sfântul Serafim de Sarov).
Lucrările cercului pastoral au debutat cu săvârșirea slujbei Acatistului Sf. Ierarh Nicolae (ocrotitorul bisericii), urmată de susținerea prelegerii cu tema „Filantropia la nivelul parohiei” de către P.C. preot Dobriţoiu Ionuţ.
După prezentarea referatului au început dezbaterile, pornind de la următoarele aspecte:
1. Filantropia în pandemie ;
2. Ajutorarea și sprijinirea copiilor care au părinții plecați peste hotare (acești copii au nevoie de multă afectivitate; ce soluții propun clericii);
3. Sprijinirea bătrânilor în pandemie,.atât d.p.d.v. duhovnicesc cât și material.
La discuțiile purtate pe marginea subiectului, au luat cuvântul preoții: Chelba Constantin (coordonatorul cercului), protoiereu Doru Budeanu,Vasile Ioniță.
În urma discuțiilor, în plen s-au propus spre realizare următoarele aspecte:
1. Alcătuirea unei liste cu părinții plecați și copiii care au rămas acasă;
2. Colaborarea cu instituțiile statului (primăria, școala);
3. Preotul împreună cu membrii bisericii să ofere atenție, afecțiune și sprijin material (dacă este cazul).
În încheiere, părintele misionar protopopesc Iustin Croitoru, a mulţumit părintelui paroh Ionuț Dobrițoiu pentru organizarea cercului pastoral și celorlalți preoți și profesori de religie pentru participare.
Cerc Nr. 5
Luni, 9 noiembrie 2020, în Protopopiatul Suceava I, la Parohia Șerbănești din comuna Zvoriștea, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei si Rădăuților, a avut loc întrunirea preoților din Cercul pastoral-misionar 5 (Sfântul Nectarie).
Lucrările cercului pastoral au debutat cu săvârșirea Tainei Sfântului Maslu, urmată de susținerea prelegerii cu tema „Sfântul Nectarie – Vindecătorul” de către P.C. preot Nichitean Constantin.
După prezentarea referatului au început dezbaterile, pornind de la următoarele aspecte:
1. Sfântul Nectarie ,mare taumaturg și filantrop ;
2. Ajutorarea și sprijinirea copiilor care au părinții plecați peste hotare ( s-a amintit de perioada grea a copilăriei, prin care a trecut Sfântul Nectarie ).
3. Comunicare mai eficientă între păstori și păstoriți.
La discuțiile purtate pe marginea subiectului, au luat cuvântul preoții: Nichitean Constantin (coordonatorul cercului), Aniței Dumitru,Cârlan Constantin, Viziteu Iulian.
În urma discuțiilor, în plen s-au propus spre realizare următoarele aspecte:
1. Intensificarea vizitelor pastorale pe toată perioada pandemiei ;
2. Bisericile să fie deschise zilnic în această perioadă dificilă, pentru a fi vizitate de credincioșii care caută ajutor și mângâiere dumnezeiască
3. Preotul împreună cu voluntarii bisericii să ofere atenție, afecțiune și sprijin material (dacă este cazul).
În încheiere, părintele misionar protopopesc Iustin Croitoru, a mulţumit părintelui paroh Constantin Nichitean pentru organizarea cercului pastoral și celorlalți preoți și profesori de religie pentru participare.
Cerc Nr. 6
Marți, 10 noiembrie 2020, în Protopopiatul Suceava I, la Parohia Cajvana II, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei si Rădăuților, a avut loc întrunirea preoților din Cercul pastoral-misionar 6 (Sfântul Ștefan cel Mare ).
Lucrările cercului pastoral au debutat cu săvârșirea Tainei Sfântului Maslu, urmată de susținerea prelegerii cu tema „Misiunea preotului în vreme de pandemie” de către P.C. preot Rezuș Radu.
După prezentarea referatului au început dezbaterile, pornind de la următoarele aspecte:
1. Cultivarea de către preot a stării de calm și pace în rândul credincioșilor, în aceste vremuri de încercare;
2. Sporirea programului de rugăciune a preotului, atât la nivel personal cât și în cadrul serviciului divin public;.
3. Filantropia la nivel de parohie.
La discuțiile purtate pe marginea subiectului, au luat cuvântul preoții: Davidoaia Gheorghiță (coordonatorul cercului),Maloș Florin,Morar Nechifor.
În urma discuțiilor, în plen s-au propus spre realizare următoarele aspecte:
1. Grija sporită ca nici unul dintre credincioșii încercați cu boala SARS-COV-2 , să nu treacă la cele veșnice nespovedit și neîmpărtășit;
2. Colaborarea cu instituțiile statului pentru ajutorarea celor aflați în nevoi din cauza pandemiei;
3. Tinerii care au anulat nunțile din cauza pandemiei , să se cunune religios.
În încheiere, părintele misionar protopopesc Iustin Croitoru, a mulţumit părintelui paroh Rezuș Radu pentru organizarea cercului pastoral și celorlalți preoți și profesori de religie pentru participare.
Cerc Nr. 7
Vineri, 13 noiembrie 2020, în Protopopiatul Suceava I, la Parohia Fântânele, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei si Rădăuților, a avut loc întrunirea preoților din Cercul pastoral-misionar 7 (Sfântul Mucenic Ciprian).
Lucrările cercului pastoral au debutat cu săvârșirea Tainei Sfântului Maslu, urmată de susținerea prelegerii cu tema „ Slujirea preoțească potrivit învățăturilor Sfântului Ioan Gură de Aur” de către P.C. preot Serediuc Cătălin Eugen.
După prezentarea referatului au început dezbaterile, pornind de la următoarele aspecte:
1. Actualitatea învățăturilor Sfântului Ioan Gură de Aur ;
2. Necesitatea atenției pastorale pe perioada pandemiei;
3. Filantropia, mijloc de comuniune concretă a iubirii dintre semeni.
La discuțiile purtate pe marginea subiectului, au luat cuvântul preoții: Cobzaru Andrei Alin (coordonatorul cercului), Buruiană Paul, Leucă Mihai.
În urma discuțiilor, în plen s-au propus spre realizare următoarele aspecte:
1.Vizitele pastorale mai dese, mai ales în această perioadă dificilă a pandemiei;
2. Implicarea tinerilor în activitățile misionar-filantropice ale parohiei;
3. Importanța dialogului dintre preotul de parohie și profesorul de religie.
În încheiere, părintele misionar protopopesc Iustin Croitoru, a mulţumit părintelui paroh Serediuc Cătălin Eugen pentru organizarea cercului pastoral și celorlalți preoți și profesori de religie pentru participare.