Centrele de tineret Ecclesia și o scrisoare vie de prietenie

În această perioadă, membrii Centrelor  de tineret Ecclesia ale Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților se pregătesc pentru  primirea oaspeților participanți la Olimpiada națională interdisciplinară de limba și literatura română și religie, Cultură și spiritualitate românească, clasele V-VIII, ce se va desfășura la Suceava, în perioada 11-15 mai 2022.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, și sectorul Catehizare, tineret și educație pentru viață al centrului eparhial, ca și  sectoarele Teologic – educațional și Media și comunicare, se alătură Inspectoratului Școlar Județean Suceava,  reprezentat de dna prof. dr. Isabel-Giorgiana Vintilă, inspector școlar pentru limba și literatura română și de dna prof.  Daniela Ceredeev, inspector școlar pentru religie, în organizarea competiției naționale.

Vorbim, de altfel, de o continuare a proiectelor  comune desfășurate de Inspectoratul Școlar Județean Suceava și Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, chiar cele 30 de centre de tineret Ecclesia din eparhia noastră fiind înființate în cadrul parteneriatului strategic Școală-Biserică, activ încă din luna septembrie a anului 2020.

În aceste centre, care-și propun întărirea comunităților parohiale și dezvoltarea sentimentului de apartenență a tinerilor la propria comunitate parohială, au loc întâlniri periodice, unde se  desfășoară activități catehetice, educaționale, recreative și artistice, deopotrivă, iar printre valorile pe care le cultivă se află credința, educația, bunătatea, ospitalitatea, grija față de semeni, curajul mărturisirii.

Astfel încât, în semn de prețuire și dorindu-și ca oaspeții să le simtă căldura sufletelor, tinerii bucovineni le pregătesc participanților la olimpiada națională interdisciplinară daruri de suflet, vii scrisori de prietenie, care să le aștearnă în inimi certitudinea că aici au ajuns între prieteni și care să îi determine totodată să-și dorească să se întoarcă cu drag.

Cu siguranță, nu întâmplător toate acestea se petrec în inima Bucovinei. Pentru că Bucovina nu este doar un loc aruncat la întâmplare pe hartă, este un colț de rai, este locul  de unde Dumnezeu nu a plecat nicicând.  Aici, ospitalitatea, bunătatea și dragostea oamenilor te înconjoară de cum le-ai călcat pragul și se dovedesc și prin astfel de gesturi mici, făcute cu drag, în care împletesc și o parte a sufletului lor.

Bianca Gabriela Roman,

referent Sectorul Catehizare, tineret și educație pentru viață