Cea de-a doua ediție a Campionatului de fotbal feminin „Cupa Domnițelor” a ajuns la final

Mens sana in corpore sano, deviza Campionatului de fotbal „Cupa Mușatinilor”, care de curând a ajuns la finalul celei de a treia ediții, continuă și în cadrul Campionatului de fotbal feminin „Cupa Domnițelor”, aflat anul acesta la ediția a II-a. Astfel, nu mai puțin de 12 echipe de fete au luat parte la activitățile sportive organizate în această toamnă de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților în parteneriat cu Asociația Județeană de Fotbal Suceava.

Finala competiției organizate cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, prin Sectorul Catehizare, tineret și educație pentru viață – Departamentul Activități de tineret (ATOS) și Tabere, s-a desfășurat la sfârșitul săptămânii trecute, 28/29 octombrie 2023, în sălile de sport ale Școlilor Gimnaziale nr. 9 , „Ion Creangă”, respectiv nr. 11, „Miron Costin”, din Suceava.

Organizatorii și-au propus ca prin această competiție sportivă feminină, destinată celor cu vârsta cuprinsă între 13 și 18 ani, să „transmită un mesaj puternic tinerilor, acela că un stil de viață activ, lucrul în echipă, consecvența și perseverența sunt calități de bază ale unui viitor tânăr de succes”.

Întâlnirea a debutat, ca de fiecare dată, cu rostirea Rugăciunii Domnești, meciurile urmând a fi disputate între cele douăsprezece echipe înscrise: Bucovina Straja, Viitorul Suceava, Only Girls Soccer (Fântânele), Vulturii Botoșana, Steluțele Argintii – Siret, Pecete Comănești, F.C. Izvoarele Sucevei, Visele de Aur (Liteni), Ștefănistele, F.C. Dolhasca și Voinicelul Voitinel.

Potrivit regulamentului, fiecare echipă a fost formată din 10 jucătoare, în teren activând câte 6 titulare (5 jucătoare de câmp + un portar), iar diferența de 4 tinere a fost reprezentată de rezerve. Meciurile s-au disputat pe parcursul a două reprize de 15 minute fiecare, cu o pauză regulamentară de 5 minute.

În urma finalei disputate între Bucovina Straja și Only Girls Soccer, în urma loviturilor de departajare, Cupa Domnițelor a fost revendicată de către echipa localității Fântânele, cel de-al treilea loc al podiumului fiind ocupat de echipa Vulturii Botoșana. Alături de medaliile obținute de jucătoarele echipelor clasate pe primele trei locuri, au fost oferite și premii substanțiale în bani.

Organizatorii competiției, între care prof. Cristi Gabriel Hurjui, consilier eparhial al Sectorului Catehizare, tineret și educație pentru viață, arhid. Paul Vlad Lungu, director al Departamentului Activități de tineret (ATOS) și Tabere, și Ciprian Anton, președintele Asociației Județene de Fotbal Suceava, le-au felicitat pe curajoasele participante, evidențiindu-le pe cele care s-au remarcat în meciurile jucate în această zi. Au fost acordate premii pentru cea mai bunăjucătoare, cea mai bună marcatoarecel mai bun portar, dar și pentru antrenorii și arbitrii prezenți.

Potrivit coordonatorului acestui proiect, arhid. Paul Vlad Lungu, titlul competiției sportive, Cupa Domnițelor, surprinde„rolul major pe care domnițele l-au avut și îl au în viața Bisericii din Bucovina, mai ales că în trecut domnițele erau cele care sprijineau atât activitatea administrativă, cât și cea social-filantropică a Bisericii. ­Și astăzi tinerele credincioase sprijină activitatea Bisericii, cele mai curajoase și pasionate de sportul rege participând și la Cupa Domnițelor.”

Totodată, organizatorii au subliniat faptul că aceste campionate de fotbal desfășurate la nivel eparhial au ca scop „promovarea lucrului în echipă, formarea de noi cercuri sociale, îmbunătățirea abilităților de comunicare și transmiterea mesajului că prin activitățile sportive se evită sedentarismul și petrecerea îndelungată în fața calculatorului sau a telefonului, care pot dăuna dezvoltării fizice, psihice și chiar duhovnicești”.

Irina Ursachi