Bucuria Învierii Domnului la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” – Catedrala Arhiepiscopală din Suceava

Cel mai important și cel mai așteptat praznic al creştinătăţii, Învierea Domnului a fost sărbătorită cu multă emoție și bucurie în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților. În Duminica Sfintelor Paști, 24 aprilie 2022, la miezul nopții, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, a săvârșit Slujba Învierii, înconjurat de un sobor de preoți şi diaconi, la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava – Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”. Înaltpreasfinția Sa a oferit Lumina Sfântă credincioșilor prezenți, adresându-le apoi acestora salutul bucuriei: „Hristos a înviat!”.

Lumina Sfântă de la Ierusalim a fost adusă de la București de arhim. Serafim Grigoraș, starețul Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou”, și de părintele Viorel Ilișoi, consilier eparhial, cu un avion de mici dimensiuni, fiind întâmpinată sâmbătă searape Aeroportul Internațional „Ștefan cel Mare” din Suceava de o delegație a Arhiepiscopiei condusă de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. S-au bucurat de primirea Sfintei Lumini clerici de la Centrul Eparhial, misionari protopopești din Protopopiatele Suceava I, Suceava II, Câmpulung Moldovenesc, Rădăuți și Fălticeni. De aici, Lumina din Biserica Sfântului Mormânt a fost trimisă în bisericile din întreaga eparhie. Alături de oficialitățile locale și județene, domnul Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava, domnul Ion Lungu, Primarul Municipiului Suceava, și domnul Gheorghe Alexandru Moldovan, Prefectul Județului Suceava, la aeroport au fost prezenți și clerici din zonele învecinate eparhiei, între care o delegație de la Cernăuți, Ucraina.

Domnul Gheorghe Flutur a amintit faptul că în anul 2009, primul an în care Lumina Sfântă a ajuns pe aeroportul sucevean, domnia sa a venit cu propunerea ridicării unei troițe cu icoana Învierii Domnului, loc de închinare pentru călătorii care sosesc aici din toate colțurile lumii. Mai mult, a vorbit despre conlucrarea pe care instituțiile județului o au cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților: „Îi mulțumesc Înaltpreasfințitului Părinte Calinic pentru colaborarea excelentă pe care o avem noi, Consiliul Județean, Primăria Suceava. (…) Turismul a înflorit în zona noastră în jurul mănăstirilor, în special datorită acestor mari evenimente religioase: Sfintele Paști, Crăciunul, Sfânta Maria (Adormirea Maicii Domnului, n.n.), evenimente care au făcut ca pensiunile noastre să fie pline .”

Părintele Ion Gorda, protoiereu al Raionului Hliboca, regiunea Cernăuți – Ucraina, a mărturisit faptul că este o mare bucurie pentru credincioșii ucraineni să primească Lumina de la Ierusalim și le-a mulțumit românilor pentru dragostea cu care îi sprijină pe cei greu încercați în această perioadă. „Și anul acesta Dumnezeu ne ajută să ducem această lumină creștinilor din localitățile noastre dincolo de frontieră. (…) Sperăm că acest foc haric, această Lumină Sfântă va aduce pace în țara noastră pentru că totdeauna suntem în rugăciuni. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Mitropolit Meletie, în fiecare zi suntem în rugăciune pentru pace, pentru încetarea războiului în țara noastră și pentru liniște și înțelegere, să nu se verse sânge pentru că Hristos Lumină este, Hristos pace ne-a adus. (…) Ne bucurăm foarte mult că avem ajutor și un mare sprijin din partea fraților români, în care am găsit o mână caldă și un braț deschis întotdeauna.”

Sfânta Lumină a fost adusă apoi la Mănăstirea „Sfântul Ioan ce Nou” unde a fost întâmpinată de un sobor de slujitori condus de arhim. Paraschiv Dabija. Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a rostit aici un cuvânt de mulțumire pentru toți cei care au făcut posibilă venirea Sfintei Lumini în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, evidențiind totodată importanța acestui dar pentru creștinii ortodocși. „Îi mulțumim lui Dumnezeu Care trecând cu vederea neputințele, nedesăvârșirile noastre, an de an ne trimite Lumina de la El la Sfântul Mormânt arătându-ne prin aceasta că nu a părăsit lumea și mai arătând, întărind, adeverind care este credința cea adevărată. De atâția ani Sfânta Lumină vine pe lespedea Sfântului Mormânt unde dreptmăritorii creștini îl laudă pe Dumnezeu, pe Fiul lui Dumnezeu cel Răstignit și Înviat. Și în același timp, venirea aceasta a Sfintei Lumini este și o chemare pentru ca fiecare dintre noi să devenim lumini și să nu uităm că prin Taina Sfântului Botez am primit haine de lumină, haină luminoasă, care haină din păcate nu am păstrat-o așa cum se cuvine, dar care haină o putem face din nou curată, din nou luminoasă prin Taina Pocăinței, așa cum ne-a invitat Biserica în timpul Postului celui Mare.”

După oficierea Slujbei Învierii Mântuitorului Iisus Hristos, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, alături de soborul slujitor, a săvârșit Sfânta Liturghie pascală la altarul special amenajat în curtea Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou” – Catedrala Arhiepiscopală din Suceava. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala mixtă „Sfântul Ioan cel Nou”, dirijată de părintele Ionuț Lucian Tablan Popescu.

Arhimandritul Paraschiv Dabija, Vicar-Administrativ al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a dat citire cuvântului pastoral al Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, „Învierea lui Hristos – logica argumentelor”.

La finalul Sfintei Liturghii au fost binecuvântate coșurile cu ouă roșii, cozonac și pască aduse de credincioși.

Sărbătoarea Învierii Mântuitorului Hristos a continuat, după câteva ore de odihnă, cu slujba specială a Vecerniei de Paști, numită și „A doua Înviere”, oficiată la ora 12.00 de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic. În cadrul acesteia,pericopa evanghelică a fost citită în douăsprezece limbi ale pământului: română, greacă, latină, ebraică, slavonă, rusă, engleză, franceză, germană, italiană, spaniolă și swahili. Ierarhul a fost înconjurat de un sobor de preoți şi diaconi, slujitori ai Catedralei Arhiepiscopale, precum și de clerici din cadrul Centrului Eparhial.

În cuvântul de învățătură rostit la finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a adus în atenția credincioșilor prezenți aspecte legate de Sfânta Lumină de la Ierusalim, unul dintre argumentele tăcute ale Învierii Domnului, nu înainte de a transmite un gând de recunoștință tuturor celor care au fost implicați cu aducerea „Luminii” la Suceava, dar şi cu distribuirea acesteia în eparhie.

„Arătarea Luminii care are loc în Sâmbăta Paştilor la Ierusalim, încă din primele secole creştine, ne încredinţează de adevărul că Biserica Ortodoxă este Biserica Luminii lui Hristos. Prima referire lipsită de ambiguitate la ceremonia pascală de la Ierusalim – ce implică apariţia miraculoasă a Luminii la Sfântul Mormânt – este un itinerar scris de călugărul occidental Bernard, care susţine că a fost martorul acestui fenomen în anul 870. Urmează apoi o serie întreagă de mărturii şi de descrieri ale fenomenului aprinderii minunate a Luminii la Mormântul Domnului, atât din surse creştine, bizantine, armene şi occidentale, cât şi islamice. Or, tocmai aceasta probează caracterul său supranatural. (…) În ultima vreme însă, tot mai numeroși sunt cei care sunt mai mult decât convinşi că venirea Sfintei Lumini în mod nenatural la Mormântul Domnului este o minune dumnezeiască. Lumina Învierii, care a strălucit la mormântul Domnului, este o energie necreată ce aureola pe Hristos cel înviat. Lumina arată că Iisus este Domnul slavei. Sigur, nu atât Lumina era importantă, cât sursa ei, care era trupul Domnului înviat. De aceea, Lumina nu apare fără Hristos. Această Lumină a fost văzută de femeile purtătoare de mir şi a fost arătată apostolilor după Înviere şi lui Toma, în mod special, aşa cum ne încredinţează Sfintele Evanghelii. (…) Lumina slavei legată de adeverirea Învierii lui Hristos reprezintă sensul istoriei.”

În continuare, Înaltpreasfinția Sa a amintit argumentele vii și argumentele tăcute care dau mărturie despre Învierea lui Hristos, subliniind faptul că Mântuitorul Hristos s-a arătat numai celor care au crezut în El.

La final, ierarhul a adresat cuvinte de mulţumire clerului şi credincioşilor, monahilor şi monahiilor din parohiile şi mănăstirile din cuprinsul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, pentru sprijinul pe care îl oferă cetățenilor greu încercați din Ucraina, dar și autorităților Municipiului Suceava pentru susținerea arătată în proiectele eparhiei. Totodată, Înaltpreasfinția Sa a anunțat faptul că în vara acestui An Jubileu, la 500 de ani de la sfințirea Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, se vor începe lucrări de restaurare a întregului ansamblu monastic.

Un alt moment de bucurie al acestei sărbători a fost înnoirea veșmântului Sfântului Ioan cel Nou, ocrotitorul cetății Sucevei. Anul acesta straiele i-au fost împodobite cu un veșmânt brodat manual, cu motive tradiționale, de o creștină vrednică din Bucovina. Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou le este aproape tuturor celor care îi cer ajutorul, oferindu-le sprijin și mângâiere.

Mâine, în a doua zi de Paști, 25 aprilie 2022, când este prăznuit și Sfântul Mare Mucenic Gheorghe – Purtătorul de biruință, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic va sluji Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”, Catedrala Arhiepiscopală din Suceava.

Irina Ursachi