Binecuvântare arhierească pentru credincioșii din Călugăreni – Protopopiat Suceava I

20210117_0912011

„Cel mai dureros este când cu sufletul nu simțim. (…) Când nu simți păcatul, este o durere mare pentru Dumnezeu și o mare tristețe pentru noi, duhovnicii.”

În Duminica a XXIX-a după Rusalii, 17 ianuarie 2020, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a slujit Sfânta Liturghie în satul Călugăreni, comuna Adâncata, județul Suceava.

Ierarhul a fost aşteptat cu emoţie şi bucurie de credincioșii locului și de soborul de preoți și diaconi și întâmpinat cu pâine şi sare, după obiceiul din Bucovina.

În cuvântul adresat după Sfânta Liturghie, Preasfinţia Sa a făcut referire la minunea vindecării celor 10 leproși, la bunătatea inimii celui care I-a mulțumit Mântuitorului Iisus Hristos pentru însănătoşirea minunată și la importanța darului simțirii pe care ni L-a dat Dumnezeu.

De asemenea, părintele episcop-vicar a atras atenția asupra faptului că educația este în strânsă legătură cu buna simțire: „Există o nesimțire care ține de o lipsă de educație sau de o lipsă de a împlini ceea ce am aflat noi bun și frumos în casa noastră.”

Din nefericire, sunt tot mai întâlnite situațiile în care omul este fără simțire, total insensibil la necazul celuilalt. „Cel mai dureros este când cu sufletul nu simțim. (…) Când nu simți păcatul, este o durere mare pentru Dumnezeu și o mare tristețe pentru noi, duhovnicii.”

În încheierea cuvântului de învățătură, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a făcut un îndemn la șlefuirea simțurilor duhovnicești pentru a putea primi bucuria pe care o aduce prezența Domnului în inima noastră.

În cadrul Sfintei Liturghii, răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei. La eveniment au fost prezente oficialități locale, precum și numeroși credincioși îmbrăcați în costume populare specifice locului, care au respectat toate normele sanitare în vigoare.

La finalul slujbei, ierarhul a binecuvântat parte din lucrările de reabilitare care se fac în cuprinsul bisericii, iar părintele paroh Dimitrie Horga, consilier administrativ al Centrului Eparhial Suceava, a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență și binecuvântare.

Scurt istoric

Satul Călugăreni a fost întemeiat la sfârşitul secolului al XIX-lea, pe moşia locuitorilor din Adâncata, după anul 1866 şi cu mult înainte de anul 1899.

Pentru început s-a construit o capelă din lemn, lut şi scânduri şi acoperită cu şindrilă, mică, după mărimea noului sat şi numărul locuitorilor lui, alegând pentru aceasta ca ocrotitor pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. La bisericuţa satului s-a adăugat mai târziu un pridvor, iar în 1931, o clopotniţă cu un clopot. Cu timpul, poate şi datorită intervenţiilor realizate la mica biserică, aceasta a primit ca ocrotitori şi pe Sfinţii Trei Ierarhi.

În anul 1978, începând cu 1 decembrie, părintele paroh Daniil Horga a început demersurile pentru construirea unui nou lăcaş în satul Călugăreni.

Odată cu biserica, sub îndrumarea şi cu jertfa părintelui Daniil, s-a construit şi clopotniţa, s-au cumpărat două clopote, s-a împrejmuit terenul bisericii – cimitir şi curte – cu gard din beton şi fier şi s-a construit un prăznicar. După terminarea zidirii bisericii, aceasta a fost „îmbrăcată” în scene inspirate din Sfânta Scriptură, aşezându-se pe pereţii ei cuvântul lui Dumnezeu, prin pictura în tehnica „al fresco”. Ca o încununare, a fost împodobită şi cu o catapeteasmă frumos sculptată, pe care se află pictate icoane în frumosul stil bizantin.

La 1 octombrie 1999, a avut loc slujba de târnosire a bisericii, jertfa preotului şi a credincioşilor fiind binecuvântată de către Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. Totodată, biserica a fost închinată Maicii Domnului şi a primit un al treilea hram: Adormirea Maicii Domnului (15 august).