,,Aştept să te întorci acasă”- mesajul principal adresat de copii părinţilor plecaţi la muncă în străinătate

,,Aştept să te întorci acasă” este titlul proiectului pe care Parohiile Bosanci I şi  Cumpărătura din Protopopiatul Suceava II, împreună cu Şcoala Gimnazială Bosanci, l-au realizat în cadrul Concursului naţional catehetic ,,Biserica, familia românilor de pretutindeni”.

Din acest proiect au fost invitaţi să facă parte copiii din grupele de cateheză ale celor două parohii care au unul sau ambii părinţi plecaţi în străinătate. Pe de altă parte din grup fac parte şi copii din Austria, Italia, Grecia şi Belgia, originari din cele două localităţi, care sunt plecaţi cu părinţii în străinătate. Ce au în comun aceşti copii? Dorul, dragostea faţă de persoane dragi, dar care sunt la mii de kilometri distanţă. Copiii au fost coordonaţi în acest proiect de pr. Ioan Bujorean de la Parohia Sf. M. Mc. Gheorghe Bosanci, pr. Mihăiţă-Dănuţ Brahariu de la Parohia Naşterea Maicii Domnului Cumpărătura, d-na profesoară de religie Tamara Loredana Bujorean şi d-na învăţătoare Angela Brahariu. Noi, coordonatorii proiectului, în activitatea noastră de preoţi şi cadre didactice, am observat de nenumărate ori durerea acestor copii, faptul că stau departe de cei dragi. Chiar dacă există astăzi atâtea mijloace de comunicare, nimic nu poate înlocui mângâierea şi îmbrăţişarea mamei sau a tatălui. Durere şi dor resimt şi bunicii de aici care au nepoţi în străinătate şi de atâtea ori se gândesc dacă vor mai apuca să-şi revadă şi să-şi îmbrăţişeze nepoţii. Acest proiect urmăreşte să întărească legăturile dintre membrii aceloraşi familii dar care trăiesc la mare distanţă unii de alţii. Un alt obiectiv al proiectului este de a insufla acestor copii o mai mare dragoste faţă de Biserică, pentru a dobandi cât mai multe valori religios-morale, dar şi ataşament faţă de ţara lor.

Copiii s-au întâlnit atat fizic, în cele două biserici, dar si online împreună cu cei din diaspora pe platforma Zoom. La întâlnirea fizică din biserică a fost prezentat proiectul şi s-a hotărât crearea unui obiect care să fie dăruit persoanei dragi aflată departe. Copiii au ales să creeze o cană de agheasmă personalizată cu un text scris de fiecare dintre ei şi cu poza lor. Această alegere are multe semnificaţii. Bosâncenii au o mare evlavie faţă de agheasmă(aţi auzit de crucea de gheaţă de la Bosanci de Bobotează), având mare grijă de felul cum o consumă, de locul sau vasul curat în care o păstrează. Şi acel tată şi acea mamă care vor avea această cană de agheazmă acolo departe de casă, dimineaţa, când vor pleca la muncă vor lua o gură de agheazmă şi vor vedea mesajul scris de copil şi imaginea lui. Fiecare copil a scris pe o foaie un text adresat pesoanei dragi, texte foarte emoţionante. Chiar dacă iniţial intitulasem altfel proiectul, ceea ce au scris copiii ne-a făcut să-l numim ,,Aştept să te întorci acasă!” tocmai pentru că asta îşi doresc ei din suflet cel mai mult. Dau exemplu doar două din mesajele copiilor. Matei Blându,14 ani: ,,Dragă tată, cu toate că eşti plecat departe, vei fi mereu în gândul meu, în rugăciunea mea şi mai ales în inima mea. Îmi este foarte dor de tine şi vreau să-ţi spun că te iubesc!” iar Constantin Cârlan,11 ani, i-a scris tatălui: ,,Dragul meu tată, îmi doresc să te întorci, fără tine nu suntem o familie întreagă. Te iubim.”  Textele au fost scanate şi imprimate împreună cu poza lor pe autocolante iar ei le-au decupat şi lipit pe căni. Nu putea lipsi şi un şnur tricolor ataşat de toarta cănii tocmai pentru a le aminti de ţara lor.

Deoarece proiectul are şi o latură filantropică, copiii au realizat mai multe astfel de căni de agheasmă având imprimate un frumos citat al Sf. Ioan Gură de Aur şi poza bisericii lor. Copiii au făcut poze bisericii şi a fost aleasă cea mai frumoasă pentru a fi imprimată pe cana de agheasmă. Aceste căni vor fi vândute în biserică, toate veniturile urmând a fi folosite de copii în scop filantropic. Ei trebuie să înveţe astfel să facă bine, să sară în ajutorul celor aflaţi în suferinţă. Toate cănile au fost sfinţite în biserică. Aducem mulţumiri şi sponsorilor care ne au sprijinit în derularea proiectului.

În cadrul întâlnirilor online, unde au participat şi copiii din diaspora, s-a pus accentul pe întărirea legăturii cu cei dragi. Cei din diaspora au povestit cum este viaţa lor acolo, cât este de greu cu restricţiile, foarte puţini având şansă să participe la slujbele bisericeşti. Coordonatorii au dat sfaturi duhovniceşti copiilor, i-au îndemnat să-i poarte tot timpul în rugăciune pe cei dragi aflaţi departe. S-au stabilit şi temele întâlnirilor viitoare: ,,Postul Mare – nevoia de a posti, a ne ruga, a ne spovedi şi împărtăşi”, ,,Sf. Paşti – bucuria Învierii”, ,,Păstrarea tradiţiilor şi obiceiurilor strămoşeşti”, „Necesitatea rugăciunii pentru cei adormiţi şi grija pentru mormintele lor”.

Ne bucurăm de entuziasmul acestor copii care fac parte din proiect, peste 30, şi suntem siguri că se vor alătura şi alţii. Au această nevoie de a simţi că sunt apreciaţi, că ceea ce fac este de folos dar în principal au nevoie de dragoste, de comunicare, iar locul cel mai potrivit este biserica. Sî noi şi ei, de aici şi din diaspora, suntem membrii aceleiaşi familii, Biserica Ortodoxă.

Pr. Ioan Bujorean