Activitate catehetică în Centrul de Tineret Ecclesia al parohiei Adormirea Maicii Domnului, Comănești

Sâmbătă, 5 ianuarie, în Parohia Adormirea Maicii Domnului din Comănești, protopopiatul Suceava 1, a avut loc o activitate catehetică în cadrul comunității de tineret Ecclesia a parohiei, înființată la începutul acestui an, de către Sectorul Catehizare, tineret și educație pentru viață al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Într-o biserică – monument istoric din secolul al XVIII-lea, construită în jurul anului 1772 de către boierul Simion Teutul, ne-au întâmpinat gazdele acestei parohii, PC Părintele paroh Nichifor Morar și PC Părinte Cătălin-Teodor Popescu, cei ce desfășoară frecvent activități frumoase cu tinerii și copiii satului. Părintele Cătălin Popescu este coordonatorul comunității de tineri Ecclesia din parohie implicându-se în activitatea de îndrumare și povățuire a acestora spre cultură, spre învățătură și spre împlinirea poruncilor lui Dumnezeu.

Cateheza susținută în această parohie s-a intitulat: Sărbătorile creștine – prilej de întâlnire a omului cu Dumnezeu, în biserică.

În cadrul activităților din parohie se desfășoară zilnic sesiuni catehetice tematice, precum: Istoria Bibliei, Cum să ne comportăm în biserică?, Despre cinstirea sfintelor icoane, Maica Domnului-mamă a tuturor creștinilor,  etc.

O altă activitate ce se află în plină desfășurare este și proiectul intitulat: Liturghia tinerilor. În cadrul acestei activități tinerii participă la dumnezeiasca liturghie săptămânal, în fiecare zi de sâmbătă, slujbă dedicată celor mai tineri creștini din parohie, fiind urmată întotdeauna de o activitate catehetică tematică.

 Atelierul de muzică (pentru interpretare vocală și instrumentală) este un alt proiect cu frecvență constantă din acest centru de tineret, un proiect coordonat de către Dl. prof. Valentin Marocico, dirijorul ansamblului artistic Dor internațional, activitate ce a ajuns la 20 de întâlniri până în prezent.

De asemenea, părintele Cătălin-Teodor Popescu ne-a mărturisit faptul că își dorește o intensificare a activităților cu tinerii parohiei, prin organizarea unor noi proiecte prin care să readucă în comunitatea din Comănești, bucuria prezenței celor mai tineri creștini în viața satului și a bisericii parohiale ce dăinuie de două secole și jumătate pe aceste meleaguri binecuvântate ale Bucovinei.

prof. Cristi-Gabriel Hurjui

consilier eparhial