Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” din Suceava continuă să se numere printre instituțiile de învățământ de prestigiu în cadrul cărora se desfășoară numeroase activități menite să contribuie la formarea elevilor prin intermediul unor proiecte lansate la nivel național și internațional care au ca principal scop dezvoltarea comunității prin lansarea unui apel la grijă, atenție, empatie și dragoste.
„Antitrafficking classes during 2024/2025 for all grade 9 students in all 36 ROC Theological Seminaries in Romania” este titlul unuia dintre aceste programe derulate în anul școlar curent la seminarul teologic sucevean, finanțat de Fundația „Organizația Internațională pentru Caritate Creștin-Ortodoxă” (IOCC) și implementat de Federația Filantropia a Patriarhiei Române, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Astăzi, 12 mai 2025, beneficiarii proiectului de informare care urmărește „identificarea și prevenirea traficului de persoane”, elevii seminariști din clasa a IX-a, coordonați de doamna prof. Mirela Griguță, s-au bucurat de un eveniment deosebit, vizita pr. Ciprian Ioniță, consilier patriarhal al Sectorului Social-Filantropic al Administrației Patriarhale, președintele Federației Filantropia. Într-un cadru special, la Sala „Mitropolit Vladimir de Repta” a Centrului cultural, educațional și social „Dosoftei Mitropolitul”, sfinția sa, alături de arhid. Bogdan-Mihai Hrișă, directorul seminarului teologic sucevean, și de pr. Tiberiu Bardan, inspector eparhial în cadrul Sectorului de Asistență Socială și Medicală, au jurizat lucrările înscrise în concursul destinat, potrivit reprezentanților școlii, „diseminării achizițiilor din proiect, derulat în orele de Dirigenție ale elevilor din clasa a IX-a în perioada noiembrie 2024-mai 2025”. Participanții la aceste întâlniri au învățat cum să recunoască persoanele traficate și care sunt modalitățile prin care pot contribui activ la oprirea fenomenului.
Cele trei secțiuni ale competiției, scrisori, postere și desene, au fost ilustrate prin lucrări care au adus în prim plan creativitatea și capacitatea de sinteză a elevilor, în cadrul prezentărilor fiind evocate adesea cunoștințele dobândite pe parcursul acestor luni de analiză despre traficul de persoane. Totodată, tinerii au adus la lumină și cele zece îndemnuri ale Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, regăsite în cuprinsul Decalogul prudenței în lupta împotriva traficului de persoane, chiriarhul locului punctând nevoia comuniunii dintre oameni și a ajutorului celui aflat în nevoie: „Dumnezeu, astăzi, mai mult ca oricând, are nevoie de leviți și preoți, de oameni credincioși, care să-i protejeze pe bătrâni, pe tineri, pe femei, pe fete și pe copii; are nevoie de oameni de bună credință, care să simtă durerea celui zdrobit și să-l ajute pe cel căzut între tâlhari, asemenea samariteanului milostiv – Hristos”.
Între invitații manifestării s-au numărat dascăli și elevi ai claselor X-XII ai seminarului, care au avut ocazia să își exprime votul pentru cele mai bune lucrări expuse prin intermediul unei platforme de tele-voting, „creată special pentru a identifica cele mai bune produse din proiect”.
În momentul deliberării juriului, cei prezenți au primit un dar muzical, oferit de Corala seminarului, dirijată de pr. Ionuț Lucian Tablan Popescu, care s-a aflat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului la concursurile de profil de la nivel național, desfășurate în acest an.
La final, elevii și îndrumătorii lor au fost răsplătiți cu diplome din partea inițiatorilor programului, pr. Ciprian Ioniță felicitându-i pentru implicare și perseverență, iar autorii celor mai bune creații au primit cărți din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic.
Alături de îmbunătățirea nivelului de informare și conștientizare în ceea ce înseamnă prevenirea traficului de persoane în principalele sale forme de manifestare, proiectele de acest fel își propun să transmită și un puternic îndemn la acțiune și implicare civică, în țara noastră înregistrându-se cifre îngrijorătoare referitoare la victimele fenomenului infracțional, preponderent minore.
Irina Ursachi