Răspunsul ierarhului – 13 mai 2025

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Înaltpreasfinția voastră, cum se aleg stareții unei mănăstiri, mai ales aici în Arhiepiscopia Sucevei?”

F. L.

Hristos a înviat!

În numirea stareților am respectat întru totul Statutul de Organizare și Funcționare al Bisericii Ortodoxe Române.

Pace și bucurie!

„Hristos a înviat!

Vă cer iertare.

În primul rând, pentru protejarea mea aș dori să rămân anonimă, apoi nu scriu sub nicio formă de conflict, ci doar pentru a rezolva situația.

După un incident care s-a petrecut din lipsa atenției, un mormânt din cimitirul de unde m-am născut și am crescut a fost ușor avariat. După o discuție cu părintele care a adus și acuzații neadevărate crede că ar fi vreo problemă cu faptul că o rudă este îngropată acolo, mai exact un unchi. Acesta a avut locuința în orașul Suceava.

Ținând cont că părinții și un frate sunt îngropați tot acolo.

Părintele…

Am fost implicată de câteva ori în astfel de situații doar pentru presupuneri pe care le-a avut și pentru faptul că a înțeles greșit anumite situații.

Scriu toate acestea pentru că ar trebui găsită o soluție la acest comportament.”

Anonim

Adevărat a înviat!

Vă rugăm să ne indicați parohia, pentru a solicita sectorului de resort o verificare în teren a celor semnalate.

Vă mulțumim!

„Înaltpreasfinția Voastră,

Vă rog să-mi îngăduiți să vă adresez o întrebare. În tradiția ortodoxă, pe care mână se poartă verigheta în mod corect?

Vă mulțumesc anticipat pentru răspunsul și binecuvântarea pe care mi le veți oferi.

Cu respect.”

I. N.

Hristos a înviat!

Verighetele se așază de preot ajutat de naș/nașă pe mâna dreaptă; schimbarea inelelor între logodnici pe mâna stângă se dorește a fi un fel de perihoreză duhovnicească a vieții pe care ei se angajează să o ducă, precum și un fel de consimțământ că se vor accepta unul pe altul, cu plusurile și cu minusurile fiecăruia.

Ele se mai schimbă pe inelarul mâinii stângi și din considerente practice sau ca o reminescență a credinței antice că vena degetului al patrulea, sau „inelarul“ mâinii stângi, conduce direct la inimă, motiv pentru care era numită „vena dragostei“. Despre verighete puteți citi aici: https://doxologia.ro/inelul-simbol-al-iubirii-fidelitate

Important este să fie purtate verighetele.

Mai multe privind logodna și cununia găsiți în cartea „Despre Sfintele Taine și Ierurgii. O carte dogmatico-liturgică pe înțelesul tuturor”, publicată la Editura Doxologia – 2019.

Pace și bucurie!

„Înaltpreasfințite Părinte,

Cu tot respectul, credeți că a fost oportună apariția dumneavoastră în acest clip electoral?

Ce transmite? Știu că decizia Bisericii noastre de a nu se implica politic are la bază evitarea polarizării în rândul credincioșilor, cei ce nu ar susține candidatul promovat de Biserica s-ar simți excluși, marginalități. Cei care nu l-au susținut pe … ce concluzie trebuie să tragă în urma acestui clip?

De asemenea, alți 2 ierarhi au fost aduși la judecata Sinodului pentru că s-au pronunțat în privința altui candidat, IPS Teodosie și PS Ignatie. A fost justă această procedură, având în vedere că dvs și PS Sofronie (și dumnealui a apărut într-un clip) ați fost implicați în campanie, fără a se face vâlvă ca în cazul celorlalți doi? Desigur, există și posibilitatea să nu vi se fi cerut acordul expres atunci când a avut loc vizita la Mănăstirea Sfântul Ioan, ceea ce este destul de probabil. Totuși, prezența candidatului coaliției putea să vă pună niște semne de întrebare, având în vedere faptul că nu deține și nu a deținut în momentul vizitei vreo funcție în stat pentru o asemenea vizita oficială, ci calitatea de candidat.

Biserica Ortodoxă prea se înclină în fața politicienilor. Ar trebui să ia exemplu de la catolici. Papa Francisc a fost chiar în conflict cu ei, cu puternicii acestei lumi.

De asemenea, ar putea prelua smerenia, lipsa luxului. Papa Francisc a refuzat în 2013 crucea pectorala papală, spunând că o are pe cea de cardinal de atâția ani, una, nu mai multe. La fel, papa Leon a apărut azi cu crucea sa veche.

În contrast, episcopii BOR sunt plini de engolpioane. De ce nu le refuzați și valoarea lor să fie donată săracilor sau renovării Mănăstirii Sfântul Ioan? Ajunge un singur engolpion, dacă papei îi ajunge o singură cruce. Asta pentru că ați declarat, tot la „Răspunsul ierarhului”, că multe engolpioane sunt primite, dar de ce le primiți, că aveți, ajunge unul, după modelul marelui papă Francisc și a urmașului său, papa Leon.”

A. D.

Hristos a înviat!

Prezentarea unui monument istoric nu înseamnă campanie electorală!

Noi am acordat respectul cuvenit unui Prim Ministru al României, care nu era la prima sa vizită și care a aprobat proiectul de restaurare a întreg ansamblului Mănăstirii Sfântului Ioan, respectiv celor care l-au însoțit, fără însă a face o triere a celor care erau prezenți.

Și, apoi, cei care ne-au vizitat erau fiii Țării și ai Bisericii, care au venit acasă. Jurnaliștii care au însoțit delegația au realizat acel videoclip, pentru a ilustra vizita.

Cât privește a doua problemă ridicată, tot ceea ce facem nu facem pentru cinstirea  omului, ci pentru cinstirea arhieriei, care este a Domnului Hristos. Din acest motiv, veșmintele ierarhilor sugerează slava lui Hristos, arhiereul nefiind decât „un credincios arhiereu în cele către Dumnezeu, pentru curățirea păcatelor poporului” (Evrei 2, 17). Mai multe, pentru liniștea dumneavoastră, găsiți la Sfântul Simeon al Tesalonicului.

Doamne, ajută!