Răspunsul ierarhului – 16 august 2022 II

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Înaltpreasfințite,

Ați scris într-un răspuns anterior că la Arhiepiscopia Sucevei e corectitudine.

Dacă e așa, de ce călugărul ce vă ține toiagul în această poză de la Adunarea Eparhială nu poartă masca de protecție, conform legislației în vigoare la acel moment? La Patriarhie de ce se respectă legea și cei care țineau toiagul și cârja episcopului purtau mască? Iar la Suceava, nu? Masca parcă era obligatorie în luna ianuarie în spații închise, iar la biserica erau scutiți numai cei ce slujeau în cadrul slujbei, nu și cei ce asistau.

Mulțumesc pentru lămuriri!”

S. T.

Doamne, ajută!

Nu am purtat masca pentru că, deși nu am slujit, am avut câteva intervenții în slujbă, care nu permiteau să fie făcute cu mască. Ierarhii sunt oameni și ca oameni sunt și ei supuși greșelilor. Iertați-ne, dacă se mai poate ierta o astfel de faptă care v-a nemulțumit, revoltându-vă!

Pace și bucurie!

„Părinte Arhiepiscop,

Ați păstorit la Iași timp de 30 de ani ca și (sic!) Episcop Vicar. În acest timp ați fost candidat la nenumărate posturi de episcop titular la diferite eparhii din tara (Arhiepiscopia Romanului și a Bacăului); se pare că nu v-a interesat niciuna. Ați stat la pândă și ați așteptat să moară Înaltpreasfințitul Pimen și să deveniți Arhiepiscop al Sucevei si Rădăuților.

Acum nu vă este de ajuns, vreți și statutul de Mitropolit al Bucovinei. Vă zic că sunt alte eparhii la rând, de exemplu Arhiepiscopia Romanului și a Bacăului a fost Mitropolia Țării de Jos, Mitropolia Tomisului… etc. Ce este cu atâta mândrie pe dumneavoastră?!”

C.C.

Doamne, ajută!

Dacă mândria unei persoane este constructivă și nu distructivă, atunci mă onorează constatarea dumneavoastră. Cât despre candidaturi, am candidat și pentru Episcopia Harghitei și Covasnei; Dumnezeu a așezat în fiecare eparhie pe cine a voit. Iar despre acuza dumneavoastră că aș vrea să fiu Mitropolit al Bucovinei, sunteți în eroare. Și apoi, din câte știu, Mitropolia Moldovei și Bucovinei are mitropolit. Așa că fiecare rămâne să își facă treaba acolo unde a fost rânduit de Duhul Sfânt prin membrii Sfântului Sinod. Mă bucur că ați revenit la sentimente mai bune privind Arhiepiscopia Romanului și Bacăului. Totodată, vă asigur că, dacă veți căuta să deveniți Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, nu voi fi contracandidatul dumneavoastră.

Mult succes!