Răspunsul ierarhului – 21 iulie 2022

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Sărut mâna, Înaltpre­asfinţia Voastră!

De mult timp am mai multe întrebări la care m-aș bucura dacă aș primi răspuns.

  1. Atunci când trecem pe lângă o biserică, în afară de faptul că trebuie să ne închinăm, ar trebui să spunem o rugăciune? Același lucru trebuie să îl facem și când trecem pe lângă un cimitir?
  2. Ca o sugestie și iertați-mă poate pentru aceasta, mi-ar plăcea ca pe site-ul arhiepiscopiei sau pe cel al mănăstirii să fie și o listă cu preoții slujitori la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”.
  3. Care este opinia dumneavoastră despre ce ar trebui și ce nu ar trebui să facă o femeie aflată în perioada necurăției trupești având în vedere că unii părinți susțin că acestea au voie să participe la slujbe și alții sunt total împotrivă? Și ce alte lucruri nu ar mai trebui să facă în această perioadă?
  4. Cum se alege numele de botez al unui nou născut din punct de vedere ortodox?

Mulțumesc anticipat dacă veți găsi răgaz să îmi răspundeți la întrebări! Zile binecuvântate!”

I. A.

Doamne, ajută!

  1. Când treceți pe lângă o biserică, însemnați-vă cu semnul Sfintei Cruci și gândiți-vă la cei vii, dragi sufletului dumneavoastră. Întocmai faceți și atunci când treceți pe lângă un cimitir, gândiți-vă la cei plecați la Domnul din neamul dumneavoastră.
  2. Având în vedere că părinții de la mănăstire au și alte ascultări în cadrul Administrației Eparhiale, sunt nominalizați, în marea lor majoritate, pe site-ul Arhiepiscopiei.
  3. Femeia aflată în perioada necurățeniei va împlini cele rânduite de duhovnicul ei.
  4. Numele pruncului, de regulă, îl hotărăște familia. În foarte rare cazuri numele pruncului este ales de părinți în consultare cu frățiorii mai mari ai acelui prunc, desigur, dacă îi are. Personal sunt pentru însemnarea pruncului cu nume de sfinți. Pace și bucurie!
„Slava deșartă, această risipitoare a ostenelilor, îl înfruntă pe om orice ar face și orice n-ar face. Cum poate omul să fie și să rămână motivat să facă lucruri mari în lumea în care trăiește fără să-i fie risipite ostenelile de slava deșartă?”
L. T.

Doamne, ajută!

Pace și bucurie!

Smerita cugetare alungă slava deșartă; astfel, Îl poți găsi pe Dumnezeu. Tot prin smerita cugetare rămâi cu Dumnezeu și lucrezi toate întru Dumnezeu. De mare folos poate fi citirea scrierilor Sfinților Părinți pe această temă.

Pace și bucurie!

„Bună ziua! Am o nelămurire. Se pot cununa două surori cu doi verișori de gradul întâi?”
M. S. R.

Stimate domnule, în această situație este vorba de o cuscrie de felul 2 – grad 6 și amestec ilicit de nume (cf. Canonului 87 al Sfântului Vasile cel Mare). Ca atare, nu se pot căsători.

Doamne, ajută!