Școala de vară Copii la altar, în săptămâna a II- a, 10 -18 iulie 2021

În Arhiepiscopia Sucevei Și Rădăuților în săptămâna 11 – 18 iulie, s-au derulat șapte activități catehetice în cadrul școlii de vară Copii la altar. Șase dintre aceste activități s-au desfășurat în protopopiatul Rădăuți, iar cea de-a șaptea activitate s-a desfășurat în protopopiatul Suceava I.

Astfel, locurile vizitate de către doamna inspector, prof. Daniela Ceredeev și inspectorul pentru cateheză, prof. Cristi-Gabriel Hurjui, în săptămâna 10 – 18 iulie, au fost următoarele:

  • Sâmbătă, 10 iulie – Parohia Nașterea Maicii Domnului, Gropeni (vizită catehetică parohială);
  • Luni, 12 iulie – Mănăstirea Putna (deschiderea taberei de vară de la Putna);
  • Marți, 13 iulie, ora 08:00 – Liceul Petru Mușat (două întâlniri catehetice cu două clase a X -a, din liceu);
  • Marți, 13 iulie, ora 16:00 – Mănăstirea Putna (sesiune catehetică în cadrul taberei de tineret);
  • Marți, 13 iulie, ora 20:00 – Mănăstirea Sihăstria Putnei (întâlnire catehetică în cadrul programului de practică liturgică al elevilor seminariști suceveni)
  • Joi, 15 iulie, ora 16:00 – Parohia Sfânta Parascheva, Marginea II
  • (vizită catehetică parohială);
  • Joi, 15 iulie, ora 20:00 – Mănăstirea Putna (întâlnire catehetică în cadrul programului de practică liturgică al elevilor seminariști suceveni).

Sâmbătă 10 iulie, am întreprins o vizită de lucru împreună cu doamna inspector școlar de religie, prof. Daniela Ceredeev, în parohia Nașterea Maicii Domnului din satul Gropeni, comuna Bălcăuți. Aici am întâlnit un număr de peste 30 de copii frumoși și cuminți cu vârstele între 5 și 14 ani. Părintele Cîrstean Ioan-Petru ne-a primit cu multă căldură și bucurie, împreună cu doamna preoteasă și dna director a Școlii Gimnaziale din comuna Bălcăuți. În timpul atelierului de pictură, dna inspector a purtat un dialog cu copiii prezenți la activitate, în scopul de a înțelege mai bine informațiile catehezei prezentate în această întâlnire. Apoi a urmat cateheza propriu-zisă, cu tema Sfânta catapeteasmă – scară între cer și pământ.

Luni dimineață, 12 iulie, am întreprins o vizită de lucru, la Mănăstirea Punta. Aici a avut loc slujba de binecuvântare a întâlnirii tinerilor bucovineni de la Putna. La slujbă au luat parte, pr. dr. arhid. Bogdan Hrișcă, Consilier Eparhial, pr. Ionel Maloș, Protoiereu de Rădăuți, pr. Justinian Cojocar, Director Departament Activități tineret, Tabere, Proiecte Școli și Parohii și inspectorul pentru cateheză, Cristi Hurjui.

Subprotia Părintelui Protoiereu, Ionel Maloș, în prezența a celor 120 de tineri, a coordonatorilor și organizatorilor taberei, reprezentați de către pr. dr., Platon Adrian, s-a săvârșit o slujbă de binecuvântare după care pr. consilier, Bogdan Hrișcă, le-a vorbit tinerilor despre cât de importantă este credința în Dumnezeu în ceea ce-i privește pe tineri, mai ales în contextul actual: Într-o lume în care incertitudinea și lipsa de siguranță domnește, credința în Dumnezeu dăruiește echilibru și o stare firească omului contemporan. (pr. dr. arhid. Bogdan Hrișcă)

Marți dimineață, împreună cu doamna inspector, prof. Daniela Ceredeev, am vizitat Liceul Petru Mușat, unde am susținut cateheza: Învierea Domnului – motiv de bucurie pentru tineri.

Tinerii liceeni au fost foarte bucuroși de informațiile noi pe care le-au auzit și s-au arătat extrem de receptivi la dialogul catehetic organizat la invitația doamnei profesor Oana Onisim, atât în laboratorul de religie cât și în biblioteca liceului. În cadrul catehezei am vorbit despre optimismul și nădejdea care survin în viața oamenilor din actul mântuitor al Învierii Domnului și din credința creștină în înviere.

Apoi, doamna inspector Daniela Ceredeev, a condus discuția spre un dialog prin care s-a dorit atât reliefarea impresiilor tinerilor liceeni care au participat la aceste dialoguri cât și corectitudinea achizițiilor didactico-religioase însușite de către aceștia.

Marți, 13 iulie, în cea de-a doua parte a zilei, împreună cu dna inspector școlar de religie, prof. Daniela Ceredeev, am vizitat tabăra de vară de la Putna. În cea de-a doua zi a taberei, activitățile au fost desfășurate la Mănăstirea Sihăstria Putnei. După ce tinerii au vizitat mănăstirea și împrejurimile acesteia, coordonatorii taberei au organizat un picnic într-un loc special amenajat unde s-a cântat, au fost susținute cuvinte de folos, mesaje catehetice, s-au organizat jocuri interactive, s-au recitat poezii, culminând cu un concurs de recitat poezii, concurs întreținut de către doamna inspector. Într-o atmosferă de sărbătoare, doinită de armoniile folclorice autohtone, întreținute de către interpreta bucovineană, Angelica Flutur, în jurul unui frumos foc de tabără, copiii au redescoperit frumusețea tradițiilor și a obiceiurilor locale.

La ora 20:00, am avut o întâlnire cu tinerii seminariști aflați în practică la Mănăstirea Sihăstria Putnei. Întâlnirea a avut ca temă centrală, Responsabilitatea spirituală a tânărului seminarist, în contextul social actual. În cadrul acestui dialog tematic, seminariștii au adresat întrebări și au încercat să-și lămurească anumite chestiuni referitoare la percepția lor și a celor din jur, cu privire la statutul de seminarist și de viitor slujitor al altarului, în societatea actuală.

Joi, 15 iulie 2021, s-a desfășurat o altă sesiune catehetică în parohia Sfânta Cuvioasă Parascheva, Marginea II. Tema acestei întâlniri  a fost Sfânta Catapeteasmă–peretele dintre Cer și pământ. La cateheză au participat Doamna Director, Rotari Codruța Vasilica de la școala arondată parohiei și alte cadre didactice, în frunte cu organizatorii școlii de vară de la Marginea, părintele paroh, Lupu Florin și doamna profesor de religie, Bănilean Gabriela Marcela. Cei ce s-au bucurat de programul organizat de către părintele paroh și doamna profesor de religie, au fost cei aproximativ 70 de copii și tineri ai parohiei. Părintele paroh le-a prezentat mai întâi copiilor rânduiala sfintei proscomidii, iar doamna inspector, prof. Daniela Ceredeev, i-a introdus pe toți cei prezenți în jocurile interactive ale copilăriei de altădată, prin care cei mici și-au arătat cunoștințele de religie dobândite în cadrul școlii de vară. Ulterior, o echipă de medici, au demonstrat copiilor diferite tehnici de prim-ajutor, care pot fi utilizate în situații de pericol și accidente.

În cea de-a doua parte a zilei, am desfășurat o întâlnire tematică la Mănăstirea Putna, cu tinerii seminariști care sunt in această perioadă înscriși la programul de practică liturgică și pastorală, în trei dintre mănăstirile eparhiei noastre: Mănăstirea Putna, Mănăstirea Sihăstria Putnei și Mănăstirea Sihăstria Râșcăi. Tema întâlnirii a fost Rolul tânărului seminarist in societatea de astăzi.

Prof. Cristi-Gabriel Hurjui

Inspector pentru cateheză