365 de elevi au participat la a doua ediție a Concursului „Icoana din sufletul copilului”

La Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” din Suceava s-a desfășurat a doua ediție a Concursului interjudețean de Teologie și Artă „Icoana din sufletul copilului”, proiect dedicat elevilor și preșcolarilor cu aptitudini artistice, iubitori și păstrători ai tradiţiei şi ai spiritualităţii creştine, din judeţul Suceava şi din toată ţara.

Concursul s-a derulat pe trei secțiuni: secțiunea Icoană, în cadrul căreia au fost realizate și trimise spre jurizare reprezentări iconografice ale Mântuitorului, ale  Maicii Domnului, ale sfinților apropiați ai copiilor, realizate de elevi și preșcolari cu vârste cuprinse între 4 și 19 ani; secțiunea Creații literare, cu două subsecțiuni  Proză scurtă și Poezie și secțiunea Mărturii creștine, care s-a desfășurat anul acesta având ca temă „Viața și activitatea Mitropolitului Anastasie Crimca”, elevii putând participa la această secțiune trimițând fotografii și prezentări Power-Point, care să se încadreze în tematică.

La concurs  au participat  365 de elevi: 32 de preșcolari, 80 de elevi  din cadrul învățământului primar, 110 elevi  de gimnaziu, 65 de liceeni, coordonați de 185 de profesori. La eveniment au participat 77 unități de învățământ, din 19 judeţe, Arad, Argeș, Brașov, Bacău, Cluj, Constanța, Caraș-Severin, Dolj, Galați, Iași, Ialomița,  Maramureș, Neamț, Prahova, Râmnicu Vâlcea, Suceava, Tg. Mureș, Țârgoviște, Vrancea și unități de învățământ din Municipiul București.

Întrucât contextul actual nu a permis o întâlnire fizică între participanții înscriși la concurs, la sediul seminarului teologic a fost realizată o expoziție cu o parte din lucrările realizate, iar invitații din toată țara au putut participa „online” la această activitate. În deschiderea evenimentului, corul seminarului, dirijat de pr. prof. Tablan Popescu Lucian Ionuț, a interpretat cântări religioase specifice  perioadei în care ne aflăm și cântece patriotice, dat fiind faptul că activitatea este în apropierea Zilei Eroilor. Evenimentul a fost inițiat de către d-na prof. Țebrean Livia de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” și a fost organizat în parteneriat cu Sectorul Educațional – Teologic al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Inspectoratul Școlar Județean, Mănăstirea Dragomirna, Centrul Școlar de Educație Incluzivă ,,Sf. Andrei” Gura Humorului, Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului și Școala Gimnazială „Teodor Balan” Gura Humorului.

Reprezentatul Inspectoratului Școlar Suceava la această activitate, d-na prof. Ceredeev Daniela – Luminița, inspector școlar pentru religie, a declarat că „evenimentul e o demonstrație că între noi și cer nu e decât creativitatea. E o galerie de icoane din sufletul copilului, dar mai degrabă, o galerie de suflete – icoană de copil.” Cuvinte de apreciere privitoare la eveniment au fost rostite și de maica stareță a Mănăstirii Dragomirna, stavrofora Maria – Magdalena Gherghină, care a subliniat că prin abordarea tematicii legate de viața și activitatea Mitropolitului Anastasie Crimca, acesta „a fost scos din manuale de istorie și din manuscris și adus în inima copiilor. Cu această ocazie, el devine un prieten al copiilor, un model de urmat, care și-a dedicat întreaga viață slujirii aproapelui”.

Îi felicităm pe toți participanții la acest concurs pentru roadele muncii lor împărtășite împreună cu noi, pentru efortul și jertfa de timp și de talent depuse în trăirea și exprimarea valorilor netrecătoare ale Ortodoxiei și îi invităm să participe și pe viitor la activitățile pe care, cu ajutorul lui Dumnezeu, nădăjduim să le desfășurăm.