Preotul – slujitor al enoriașilor săi în timpul vieții, la ceasul morții și în veșnicie

Preotul de parohie însoțește enoriașii încredințați lui în viață și dincolo de moarte. În momentul despărțirii vremelnice, la căpătâiul credinciosului, cel dintâi ar trebui să fie preotul de parohie, care s-a îngijit de primenirea sufletului său pe tot parcursul vieții. Desigur, în timpurile pe care le trăim astăzi este mai comod pentru familie, mai ales dacă aceasta locuiește la oraș, să depună trupul celui decedat la capela cimitirului, deservită de un slujitor, uneori altul decât preotul paroh. În aceste condiții, pentru a se evita posibilele nemulțumiri, facem următoarele precizări:

1. Familia are datoria morală să invite preotul din parohia de care a aparținut cel răposat, chiar dacă repausatul este depus la capela cimitirului. Aceasta are la bază cel puțin trei motive:

a. Rugăciunea a treia de dezlegare de la înmormântare o citește, după rânduiala Bisericii, preotul duhovnic al celui decedat, iar în cele mai multe situații parohul este și duhovnic;

b. Necrologul sau predica cuprind anumite aspecte cunoscute cel mai bine de preotul din parohia pe care a frecventat-o în timpul vieții persoana decedată;

c. Preotul paroh va înregistra în Condica celor decedați, enoriașii care au trecut la cele veșnice păstrând în evidențele parohiei date care pot fi utilizate mai târziu în reconstituirea biografiei unei persoane.

2. În Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, preotul de cimitir, în acord cu familia, va informa parohul cu privire la persoana decedată din parohia lui și îi va comunica zilele și intervalul orar în care se vor săvârși stâlpii și slujba înmormântării.

3. Prezența și a preotului de parohie la înmormântarea enoriașului său nu va fi condiționată financiar, lăsând la (l)atitudinea familiei împlinirea cuvântului Sfintei Scripturi: „Vrednic este lucrătorul de plata sa” (I Timotei 5, 18). În cazul în care familia nu poate răsplăti osteneala parohului acesta va săvârși slujba în mod voluntar.

Pr. Filaret Ruscan – Consilier al Sectorului Misiune Pastorală și Actualitate Creștină

Foto credit: Oana Nechifor – Doxologia