Festivitatea de absolvire a elevilor Seminarului Teologic din Suceava

Pentru elevii clasei a XII-a de la Seminarul Teologic Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” din Municipiul Suceava a avut loc astăzi, 9 iunie 2021, Festivitatea de Absolvire a studiilor liceale. Momentul a fost marcat prin rugăciune și premierea elevilor care au obținut rezultate deosebite la învățătură.

Festivitatea a început cu săvârșirea slujbei de Te Deum în Paraclisul Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou” de către Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte și profesori ai seminarului. Elevii promoției 2017-2021 au adus mulțumire lui Dumnezeu pentru purtarea de grijă în cei patru ani de studiu, trăind totodată bucuria și emoția bilanțului acestei perioade.

La sfârșitul slujbei, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul  le-a adresat un cuvânt de învățătură tinerilor absolvenți. Ierarhul le-a vorbit despre binecuvântarea celor patru ani care au adus bucurii, împliniri, noi descoperiri și prietenii peste elevii seminariști.

În continuare, Preasfinția Sa a subliniat faptul că roadele pământului celui bun desăvârșesc munca semănătorului, iar lucrarea viitorilor slujitori ai Bisericii presupune o muncă susținută, în ciuda greutăților vremii. „Cei mai mulți dintre dumneavoastră veți continua studiile încă patru ani de facultate, doi de master, poate și la doctorat, dar mai departe va începe lucrarea propriu-zisă în ogorul Bisericii. Acum sunteți în tinda Bisericii, încetul cu încetul veți ajunge și la altarul Bisericii și veți începe lucrarea de semănare. Veți fi semănători, veți fi mâna și gura Semănătorului celui adevărat. Va trebui să îl vestiți pe El într-o lume, între oameni, chiar pe pământul care nu primește sămânța atât de ușor. Domnul a spus-o și prin pilda aceasta, a Semănătorului: drumul a primit o parte din sămânță, piatra a primit o parte din sămânță, spinii au primit a treia parte din sămânță și doar a patra parte din sămânță a primit-o pământul cel bun. Cred și nu vreau să vă înfricoșez că puțini vor fi oamenii care vor avea inima deschisă pentru a primi sămânța cea bună. Greutatea misiunii voastre și a misiunii noastre este că din piatră, din cărare bătătorită și din loc cu spini noi trebuie să facem pământ bun. (…) Când totul e pierdut, noi găsim în Biserică izvor de putere și de har, chiar și atunci când ni se pare că totul e pierdut. ”

Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul i-a îndemnat pe tinerii absolvenți să nu își piardă nădejdea în purtarea de grijă a lui Dumnezeu și i-a încredințat că drumul pe care l-au ales, cel al slujirii lui Hristos, este o adevărată binecuvântare. „Cu multă încredere și cu realism să porniți pe mai departe pe drumul care vă așteaptă. Nu sunt vremuri simple, nu sunt vremuri ușoare, ispitele vin din toate părțile; nu doar de la societate, ci în primul rând vin de la diavol. Lupta voastră nu este cu trupul, nu este cu sângele, nu este cu stăpâniile, nu este cu ideologiile, cu potrivniciile oamenilor, ci cu demonii care stau în spatele acestor lucruri. Nu suntem singuri, ci facem parte din slujitorii care stau cel mai aproape de Dumnezeu. Nimeni nu primește pe lumea aceasta o mai mare binecuvântare decât un slujitor al Sfântului Altar ca să stea înveșmântat în haină de lumină în fața prestolului celui sfânt, pe care noi nu o vedem, dar Dumnezeu o trimite, și din pâine și din vin, prin mâna și prin rugăciunea Lui, să se dea poporului Trup și Sânge. Să fiți binecuvântați și să mulțumiți în inimi și în cuget celor care v-au povățuit până acum.”

Ceremonia de premiere a fost deschisă de părintele arhidiacon Bogdan-Mihai Hrișcă, directorul Seminarului Teologic Ortodox „Mitropolit Dosoftei”. Părintele director i-a mulțumit Preasfinției Sale pentru continua implicare în activitățile desfășurate de Seminarul Teologic al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Gândul de mulțumire s-a îndreptat și către elevii absolvenți și părinții acestora.

Munca și efortul depus în ultimii patru ani de elevii merituoși au fost răsplătite. În cadrul ceremoniei, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a înmânat elevilor cu rezultate foarte bune la învățătură și purtare premii constând în diplome și cărți de teologie.

Șeful de promoție, elevul Carpiuc Andrei, a rostit discursul festiv, adresând cuvenitele mulțumiri dascălilor, părinților și tuturor celor care le-au fost alături și i-au sprijinit pe parcursul anilor de studiu.

Irina Ursachi

SEMINARUL TEOLOGIC „MITROPOLIT DOSOFTEI”

Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” Suceava este o școală vocațională deschisă spre nevoile și preocupările generațiilor actuale de elevi, o comunitate care crește cu fiecare elev în parte, o instituție care are în vedere formarea unor tineri pregătiți pentru societatea de mâine, prin promovarea și trăirea în cadrul școlii a valorilor incontestabile ale Ortodoxiei, ca răspunsuri suficiente și mereu actuale pentru provocările și întrebările societății contemporane și ca sursă inepuizabilă de cunoștințe formatoare de abilități și atitudini necesare pentru a reuși în viață și pentru a deveni adevărați membri ai Bisericii.

seminarulortodoxsuceava.ro