Răspunsul ierarhului – 6 martie 2021

raspunsul_ierarhului_cu_email

104. Anonim

„Sărut mâna, Înaltpreasfințite Părinte Calinic! Aș dori să mă mut în altă parohie din cauza preotului paroh care „pocnește” cu vorba, ce mă îndrumați ? Vă mulțumesc!”

Stimate domnule! Decât să vă mutaţi în altă parohie, unde s-ar putea să daţi de unul care să fulgere şi să tune, nu doar să pocnească, mai bine recomandaţi-i preotului dumneavoastră paroh să-şi schimbe intensitatea pocniturilor. Iar în cazul în care nu vă ascultă, dând volumul spre minim, adresati-vă superiorilor sfinţiei sale. Doamne, ajută!

 

105. N.C.

„Vă sărut sfințita dreaptă, Părinte Arhiepiscop! Știind că aveți sub autoritatea jurisdicției Voastre arhierești mănăstirea cu clopoței în coadă din locurile de baștină …………., autonomului și stavropighiului …, Vă supun atenției un gând și totodată Vă adresez și o întrebare: Nu știu dacă aveți idee despre seria de articole a scriitoarei … intitulată …, despre care unii ar spune că sunt file cu parfum de pateric, iar alții că este ceva de nepermis, ea însăși fiind „nomen odiosum” pentru el (cum ar zice antecesorul său vecin exilat Publius Ovidius Nasso). Ce părere aveți despre seria …? De ce credeți că un ierarh ar avea nevoie să fie în preajma unei femei noaptea, din moment ce între ei nu a existat nicio relație fizică? De ce credeți că a ales-o pe …. și nu pe o altă femeie? Oare doar pentru faptul că era jurnalistă? Ar fi deopotrivă interesantă și dezirabilă și o „explicitare” biografică din partea autoarei care (de luat în seamă!) a stat 20 de ani la picioarele …. Dacă nu ați citit aceste articole, le puteți găsi pe ……… Nici așteptările, nici curiozitatea nu vă vor rămâne nerăsplătite, cred eu. Cu fiască dragoste, N. C.”

Stimate domnule! 1. Ce părere am despre seria …? Am auzit despre acest serial, dar, cu scuzele de rigoare, nu le-am citit! 2. De ce cred că un ierarh ar avea nevoie să fie în preajma unei femei noaptea, din moment ce între ei nu a existat nici o relație fizică? De ce noaptea? Pentru că ziua, probabil, erau foarte ocupaţi. Părintele Iustin Pârvu spovedea cam până-n straja a patra a nopţii. Tot aşa şi părinţii Cleopa, Paisie şi Ioanichie Bălan, toţi de la Sihăstria. Faptul că între duhovnic şi ucenică a existat timp de 20 ani o relaţie strict duhovnicească, fără însă ca aceasta să degenereze, arată că au fost şi sunt două persoane foarte serioase. 3. De ce cred că a ales-o pe … și nu pe o altă femeie? Oare doar pentru faptul că era jurnalistă? Ştiţi, există o vorbă în popor: „Rudele ţi le dă Dumnezeu, iar prietenii, cum ţi-i alegi”; în cazul de faţă, ucenicii, deşi în cele mai multe cazuri, ucenicii îşi aleg duhovnicii. Or, doamna adusă în discuţie, având studii superioare, nu s-ar fi putut spovedi, cred eu, decât numai la un duhovnic cu multă ştiinţă de carte. Aşa se şi explică longevitatea relaţiei lor duhovniceşti. Faptul că „a stat 20 de ani la picioarele” duhovnicului ei, nu ca un ostatec, ci ca un om liber, spune foarte mult. Că, în timp, au apărut anumite neînţelegeri  înseamnă că sunt două caractere puternice. Pasărea Spin într-o altă versiune. Glumesc! Doamne, ajută!