Cercurile pastoral-misionare din Protopopiatul Câmpulung

img-20201027-wa0003

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, sub îndrumarea sectorului de Misiune pastorală și actualitate creștină al Centrului eparhial – Suceava, coordonat de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, în toate protopopiatele eparhiei s-au desfășurat în luna octombrie întâlniri ale cercurilor pastorale.

În cadrul protopopiatului Câmpulung Moldovenesc, cercurile pastorale s-au desfășurat sub îndrumarea părintelui Protopop Goraș Aurel, a părintelui misionar protopopesc Balabașciuc Petru, și a diaconului misionar Norocel Bogdan.

La cercurile pastorale afiliate protopopiatului Câmpulung Moldovenesc, la finalul dezbaterilor au fost organizate alegeri, prin vot secret, în urma cărora au fost desemnați, în conformitate cu prevederile venite din partea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, responsabilii fiecărui Cerc Pastoral pentru anul 2020.

 

Cercul pastoral-misionar Câmpulung Moldovenesc

În data de 27.10.2020, începând cu ora 17, la biserica „Sf. Ierarh Nicolae” din municipiul Câmpulung Moldovenesc, a avut loc prima întâlnire a preoților ce compun Cercul pastoral-misionar Câmpulung Moldovenesc.

Din acest Cerc fac parte 21 de preoți, de la 12 parohii învecinate: Pr. Giosan Teodor, Pr. Greșanu Benone și Pr. Norocel Constantin de la parohia  „Nașterea Maicii Domnului”; Pr. Crăciun Petru,  Pr. Giosan Gheorghe și Pr. Nemțan Nisioiu Ioan de la parohia „Adormirea Maicii Domnului”; Pr. Grosu Gabriel de la parohia „Sf. Ap. Petru și Pavel”; Pr. Solovan Liviu de la parohia „Sf. M. Mc. Dimitrie”; Pr. Costineanu Mihai de la parohia „Sf. M. Mc. Gheorghe”; Pr. Macar Ilie, Pr. Babici Modest, Pr. Niță Gheorghiță și Pr. Florescu Vasile Florin de la parohia „Sf. Nicolae” din Câmpulung Moldovenesc; Pr. Fediuc George de la parohia „Sf. Nicolae” din Pojorîta; Pr. Beșliu Dumitru de la parohia „Sf. Ioan Botezătorul” din Pojorîta; Pr. Horga Irineu de la parohia „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sadova, Pr.Mîndrilă Simion și Pr. Cuciureanu Benedict de la parohia „Sf. Nicolae” din Sadova;  Pr. Lehaci Vasile de la parohia Mestecăniș și Pr. Luca Corneliu de la parohia Valea Putnei.

Coordonatorul Cercului a fost ales Pr. Dr. Macar Ilie care a susținut conferința cu titlul „Împreună cu Sfinții pe calea către Hristos. Sfințenia ca posibilitate și necesitate pentru împlinirea umanului”.

Din cuprinsul conferinței reținem:

– luna octombrie are pentru viața Bisericii Ortodoxe Române o rezonanță aparte datorită prăznuirii Sfinților Parascheva de la Iași și Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor, a căror Sfinte Moaște prezente în țara noastră determină în fiecare an organizarea unor pelerinaje de amploare, care dovedesc dragostea credincioșilor față de Sfinți, care sunt modele duhovnicești, pentru fiecare om care caută desăvârșirea.

– o amplă definire a noțiunilor de „sfânt” și „sfințenie”, din punct de vedere teologic și biblic.

– prezentarea detaliată și argumentată biblic a învățăturii referitoare la mijlocirea Sfinților și la cinstirea Sfinților, teme abordate interconfesional de către părintele Macar Ilie, care este specialist în probleme de misiologie și sectologie.

– sfințenia este idealul uman universal, iar Dumnezeu, prin Biserică, îi cheamă pe toți oamenii la sfințenie, potrivit Sf. Ap. Pavel care spune că „Voia lui Dumnezeu este sfințirea noastră, căci Dumnezeu nu ne-a chemat la necurăție, ci la sfințenie” (I Tes. 4, 3-7).

După susținerea conferinței, în dezbaterile care au urmat, preoții prezenți au afirmat actualitatea chemării la sfințenie, inclusiv în vreme de pandemie actuală, când creștinii sunt chemati la mărturisire și intensificarea rugăciunii.

Cercul pastoral-misionar

 „Mărturisitorii dreptei credințe”, Vatra Dornei

În data de 20.10.2020, orele 18-20, la catedrala „Sfânta Treime”, din municipiul Vatra Dornei, a avut loc Cercul pastoral „Mărturisitorii dreptei credințe”, Vatra Dornei, pentru a discuta despre probleme pastorale actuale, specifice perioadei de pandemie.

Din acest Cerc pastoral fac parte 16 preoți, 8 de la parohiile din orașul Vatra Dornei: Pr. Valică Mihai, Pr. Magherca Marius și Pr. Valică Emanuel de la catedrala „Sfânta Treime”; Pr. Ganță Bogdan de la parohia „Sf. M. Mc. Gheorghe”; Pr. Vîrlan Constantin și Pr. Ștefănel Valentin de la parohia „Nașterea Maicii Domnului”; Pr. Cîrceie Victor de la parohia „Sf. Ilie”; Pr. Rus Virgil de la parohia „Sf. Apostoli” și 8 preoți din localitățile învecinate: Pr. Paicu Laurentiu de la parohia Argestru; Pr. Șandru Filuț de la parohia Cozănești, Pr. Toma Petrică de la parohia Gheorghițeni, Pr. Acatrinei Bogdan și Pr. Acatrinei Grigore de la parohia Ortoia; Pr. Borgovan Iulian și Pr. Borgovan Dumitru de la parohia Dorna Arini;  și Pr. Ungureanu Mihai de la parohia Roșu.

Conferința întâlnirii a fost alcătuitătă și susținută de către Pr. Dr Valică Mihai, intitulându-se  „Principii hristice și atitudini pastoral-misionare în pandemia COVID – 19”. Conferința a fost prezentată în fața unei numeroase audiențe, pe lângă preoții care formează cercul pastoral, asistând și numeroși credincioși.

Din cuprinsul conferinței notăm următoarele idei:

– Viața liturgică reprezintă fundamentul spiritual al Bisericii și al creștinului traitor în Hristos. În perioada pandemiei, acest fundament este atacat și lovit din plin de artizanii globalizării fără de Hristos. S-au încălcat astfel principiile de bază ale unei democrații reale, a libertății de conștiință, a demnității omului, discriminând și abuzând persoana umană.

– Slujbele liturgice transmise online, în perioada pandemiei, nu sunt o rezolvare, ci doar o excepție pentru cei grav bolnavi, care nu pot veni la biserică, pentru că transmisiile online nu alungă, ci sporesc tristețea înstrăinării, spun toți psihologii. Online-ul este „un lup” foarte viclean, care te îndeamnă să stai cu fața spre el, da cu „spatele la Dumnezeu”.

– Actualul virus este „ajutat” să trăiască suficient, până ce oculta mondială își va face treaba în tihnă și va transforma pan-demia în plan-demie, adică o boală bine planificată, în vederea instaurării dictaturii globale, cu tot ce implică această strategie. Cu acest scop s-a închis planeta și s-a creat o psihoză în masă, care va genera un haos economic fără precedent în istoria omenirii, s-au anulat drepturile omului, iar studiile științifice valabile azi pot fi declarate nule mâine, dintr-un simplu ordin al OMS.

– Pentru a trece peste aceste încercări este nevoie de reconsiderarea mai multor metode pastoral-misionare: Biserica să devină mai critică social, responsabilii eclesiali să schimbe stilul limbajului de lemn, într-unul apologetic și misionar; dialogul cu laicatul să fie unul sincer și deschis iar libertatea de opinie să nu fie cenzurată și pedepsită. Din punct de vedere administrativ-financiar este nevoie de o reformă reală: diminuarea verigilor intermediare, reducerea debitelor, până se vor repune parohiile „pe picioare”. Pastoral, să se redea încrederea credincioșilor în valorile naționale românești și să se întărească prin predici identitatea și demnitatea națională și spirituală a poporului român.

Cercului pastoral-misionar „Broșteni”

În data de 19.10.2020, începând cu ora 17, la biserica parohiei Crucea, a avut loc prima întâlnire a preoților ce compun Cercul pastoral-misionar din zona Crucea-Broșteni.

Din acest Cerc fac parte 6 preoți, de la cele 6 parohii învecinate: Pr. Balabasciuc Ovidiu de la parohia Brosteni I; Pr. Sava Sergiu de la parohia Broșteni II; Pr. Dolgu Nicolaie de la parohia Cotârgași; Pr. Simiraș Adrian de la parohia Holda; Pr. Ungureanu Radu de la parohia Crucea și Pr. Scheuleac Nicolaie de la parohia Cojoci.

Coordonatorul acestui cerc este Pr. Ungureanu Radu de la parohia Crucea, gazda acestei întâlniri și cel care a susținut meditația de mare actualitate, în care s-a referit la importanța pelerinajelor în viața credincioșilor precum și la învățătura de credință cu privire la cinstirea Sfinților în general și a Sfintelor Moaște în mod special, cu referire la cinstirea Sf. Moaște a Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași și a Sf. Cuvios Dimitrie cel Nou de la București.

În discuțiile ulterioare pe marginea subiectului au luat cuvântul preoții prezenți, referindu-se la situația neobișnuită din acest an, generată de epidemia de COVID-19, precum și de măsurile restrictive luate de autorități în ceea ce privește organizarea și participarea la pelerinajele prilejuite de prăznuirea Sfinților cu Sfinte Moaște în țara noastră, atât de cinstite în fiecare an de către credincioși.

 

Cercul pastoral „Sf. Ap. Andrei”,

zona Șaru Dornei – Panaci

În data de 20.10.2020, orele 16-18, la parohia „Pogorârea Sfântului Duh”, Șaru Dornei, a avut loc ședința de lucru a Cercului pastoral din zona Șaru Dornei – Panaci, unde au avut loc  discuții despre activitatea pastoral misionară a preotului în lumea de astăzi, precum și despre  probleme pastorale și liturgice actuale, specifice zonei.

Din acest Cerc pastoral fac parte 9 preoți, după cum urmează: Pr. Petrovici Ovidiu de la parohia Panaci; Pr. Zelincă Dan de la parohia Coverca; Pr. Balabasciuc Petru de la parohia Păltiniș; Pr. Antone Gheorghe și Pr. Antone Emanuel-Ștefan de la parohia Șaru Dornei; Pr. Țarca Valentin de la parohia Gura Haitii; Pr. Zelincă Radu și Pr. Țarca Bogdan de la parohia Neagra Șarului și Pr. Buzilă Florin de la parohia Șaru Bucovinei. Responsabilul cercului este preotul Petrovici Ovidiu, de la parohia Panaci. 

Meditația cercului a fost alcătuită și susținută de către Pr. Andone Emanuel-Ștefan, parohul parohiei gazdă, intitulându-se  „Preotul în lumea de azi. Câteva considerații misionar-pastorale”, iar în discuțiile ulterioare pe marginea subiectului au luat cuvântul toți preoții prezenți.

Din textul meditației notăm următoarele idei:

– Preoția este grea, dar dă puteri și îndemnuri celui care cunoaște și dorește să o slujească cu credință și cu toată vrednicia. Viața preotului, faptele și cuvintele sale trebuie să constituie o mărturie vie a iubirii, bunătății și îndelung răbdării lui Dumnezeu.

– Familia preotului se constituie ca un model, un prototip de familie creștină. Prin familie, preotul ortodox poate crea o legătură strânsă cu credincioșii din parohia sa, rolul ei în viața obștească fiind de neînlocuit.

– În comunitate sau parohie, preotul este chemat să își îndeplinească slujirea de liturghisitor. Pe măsură ce credincioșii vor fi mai strâns uniți în jurul preotului care săvârșește Liturghia, vor deveni mai sensibili la necazurile și suferințele semenilor și vor continua Liturghia din biserică în mijlocul comunității din care fac parte prin slujirea aproapelui.

– Din activitatea pastorală a preotului nu trebuie să lipsească acțiunile filantropice și implicarea tinerilor în acestea, deoarece tinerii sunt viitorul Bisericii și ei au o putere creatoare extraordinară iar implicarea lor în activități parohiale au urmări folositoare, atât pentru viața parohiei, cât și pentru formarea lor personală.

După susținerea meditației, în dialogul ulterior la care au luat parte toți cei prezenți, s-a făcut o prezentare a situației pastorale dificile din prezent, generată de starea de pandemie. În mod concret, s-a remarcat necesitatea uniformizării practicilor liturgice, cel puțin la nivel zonal, cu efecte benefice în ceea ce privește impactul asupra credincioșilor, care în prezent sunt puși în situația de a face comparații.

 

Cercul pastoral-misionar „Sf. Ierarh Spiridon”,

zona Fundu-Moldovei – Breaza – Izvoarele Sucevei

În după amiaza zilei de joi,  22.10.2020, în intervalul orar 17-19, la parohia „Adormirea Maicii Domnului”, Breaza II, a avut loc prima întâlnire a Cercului pastoral-misionar din zona Fundu-Moldovei – Breaza – Izvoarele Sucevei.

Programul întâlnirii a debutat cu săvârșirea slujbei Sfântului Maslu de obște, pentru credincioșii prezenți. La finalul Tainei, preotul paroh Horga Alexandru, a ținut un scurt cuvânt de învățătură referitor la Taina Sfântului Maslu și a explicat rolul și importanța întâlnirii preoților în cercuri pastoral-misionare, pentru împreună slujire și rugăciune dar și pentru sfătuire și schimb de experiență pastorală. 

In acest Cerc pastoral sunt membri 9 preoți parohi, de la cele 9 parohii învecinate: Pr. Babici Marian de la parohia Fundu Moldovei; Pr. Danilă George de la parohia Colacu; Pr. Latiș Radu de la parohia Botuș; Pr. Dominte Dorin de la parohia Breaza I; Pr. Horga Alexandru de la parohia Breaza II; Pr. Corlățan Stefan de la parohia Moldova Sulița, Pr. Butnaru Cristian – Gabriel de la parohia Benia; Pr. Ardelean Valentin de la parohia Izvoarele Sucevei I și Pr. Mechno Tiberiu de la parohia Izvoarele Sucevei II.

Referatul  cercului, cu titlul  „Taina Sfântului Maslu – taina vindecării”, a fost alcătuit și susținut de către Pr. Horga Alexandru, responsabilul de cerc și gazda primei întâlniri.

S-a făcut, în textul referatului respectiv, o definire și prezentare biblică, patristică, teologică, liturgică și pastorală a Tainei Sfântului Maslu.

În cadrul dezbaterilor s-a adus în discuție necesitatea uniformizării practicilor liturgice în general și a celor la săvârșirea Sfântului Maslu, în special, precizându-se că etalonul este reprezentat de cărțile de cult și respectarea însemnărilor tipiconale cuprinse în ele. Drept urmare s-a analizat textul revizuit și diortosit din ultima ediție a Molitfelnicului. S-au făcut precizări cu privire la începutul slujbei (modul închinării) și la momentul deschiderii Evangheliei, act care trebuie săvârșit de preot, pentru a se evita orice interpretare neortodoxă a acestui gest liturgic.

Printre altele, pe ordinea de zi a întâlnirii s-a aflat și alegerea unui nume pentru cercul pastoral din zona Fundu Moldovei, Breaza, Izvoarele Sucevei. În urma discuțiilor membrilor, după mai multe propuneri, s-a optat de comun acord ca cercul să fie pus sub ocrotirea spirituală a  Sf. Ierarh Spiridon.

Cercul pastoral-misionar „Sf. Cuv. Vasile de la Moldovița”

In ziua de 22 octombrie, activitatea Cercului pastoral-misionar Moldovița a debutat  cu săvârșirea de către preoții Cercului, sub protia pr. protopop Goraș Aurel,  în prezența credincioșilor, a Tainei Sfântului Maslu în curtea bisericii Parohiei „Sf. Arhangheli Mihail și Gavril”, Vatra Moldoviței, începând cu ora 17.

Din acest Cerc fac parte 15 preoți: Pr. Goras Adrian – Daniel și Pr. Duprii Daniel de la parohia Moldovița; Pr. Creuco Gheorghe de la parohia Argel; Pr. Negura Dan de la parohia „Sf. Arhangheli” – Vatra Moldoviței; Pr. Coca Constantin de la parohia „Sf. Apostoli” – Vatra Moldoviței; Pr. Ceredeev Dan de la parohia Ciumârna; Pr. Coca-Hancea Victor de la parohia Paltinu; Pr. Bodnar Cornel și Pr. Niga Nicolaie de la parohia Frumosu; Pr. Vrajitoru Laurentiu de la parohia Dragoșa; Pr. Macovei Ovidiu de la parohia Deia; Pr. Gavra Vasile de la parohia „Înălțarea Domnului” – Vama, Pr. Cojocari Morosan Alexandru de la parohia „Sf. Nicolae” – Vama; Pr. Mera Claudiu de la parohia „Pogorârea Sfântului Duh” – Vama și Pr. Brocea Cristian de la parohia Prisaca Dornei.

Meditația zilei, cu titlul „Vindecare și comuniune în Taina Sfântului Maslu” a fost pregătită și  susținută de către pr. Negură Dumitru-Dan, gazda întâlnirii și coordonatorul Cercului.

Din cuprinsul meditației, în care s-a făcut o definire a Tainei Sfântului Maslu, reținem că rânduiala liturgică a Tainei este una deosebit de complexă, fiind  încărcată de simbolism și profunde semnificații duhovnicești. De asemenea, are un caracter terapeutic  care urmărește restaurarea sau vindecarea completă a omului: trup și suflet. De aceea este necesară credința și pocăința sincere în vederea vindecării. Este o taină a comuniunii preoților și credincioșilor, comuniune bazată pe învățătura Sf. Ap. Pavel care spune că „Dacă un mădular suferă, toate mădularele suferă împreună” (I Cor. 12, 26)

După prezentare, părintele protopop apreciază tema ca fiind documentată temeinic, cu fundament biblic, istoric dar și liturgic.

A urmat apoi o amplă și folositoare discuție în jurul întrebării: cine deschide Evanghelia înainte de rugăciunea finală de dezlegare – preotul sau credinciosul? Se consultă mai multe ediții ale Molitfelnicului: ed. 2006, precizează că bolnavul/credinciosul este cel care deschide Sf. Evanghelie, în timp ce ediția din 2013  arată că preotul protos este cel care o deschide. O ediție mai veche, de la circa 1900, precizează aceeași  rânduială de deschidere d către preot. Practica neortodoxă de a ”citi” în culoarea și în textul pericopelor viitorul bolnavilor poate fi stopată prin deschiderea de către preot a Evangheliei și explicarea că „tot Cuvântul Domnului este vindecător și nu este prevestitor de însănătoșire sau de prelungire a bolii”. Se precizează că Mântuitorul S-a atins de bolnavi și i-a vindecat; astfel și Sf. Evanghelie atinsă de bolnavul căruia i se face Sf. Maslu cuprinde Cuvântul lui Dumnezeu și-L simbolizează pe Însuși Iisus care se atinge de bolnavi spre tămăduire.

In vederea alegerii unui patron spiritual al Cercului, în urma dezbaterilor, s-a optat pentru Sfântul Cuvios Vasile de la Moldovița, care se bucură de cinstire în arealul geografic respectiv. Astfel, Cercul pastoral zonal va purta numele de „Cercul Misionar-Pastoral Sf. Cuv. Vasile de la Moldovița”.

Cercul pastoral-misionar Frasin

În data de 22.10.2020, începând cu ora 10, la biserica „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” a Parohiei Bucșoaia, orașul Frasin, a avut loc prima întâlnire a preoților ce compun Cercul pastoral-misionar Frasin, fiind prezent și părintele Protopop Goraș Aurel.

Din acest Cerc fac parte 15 preoți, din cele 11 parohii învecinate: Pr. Ianovici Gheorghe și Pr. Ianovici Andrei de la parohia Frasin; Pr. Goraș Pavel și Pr. Goraș Andrei de la parohia Bucșoaia; Pr. Gafița Ioan și Pr. Gemănar Mihai de la parohia Doroteia; Pr. Dumbravă Gavril și Pr. Calenciuc Constantin de la parohia Ostra; Pr. Ghețu Aurelian de la parohia Stulpicani I; Pr. Horga Silviu de la parohia Stulpicani II; Pr. Ordinschi Iulian de la parohia Gemenea; Pr. Căinar Dumitru de la parohia Molid; Pr. Croitoru Mihai-Constantin de la parohia Negrileasa; Pr. Ursache Ilie de la parohia Slătioara și Pr. Drelciuc Marius de la parohia Vadu Negrilesei.

Coordonatorul acestui cerc este preotul Ianovici Gheorghe de la parohia „Sf. Arhangheli” – Frasin.

Meditația cercului a fost alcătuită și susținută de către Pr. Goraș Bogdan-Andrei, intitulându-se  „Taina Sfintei Spovedanii”, iar în discuțiile pe marginea subiectului au luat cuvântul preoții prezenți.

În meditație și discuțiile ulterioare au fost abordate subiecte care privesc: importanța Spovedaniei în viața oamenilor – conștientizare și atitudine; relația dintre preotul duhovnic și penitent; Spovedania în contextul actual al pandemiei COVID 19 – provocări și soluții; Spovedania de la distanță, în grup și individuală; situații excepționale întâlnite de preoții participanți în cadrul Spovedaniei.

La final, participanții și-au manifestat bucuria prilejuită de comuniunea în rugăciune și schimbul de experiență pastorală trăit la această întâlnire necesară și bine venită.

Întocmit de diacon misionar Norocel Bogdan

 

Cercul Vatra Dornei 2 – Sf. Voievod Ștefan cel Mare

În data de 26.10.2020, începând cu ora 17, la biserica parohiei Floreni, a avut loc prima întâlnire a preoților ce compun Cercul pastoral-misionar din zona Dorna Candreni – Ciocănești.

Din acest Cerc fac parte 12 preoți, din cele 11 parohii învecinate: Pr. Roșu Alexandru de la parohia Cârlibaba; Pr. Rusu Ilie de la parohia Ciocănești; Pr. Tehanciuc Mihai de la parohia Botoș; Pr. Doroftiesei Gabriel de la parohia Dorna Candreni; Pr. Doroftiesei Sorin de la parohia Floreni; Pr. Lostun Dorin de la parohia Poiana Negri I; Pr. Busuioc Antonel de la parohia Poiana Negri II; Pr. Danilă Claudiu de la parohia Coșna; Pr. Cormoș Sorin Ilie de la parohia Poiana Stampei I; Pr. Jbanca Constantin de la parohia Poiana Stampei II; Pr. Argatu Mihai și Pr. Argatu Mihail de la parohia Iacobeni.       

Coordonatorul acestui cerc este Pr. Dr Rusu Ilie de la parohia Ciocănești.

Meditația cercului a fost alcătuită și susținută de către Pr. Doroftiesei Sorin de la parohia Floreni, abordând o temă de mare actualitate și necesitate în prezent, purtând titlul „Biserica, Școala și copiii astăzi” iar în discuțiile pe marginea subiectului au luat cuvântul preoții prezenți, expunând situații din experiența pastorală și pedagogică personală.

S-a discutat despre importanța conlucrării dintre Biserică și Școală la formarea noilor generații, despre implicarea Bisericii în educație de-a lungul timpului precum și la pericolul real din prezent generat de secularizare, dar și de crizele provocate de migrație, crize cu care se confruntă comunitățile româneti iar printre cei care suferă în urma acestei situații sunt tocmai copiii.