Ziua Unirii celebrată în comuna Vadu Moldovei

În contextul manifestărilor prilejuite de Ziua de 24 ianuarie, zi înscrisă cu litere mari în calendarul nostru întrucât este ziua pentru cinstirea și îmbogățirea valorilor poporului român, ziua în care se cuvine a face pomenire tuturor celor care și-au adus contribuția la Unirea Principatelor, precum și a aduce mulțumire lui Dumnezeu pentru realizarea acestui deziderat atât de scump al neamului românesc, în comuna Vadu Moldovei a avut loc ceremonialul dezvelirii Monumentului Eroilor.

În acest context, din încredințarea și cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, la acest eveniment care a marcat Ziua Unirii – 24 ianuarie 1859, au fost prezenți din partea Centrului eparhial, P.C. Arhid, Vasile M. Demciuc, consilier eparhial în cadrul Sectorului Monumente, Patrimoniu și Arhitectură bisericească, P.C. Pr. Adrian Florea, Director al Departamentului de Achiziții și PCuv. Mihail Balan, Exarh de zonă.

După săvârșirea slujbei de Te – Deum părintele Arhid. Vasile M. Demciuc a transmis un cuvânt de învățătură cu referire la Cultul Eroilor, subliniind importanța pomenirii din generație în generație a celor care s-au jertfit pentru apărarea unității de neam și de credință a țării noastre. În cuvântul său, părintele consilier a subliniat faptul că pomenirea eroilor este o adevărată cultură a sufletului românesc care crede, simte și mărturisește că iubirea este mai mare și tare decât moartea. Menționând faptul că acest moment este unul de aducere aminte față de strămoșii noștri eroi, P.C.Arhid. Vasile M. Demciuc a reamintit faptul că pomenirea eroilor neamului nostru românesc este un puternic factor de cultivare a conștiinței unității de neam și de credință, transmisă din neam în neam.

În cuvântul său. PCuv. Arhim. Mihail Balan, Exarh de zonă, a subliniat în câteva cuvinte faptul că mulțimea eroilor jertfelnici pe care cu smerenie și recunoștință îi pomenim astăzi confirmă adevărul că poporul român a interiorizat Taina Crucii și a Învierii și a trăit istoria ca pe o Cruce și o Înviere, suferință și speranță, întristare și bucurie.

În încheierea momentului festiv, primarul comunei Vadu Moldovei, domnul Amariei Iulian Bogdan, a mulțumit oficialităților prezente la evenimentul prilejuit de dezvelirea Monumentului Eroilor, a înmânat Diplome de Onoare și a transmis un gând de recunoștință unității militare care a trimis reprezentanți pentru a marca acest eveniment și în mod special, a mulțumit Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților pentru că a onorat prin reprezentanții săi acest moment atât ce scump și de prețuit de locuitorii comunei.

Foto Credit: Codrin Anton