Slujbă de mulțumire la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava, la aniversarea Unirii Principatelor Române

Luni, 24 ianuarie 2022, la împlinirea a 163 de ani de la Unirea Principatelor Române (24 ianuarie 1859), moment deosebit din istoria poporului român, la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava – Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” s-au înălțat rugăciuni de mulțumire pentru ajutorul primit de la Dumnezeu în ceea ce a însemnat un pas important spre desăvârșirea demnității naționale a poporului român.

După oficierea Sfintei Liturghii, în cadrul căreia au fost pomeniți domnitorul Alexandru Ioan Cuza, mitropoliții Nifon al Țării Românești și Sofronie Miclescu al Moldovei, precum și toți cei care au susținut înfăptuirea acestui deziderat şi a idealului național, a fost săvârșită slujba de Te Deum de către un sobor de preoți și diaconi, condus de arhim. Valerian Radu, mare eclesiarh al Catedralei Arhiepiscopale. În acest fel, a fost adus un omagiu celor care au contribuit cu mult curaj, înțelepciune și conștiință patriotică la realizarea unirii Principatelor Române.

Răspunsurile liturgice au fost date de membri ai Grupului Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale.

La final, arhid. Ionuț Isopescu, consilier eparhial în cadrul Sectorului Educațional-Teologic al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a rostit un cuvânt de învățătură. A fost subliniată importanța acestei împliniri a poporului român, sub toate aspectele sale. „Evenimentul istoric săvârșit acum 163 de ani în clădirea de pe Dealul Mitropoliei, clădire care este un reper al istoriei, al credinței și culturii creștine românești, este temelia de început pentru realizarea statului român modern, numit din 1862 România. Ziua de 24 ianuarie 1859 a însemnat un pas înainte pentru obținerea independenței naționale românești în 1877, temelie pentru recunoașterea oficială a Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române în 1885, ridicată în 1925 la rangul de Patriarhie, temelie pentru Marea Unire de la 1918 . Istoria unirii noastre este istoria viețuirii noastre, iar unirea politică din 1859 a fost şi este mărturia puterii unei națiuni renăscute.”

Mica Unire, începută la Iași în data de 5 ianuarie 1859, s-a desăvârșit la București în data de 24 ianuarie 1859, prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei și al Țării Românești.

Irina Ursachi

Foto Credit: Cristi Turculeț