Ziua Românilor de Pretutindeni a fost marcată la București

În peroiada 24- 26 mai a.c. a avut loc la București seria de evenimente dedicate Zilei Românilor de Pretutindeni, organizate de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni(DRP) în cadrul celui de VII-a ediții a Festivalului AICI- ACOLO, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.

Peste 500 de români din afara granițelor țării, din 34 de țări, s-au întors pentru trei zile în România, la invitația DRP, într-o călătorie menită să pună în valoare tezaurul  nostru cultural și să-i reconecteze la valorile care definesc identitatea noastră națională.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, la evenimentele dedicate Zilei Românilor de Pretutindeni a participat Părintele consilier Mihai Cobziuc, în calitate de reprezentant al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Evenimentele organizate cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni, marchează recunoașterea și aprecierea contribuției însemnate pe care românii din afara granițelor o aduc la dezvoltarea României și la păstrarea identității și a valorilor culturale românești în străinătate. Această sărbătoare este o ocazie de a celebra și de a onora diaspora românească și comunitățile istorice, prin tot ceea ce ne definește și ne menține uniți în iubirea de țară.

„Ne-am adunat din nou la București ca să sărbătorim ziua noastră, a tuturor românilor de pretutindeni. În ciuda distanțelor care ne despart, ne unesc dorul de casă, tradițiile și valorile românești. Aceste zile sunt menite să ne întărească legăturile și să ne amintească de puterea unității noastre. Să nu uităm niciodată că împreună suntem România!”,a declarat Gheorghe Cârciu, secretar de stat al DRP, în deschiderea evenimentului de la Patriarhia Română.

Pe parcursul activităților incluse în program, românii prezenți din diaspora și din comunitățile istorice au avut oportunitatea de a intra în dialog cu reprezentanți ai instituțiilor statului, de a-și împărtăși experiența de viață și de a-și expune îngrijorările și nevoile. Accesul la educație în limba română rămâne principala preocupare, reprezentanții mediului asociativ solicitând sprijinul instituțiilor statului în conservarea și promovarea identității lingvistice în rândul tinerelor generații.

„Această nouă ediție a Festivalului Aici- Acolo, inițiat acum 7 ani de Administrația Prezidențială, este un eveniment menit să creeze punți de legătură între artiști, reprezentanții mediului asociativ, oameni de afaceri, cercetătorii, medicii și profesorii din țară și din străinătate, de „aici” și de „acolo”, care împreună, pot genera proiecte bune pentru România”, a punctat Sandra Pralong, Consilier de Stat la Departamentul pentru Relația cu Românii din Afara Granițelor din cadrul Administrației Prezidențiale, în deschiderea evenimentului.

Activitățile incluse în programul evenimentului Ziua Românilor de Pretutindeni, au adus în fața participanților artiști români din țară și din străinătate, din diverse domenii de creație: artă, design, muzică, film, etc.

La Ateneul Român, sute de români din toate colțurile lumii s-au bucurat de o experiență muzicală care a îmbinat zona consacrată cu cea a creației contemporane românești.

În ultima seară, la Opera Română, în prezența reprezentanților Administrației Prezidențiale, a Prim- Ministrului Marcel Ciolacu, ai reprezentanților instituțiilor de stat, ai mediului asociativ, academic, și de afaceri și ai presei, a fost serbată Ziua Românilor de Pretutindeni, celebrată din 2015 în ultima duminică a lunii mai, ca o formă de recunoaștere a importanței pe care statul român o acordă comunităților de români care trăiesc în afara granițelor țării.

Reamintim faptul că în data de 5 iulie 2022, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a semnat un acord de parteneriat cu Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, constând în cooperarea interinstituțională cu privire la sprijinirea comunităților românești din afara granițelor, în special a celor din zona Bucovinei de Nord.

Biroul Relații cu Minoritățile