Ziua Culturii Naționale sărbătorită la Centrul Eparhial Suceava

La împlinirea a 172 ani de la nașterea poetului național al românilor, Mihai Eminescu, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, vineri, 14 ianuarie 2022, a fost marcată Ziua Culturii Naționale printr-o conferință dedicată, organizată de Sectorul Cultural și Sectorul Monumente, Patrimoniu și Arhitectură Bisericească în Sala „Pimen Arhiepiscopul” a Centrului Eparhial Suceava.

Evenimentul transmis online a debutat cu un moment de rugăciune și cu rostirea cuvântului de bun venit de către părintele Constantin Oprea, consilier al Sectorului Cultural, în cadrul căruia au fost prezentate câteva repere cu privire la importanța acestei zile pentru țara noastră. Totodată, s-a lansat îndemnul la păstrarea identității creștine și culturale românești. „În contextul Anului Omagial 2022 – Anul rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului, cu prilejul Zilei Culturii Naționale, dar și a comemorării poetului nostru național Mihai Eminescu, la împlinirea a 172 de ani de la naștere, noi, cei de la Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, dorim să reliefăm prin aceste acțiuni culturale și câteva aspecte din lirica eminesciană, menite să ne prezinte nouă poziția poetului față de rugăciune, numită de Sfinții Părinți ai Bisericii, după însușirea ei, însoțirea și unirea omului și a lui Dumnezeu, iar după lucrare, susținătoarea lumii.”

A urmat prelegerea domnului prof. univ. dr. Mircea Diaconu, prorector al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, referitoare la Ziua Culturii Naționale. Domnia sa a subliniat importanța cunoașterii trecutului, a punctat câteva repere istorice foarte importante pentru Bucovina și spiritualitatea sa, evidențiind că, fără acest ținut, marele poet Mihai Eminescu nu ar fi fost același. Despre manifestarea cultural-științifică, domnul prorector a apreciat că „este omagierea Culturii Naționale astăzi, și Ziua lui Mihai Eminescu, iar pentru mine este un privilegiu să fiu aici, pentru că acest moment mă obligă și ne obligă să conștientizăm cine suntem, să ne raportăm în cunoștință de cauză la propria noastră identitate. (…) Din punctul meu de vedere, fără Bucovina, fără experiențele lui bucovinene, fără traseele legate de Bucovina și de Imperiul Austriac, Eminescu ar fi fost cu siguranță cu totul și cu totul altul. Creuzetul în care s-a format imaginarul său poetic, politic, erotic, ține de Bucovina, care a reprezentat spațiul său formativ esențial.”

În continuare, moderatorul evenimentului, arhid. Vasile M. Demciuc, consilier al Sectorului Monumente, Patrimoniu și Arhitectură Bisericească, a prezentat cele mai recente publicații ale domnului prof. univ. dr. Nicu Gavriluță, de la Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Cuvântul a început cu o scurtă, dar cuprinzătoare prezentare bio-bibliografică a prof. univ. dr. Nicu Gavriluță, menționând principalele cărți publicate de domnia sa de-a lungul activității universitare. O atenție deosebită a acordat în cuvântul său volumului Homo religiosus şi simulacrele realităţii, o publicație care cuprinde cele 12 dialoguri purtate cu teologul și purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, domnul Vasile Bănescu, în cadrul emisiunii Credinţă şi cultură difuzată de Trinitas TV. A fost adusă în discuție problematica omului (pseudo) religios din zilele noastre, evidențiindu-se, pe baza unor texte din carte, ce înseamnă manipularea diavolului resetat la sensul ultim al vieții de la prostie la sărăcia cu duhul etc.

Despre noua carte Homo magicus. Camuflări, mistere, soteriologii, arhid. Vasile M. Demciuc a menționat faptul că încearcă să asocieze semnificații unor situații de viață, fapte culturale, practici profesionale sau întâmplări cotidiene, volumul cuprinzând texte publicate în reviste culturale de specialitate.

În prelegerea sa, domnul prof. univ. dr. Nicu Gavriluță, profesor în cadrul Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice a Universității „Alexandru Ioan Cuza”, a subliniat cele mai importante aspecte ale altor apariții editoriale recente pe care domnia sa le-a semnat. „Cartea de interviuri Viața, un ritual inițiatic cuprinde interviuri care privesc atât cariera mea profesională, cât și modul în care eu, ca intelectual umanist și credincios, ca fiu al Bisericii Ortodoxe, am încercat să răspund provocărilor din perioada pandemiei. (…) Volumul De ce ne plac Super Eroii, apărut chiar ieri la Editura Polirom, este o carte în care am încercat să adun scenariile a 22 de filme și să decriptez, să deslușesc teme religioase, mitologice, inițiatice și simboluri camuflate. Teza mea, pornind de la Mircea Eliade, este aceea că lumea sacrului se camuflează în viața noastră profană, inclusiv în producții ale culturii de masă, în cinematografie, în filme cu super-eroi. Este o invitație pentru intelectualul umanist să caute, să deslușească miturile și simbolurile prezente în filme și, mai mult decât atât, să explice succesul neobișnuit pe care acesta îl exercită asupra a milioane de telespectatori din toată lumea. Din punctul meu de vedere, succesul se explică și prin componenta culturală și spirituală a acestor filme.”

Mulțumind domniei sale pentru prezența între sucevenii de care este atât de mult de legat prin obârșie, arhidiaconul Vasile M. Demciuc a transmis invitația de a reveni în mijlocul obștii iubitorilor de carte, de adevăr, de magie spirituală, cu alte cărți cel puțin la fel de interesante.

La final, în semn de apreciere și recunoștință pentru participarea la această manifestare științifică, părintele Constantin Oprea le-a înmânat invitaților, din partea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Ordinul „Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava”, întrucât au urmat exemplul oferit de „tânărul înțelepțit de Dumnezeu, care și-a îndeplinit cu devotament slujirea sa și și-a fundamentat credința ortodoxă pe înțelegerea Evangheliei, mărturisind-o curajos semenilor săi prin faptă și cuvânt”.

Totodată, arhidiaconul Vasile Demciuc le-a dăruit invitaților, din partea Înaltpreasfinției Sale, unul dintre volumele semnate de Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Tanatologie și nemurire.

În semn de omagiu față de poetul național al românilor Mihai Eminescu, Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava, dirijat de arhidiaconul Ilie Leonte, a susținut pentru cei prezenți, dar și pentru cei care au urmărit întâlnirea online, un concert de cântări cu tematică eminesciană.

Irina Ursachi