Zile de aleasă bucurie duhovnicească la Parohia Straja II, Protopopiatul Rădăuți

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, a Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, și prin mijlocirea Înaltpreasfințitului Părinte Ignatie, Mitropolit al Demetriadei – Grecia, un fragment din lemnul Sfintei şi de viaţă dătătoarei Cruci va poposi pentru câteva zile la Parohia Straja II, cu prilejul celui de-al doilea hram al sfântului locaș, Acoperământul Maicii Domnului.

Între 28 septembrie și 2 octombrie 2023, Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” Straja II se bucură de zile de sărbătoare, un moment deosebit fiind resfințirea demisolului bisericii parohiale, la 1 octombrie, de către trei ierarhi ai Bisericii noastre: Preasfințitul Părinte Ieronim, Episcop al Daciei Felix, Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-Vicar patriarhal, și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Sărbătoarea hramului va debuta joi, 28 septembrie, la ora 14:00, când la biserica Parohiei Straja I va fi întâmpinată delegația din Grecia care va aduce spre închinare racla cu un fragment din lemnul Sfintei Cruci. După săvârșirea slujbei Acatistului, la ora 15:00 se va pleca în procesiune spre Parohia Straja II, urmând ca aici să fie oficiată o slujbă de mulțumire pentru binecuvântările și binefacerile pe care Preamilostivul Dumnezeu le-a revărsat asupra credincioșilor de pe aceste meleaguri.

Zilele de 29 și 30 septembrie vor fi împodobite cu un program liturgic bogat, săvârșindu-se Slujba Acatistului Sfintei Cruci, Sfânta Liturghie, Taina Sfântului Maslu de obște și slujba de priveghere în cinstea hramului.

Duminică, 1 octombrie, la sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului, va avea loc slujba de resfințire a demisolului bisericii, începând cu ora 8:30, urmând a fi săvârșită apoi Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie arhierească pe un podium special amenajat în incinta lăcașului de cult.

Racla cu fragmentul din lemnul Sfintei Cruci va rămâne la biserica Parohiei Straja II, Protopopiatul Rădăuți, păstorită de pr. Constantin Oprea, consilier cultural al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, până în dimineața zilei de luni, 2 octombrie 2023, când va fi dusă înapoi în Grecia.

În aceste zile de bucurie, credincioșii din împrejurimi și nu numai sunt așteptați să se închine cu evlavie la o părticică din lemnul a ceea ce a reprezentat Altarul de jertfă al Mântuitorului, Crucea pe care Iisus Hristos a fost răstignit pe Golgota, și să treacă prin Sfântul Altar nou sfințit.

Programul complet al evenimentului:

* 28 septembrie 2023

– ora 14:00: Primirea Lemnului Sfintei Cruci la Biserica Parohiei Straja I și Slujba Acatistului Sfintei Cruci;

– Ora 15:00: Pelerinaj de la Parohia Straja I la Parohia Straja II;

– Ora 16:00: Slujbă de mulțumire;

* 29 septembrie 2023

– ora 08:00: Slujba Acatistului Sfintei Cruci;

– ora 09:00: Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie;

– ora 17:00: Taina Sfântului Maslu de obște – sobor de preoți.

* 30 septembrie 2023

– ora 08:00: Slujba Utreniei;

– ora 09:00: Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie;

– ora 17:00: Slujba Privegherii în cinstea hramului.

* 1 octombrie 2023 – Slujba de resfințire și sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului

– ora 06:00: Slujba Aghesmei Mici;

– ora 07:30: Slujba Acatistului Acoperământului Maicii Domnului;

– ora 08:15: Primirea celor trei ierarhi: Preasfințitul Ieronim, Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Preasfințitul Damaschin Dorneanul;

– ora 08:30: Rânduiala Sfințirii altarului de la demisolul bisericii;

– ora 09:30: Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie arhierească.

* 2 octombrie 2023

– ora 08:00: Slujba Acatistului;

– ora 08:45: Slujbă de mulțumire;

– ora 09:00: Plecarea Lemnului Sfintei Cruci și a delegației din Grecia.

Irina Ursachi