Vizita Excelenței Sale, domnul David Saranga, Ambasadorul Israelului în România, la mănăstiri din Bucovina

putna

În ziua de 21 aprilie a.c., Excelenţa Sa David Saranga, ambasador al Statului Israel în România a efectuat o vizită privată în judeţul Suceava, vizită care a avut ca scop principal cunoaşterea unor monumente istorice bisericeşti din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. Pe parcursul acestei vizite, Excelența Sa, a fost însoțit din partea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților de către P.C. Arhid. Vasile M. Demciuc și P.C. Pr. Constantin Oprea, consilieri eparhiali.

Domnul ambasador a exprimat recunoştinţă pentru primire, subliniind că în timpul misiunii sale diplomatice în România, a învățat limba română, a putut cunoaşte mai bine cultura, tradiţia şi spiritualitatea poporului român, explicând astfel şi motivaţia de ce a ales să viziteze judeţul Suceava. A menţionat faptul că Statul Israel are frumoase legături cu România, încă din perioada când pictorului Reuven Rubin, născut în România, devenea primul Ambasador al Israelului în țara noastră.

A amintit acest fapt întrucât primul ambasador al Statului Israel în România, a pictat la sfârșitul secolului al XIX-lea câteva tablouri ce reprezentau imagini din bisericile și mănăstirile din Bucovina.

Vizita Excelenței Sale a început la Mănăstirea Voroneț, apoi a continuat la Mănăstirile Moldovița, Sucevița și Putna. A apreciat în mod deosebit, modul în care aceste mănăstiri – monumente istorice, parte din ele incluse în Patrimoniul UNESCO, sunt conservate, viața monahală existentă și modul în care sunt valorificate piesele de patrimoniu expuse în muzeele mănăstirești.

Excelența Sa, a remarcat faptul că aceste monumente istorice sunt recunoscute pe plan internațional, o dovadă certă fiind conferirea în urmă cu 46 de ani de către FIJET a Premiului „Mărul de Aur”, expus la Muzeul Mănăstirii Moldovița.

La intrarea în incinta Mănăstirii Suceviţa a remarcat claritatea decorului pictural al bisericii, spaţialitatea incintei, privind cu mare atenţie spre Scara virtuţilor, afirmând că această scară înţeleasă de fiecare om ar trebui să-l influenţeze în sensul înţelegerii menirii omului în această lume și a remarcat în mod deosebit programul iconografic din camera mormintelor ctitorilor, unde a văzut zugrăvite scene din Vechiul Testament.

După vizitarea Mănăstirii Putna, a muzeului acestei mănăstiri și a atelierelor de pictură și restaurare, a subliniat  cât  de  frumos  ştie  Biserica  să  păstreze  valorile  sale, valori  care sunt o adevărată carte de identitate spirituală a poporului român.

După încheierea vizitei sale la câteva dintre monumentele istorice bisericeşti din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor a transmis alese mulţumiri Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepicop al Sucevei și Rădăuților, și în mod special pentru ospitalitate pe  care  a  întâlnit-o, pentru căldura cu care a fost primit în fiecare loc, sinceritatea şi frumuseţea  dialogului, exprimându-şi dorinţa de a reveni să mai cunoască şi alte modele de frumuseţe materială şi spirituală create pe aceste locuri şi nu în în ultimul rând autoritatea morală a Bisericii în promovarea valorilor religioase.

 

22.04.2021

       Consilier Cultural,                                                                            Consilier Patrimoniu,

    pr. Constantin OPREA                                                                  Arhid. Vasile M. DEMCIUC