„Viitorul este pro viaţă”, la Fălticeni

Aproape 1000 de oameni au ieşit duminică, 26 martie 2023, pe străzile din municipiul Fălticeni, pentru a participa la „Marşul pentru viaţă”, pentru cel mai prețios dar primit de către omenire. Manifestarea care se desfășoară de aproape 10 ani în luna pentru Viață la Fălticeni, făcându-se excepție de perioadă pandemică, s-a alăturat celorlalte localităţi din ţară, Republica Moldova şi din străinătate, prin care se încearcă conştientizarea societăţii şi a opiniei publice a fenomenului negativ al avortului. Tot prin acest demers se încearcă şi dezbaterea necesităţii şi posibilitatea sprijinirii femeilor aflate în criză de sarcină.

„Marşul pentru viaţă 2023” a fost organizat în municipiul Fălticeni cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, de către Protopopiatul Fălticeni în colaborarea cu parohiile arondate teritorial, și cu ajutorul unităților administrative locale.

Numeroși preoți care alături de enoriași, elevi de la unitățile de învățământ din Municipiu și localități rurale arondate, părinți, bunici cu nepoți, la care s-au alăturat numeroși profesori și medici, au arătat că ,,Viața” este un dar al bunătății Dumnezeiești, și că avem datoria de a o păstra, având responsabilitatea  purtării de grijă a vieții celorlalți ca și cum am purta grijă de viața noastră. Respectând viața altora nu trebuie să o supunem nici unui fel de risc prin care ne-ar putea fi amenințată integritatea.

Participanţii s-au întâlnit în faţa Bisericii ,,Sfântul Ilie”, unde părintele protoiereu Adrian Dulgheriu a citit rugăciuni de binecuvântare pentru participanți, după care i-a dat cuvântul medicului Valentina Irimia ce a expus câteva statistici privind avorturile din țara noastră, dar și alte statistici care au arătat realități cutremurătoare din ultimii ani în planul natalității și întreruperilor de sarcină. Pe baza statisticilor, medicul Valentina Irimia a scos în evidență nevoia de educație pro-viață și apărarea vieții, protejarea vieții nenăscute, interzicerea avortului, dar și sprijinirea femeilor însărcinate aflate în situații dificile. Apoi s-a plecat pe următorul traseu: spre Spitalul Municipal – Biserica ,,Adormirea Maicii Domnului” (unde s-au citit rugăciuni de binecuvântare) – Primărie –  esplanada ,,Nada Florilor” – Catedrala „Învierea Domnului”, după care s-a revenit în curtea Bisericii ,,Sfântului Ilie”. În fața Catedralei, părintele protoiereu protopop Adrian Dulgheriu a adresat celor prezenți un mesaj despre dreptul la viață din punct de vedere religios:,, În Sfânta Scriptură, termenul de viață are implicații deosebite. Termenul de viață arată ideea de activitate, viața este tot ceea ce mișcă, conform cărții Facerea din Sfânta Scriptură. Toate vietățile ce mișună pe pământ, tot ce are suflare pe pământ înseamnă viață. Sfânta Scriptură ne arată că la baza existenței omului stau două principii: principiul vital, biologic, și principiul rațional prin care omul se deosebește de celelalte viețuitoare. Viața este sinonimă cu sufletul, așa ne învață biserica, și viața este darul lui Dumnezeu încă de la creație”.

La sfârșitul marșului, Dna. Doctor Daniela Marian a declarat în numele cadrelor medicale cu privire la faptul că ,, Viața este cel mai mare dar și protejarea ei a devenit o cauză principală a societății creștine din România, prin glasul Bisericii, al diferitelor ONG-uri și asociații creștine, dar și al medicilor din spitale. Suntem medici creștini și alături de pacienții noștri luptăm împotriva bolii, luptăm pentru viață. Împreună cerem și primim ajutorul și sprijinul bisericii, al oamenilor, al spitalului. Promovăm valorile bisericii ortodoxe creștine, lucrăm pentru mântuire, deci pentru viață. Suntem pentru viață!”.

La final, părintele protoiereu Adrian Dulgheriu a mulțumit tuturor celor care s-au implicat, atingându-se scopul acestei acțiuni în care „Mulțumim lui Dumnezeu pentru că am reușit să ne adunăm într-un număr atât de mare, ceea ce înseamnă că aici, la Fălticeni, sunt creștini adevărați, sunt oameni care îl iubesc pe Dumnezeu și care înțeleg că există un drept la viață.

pr. Georgian Rotar